Winter BBQ
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Kerst, een leuke maar vaak ook hectische periode met veel eten en drinken. We crossen als Nederlanders en Belgen vaak het hele land door op bezoek bij familie en vrienden rondom deze periode. Daarnaast eten en drinken we veel maar vooral ook lekker natuurlijk! En aangezien we met kerst ook alles uit de kast halen en de barbecue steeds vaker wordt gebruikt voor deze fratsen leek het me goed hier een mooie blog over te schrijven vol inspiratie, recepten en weet ik het wat nog meer. In ieder geval om er voor te zorgen dat jij door de bomen het bos wel gewoon ziet met kerst, en een killer kerst diner kan voorbereiden op je eigen barbecue.
We beginnen deze lijst met een 3 tal voorgerechten, ik zorg er daarnaast voor dat deze lijst bestaat uit zowel vlees als vis, zodat je ook kan afwisselen mocht je dat willen tijdens de gangen.
Een perfecte starter als je het mij vraagt en erg tof om te serveren met een stokbroodje of dergelijke. Ossenhaas puntjes worden natuurlijk veelvoudig gegeten met kerst, maar met deze hoisin marinade doe je het toch net even anders. Hoisin is een saus die gemaakt is van sojabonen. Deze saus komt oorspronkelijk uit China maar is bij ons in Nederland zelfs in de supermarkt te koop. Je moet dus geen problemen hebben dit zelf op je eigen barbecue klaar te maken.
Een combinatie van vis en vlees die daadwerkelijk de bom is. Heerlijke zachte zalm met het zoutje van de bacon maakt een oprecht goede combinatie. En het mooie van deze zalm bacon bites is dat ze ook vrij snel klaar zijn net zoals de ossenhaaspuntjes. Aangezien het maken van een volledig kerst BBQ diner best wel hectisch kan zijn is het lekker dat dit wat minder tijd in beslag neemt. Deze zalm-bacon bites zijn dus echt wel een potentiële kandidaat als je op zoek bent naar iets dat lekker snel klaar is zodat je je volledig kunt focussen op het hoofdgerecht wat toch vaak het meeste tijd in beslag neemt bij de kerst barbecue!
Er is wat ons betreft niets mooiers als een mooi stuk vlees op zijn tijd. Maar oh man, wat kan vis ook lekker zijn. En dat word maar weer bewezen met deze kort gegrilde tonijn tataki. Door deze kort te marineren in soja, knoflook en een reeds andere specerijen en deze te bedekken met sesamzaadjes krijg je een heerlijke umami smaak. Perfect als licht voorgerecht bij het kerst diner.
De crème de la crème van het ribstuk uit het rund. De Côte de boeuf. Reverse sear bereid in zijn geheel met een zelfgemaakte koffieboter die er na de bereiding zo heerlijk overheen smelt. Dit is echt een topper al zeg ik het zelf! Daarnaast mooi ook als je dan als voorgerecht een mooi stukje vis serveert, dan wissel je het zo mooi af. Zie je deze wel zitten? Kijk dan naar het recept van de Côte de boeuf met koffieboter.
Een hele ribeye aan 1 stuk klaarmaken. Een droom van vele BBQ-ers. De kerst is daarbij ook echt een uitgelezen kans om een hele ribeye roast als deze volgens de reverse sear methode in zijn geheel klaar te maken. Vervolgens maak je hier een zelfgemaakte chimichurri bij met een mooi pitje en snijd je deze aan tafel voor een mooi stuk show element. Echt een gegarandeerd feestmaal als je deze gaat maken!
Inmiddels een echte klassieker en veel klaargemaakt voor veel BBQ-ers in hun achtertuin. Een die het eigenlijk altijd wel goed doet. De bavette carpaccio rollade. De structuur van dun gesneden plakken bavette met de smaken van carpaccio door pesto, pijnboompitjes, parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en rucola. Een echte topper die ook fanastisch is om te bereiden tijdens het kerst diner van je eigen barbecue.
De fris warme smaken van sinaasappel gecombineerd met de smaken van cederhout, mosterd en dille op een mooi stuk zalm. Dit gerecht past perfect op de barbecue tijdens kerst als je het mij vraagt. Ook erg mooi als je het voorgerecht dan begint met een mooi stukje vlees zoals de ossenhaaspuntjes. Dan wissel je het mooi af. Deze warm gerookte zalm met sinaasappel glaze is wat mij betreft ook een mooie kandidaat.
Een dessert waar je wel echt een plekje voor over moet laten in je buik haha. Want deze land als een bom. De combinatie van zelfgemaakt brownie beslag, stroopwafels en rolo’s is echt fantastisch. Je maakt hem gemakkelijk in een mooie gietijzeren skillet en serveert het eventueel nog met een bolletje vanille ijs en een klein beetje slagroom. Zo weet jij zeker dat je gasten voldaan weer naar huis gaan. Deze stroopwafel-rolo brownie is wat mij betreft ook echt een kandidaat voor kerst.
Een hele mond vol, maar dat is het feitelijk ook. Een dessertje dat rechtstreeks van de banketbakker zou kunnen komen. Nu zelf gewoon gemaakt op je eigen barbecue. De combinatie van gekarameliseerde suikers, het krokante van de donut, de zachte banketbakkersroom en het frisse van de verse aardbeien is een buitenwereldse combinatie. Kerst of geen kerst, dit wil je gewoon sowieso een keer proberen. Zie hier het recept van deze gegrilde donuts met room en aardbeien.
De welbekende sticky toffee pudding, gemaakt van dadels en overheerlijke karamelsaus. Een dessert die velen van ons wel eens hebben gegeten en door de warme smaken ook echt een goede kandidaat voor rondom de kerst periode. Het beste wordt deze sticky toffee pudding warm geserveerd met een bolletje vanille ijs. Dan heb je werkelijk een feestelijke afsluiter van een mooi diner!
een gepofte aardappel past eigenlijk altijd wel bij barbecue en is een mooie side dish die ook in dit geval bij kerst erg goed past. In mijn recept voegen we 2 soorten kaas en uitgebakken spekjes toe, echt een mooie toevoeging aan dit makkelijke bijgerecht al zeg ik het zelf.
Mac & cheese is een klassiek bijgerecht in de barbecue wereld en past altijd wel bij je BBQ gerechten. Let wel op, want dit spul is mega machtig. Een klein beetje voor erbij is dus prima, maar kijk uit dat je hier niet teveel van serveert. Niet dat het niet lekker is, maar je zit er wel super snel vol van!
Naast al het zware BBQ eten is het vaak ook een goed idee om af te wisselen met wat lichtere gerechten zoals deze Italiaans geïnspireerde pasta salade. Dan heb je toch ook een frisje en zuurtje en breng je de boel mooi in balans.
Hopelijk heb jij mooi wat inspiratie opgedaan in deze lijst met gerechten die wat mij betreft wel geschikt zijn om klaar te maken met de kerst. Mocht je nou vinden van niet, of zelf ook nog hele mooi recepten hebben die de moeite waard zijn om klaar te maken of te vermelden in deze lijst? Laat het me dan zeker weten via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord. Verder wens ik je alvast een heel mooi kerstdiner met allemaal mooie mensen en veel gezelligheid. Voor je het weet is er namelijk weer een jaar voorbij dus geniet! Dat ga ik ook doen.
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een
Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico
Home Wat is de beste houtskool voor jouw BBQ? Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het