We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept klaar te maken en te schrijven met vis. Tonijn wel te verstaan! We hebben in ons geval gekozen voor heerlijk zachte tonijnsteaks en hebben deze klaargemaakt met een Japans tintje. We houden natuurlijk veel van vlees klaar maken op de BBQ maar deze tonijn krijgt een speciaal plekje. Erg simpel om klaar te maken en het kost maar een half uur van je tijd. Zo klaar dus! Lees dus snel verder als je meer te weten wilt komen over hoe je deze tonijn tataki klaar kunt maken op de BBQ.
Wat voor tonijn gebruik je?
Wat is tataki?
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vlees en vis heel kort boven de grill of vlammen wordt gegrild. Het merendeel van het vlees of de vis is bij het serveren dus nog rauw. Daarnaast wordt het gerecht vervolgens vaak geserveerd met sesamzaadjes en gember. Precies dat wat we in ons recept ook verwerkt hebben. Doordat het vlees of vis eigenlijk heel kort gegrild wordt blijft het heel puur van smaak en dit is volgende de Japanners erg belangrijk.
Directe bereiding
We grillen de tonijn direct boven de kolen wat dus vrij snel kan gaan. Houdt de tonijn dus goed in de gaten op het moment dat je de steaks op de grill legt. Je moet ze namelijk binnen een minuut of 2-3 al weer omdraaien maar daar verder meer over in het recept. Verder is het belangrijk om te weten dat je voor dit recept wel een goede BBQ tang nodig hebt. Tonijn is namelijk erg gevoelig en je wil niet dat deze in stukken gaat nog voordat deze op je bord beland. Wij hebben in ons geval een lange BBQ tang gebruikt. Dan weet je in ieder geval zeker dat je ze goed te pakken krijgt en heel houdt!
Dus, hoe maak je deze tonijn tataki van de BBQ?
Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.
Tonijn Tataki van de BBQ
Uitrusting
- 1 BBQ
Ingrediënten
- 4 stuks tonijnsteaks a 140-160 gram
- 6 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel wok olie
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel gehakte gember
- 6 eetlepels sesamzaad geroosterd
Instructies
- Haal de tonijnsteaks uit de verpakking en dep deze goed droog met keukenpapier. Pak vervolgens een breed bord en doe daar de sojasaus, wok olie, knoflookpoeder en gehakte gember in en meng deze goed door elkaar. Hierna leg je de tonijnsteaks in de marinade op het bord neer en draai je ze na 10 minuten om zodat de andere kant ook kan marineren in het mengsel.
- Nadat beide kanten 10 minuten hebben gemarineerd in het mengsel is het tijd om de tonijnsteaks door de sesamzaadjes te halen. Strooi de sesamzaadjes op een bord en bedek beide lange kanten van de tonijnsteaks met sesamzaadjes.
- Nu is het tijd om de BBQ aan te steken en deze klaar te maken voor directe bereiding boven de kolen. Stook de BBQ goed warm naar 250 graden Celsius. Zodra deze temperatuur bereikt is kunnen de steaks op het rooster. De steaks hoeven in principe niet langer dan 2 minuten per kant om een mooie roze binnenkant te behouden. Je krijgt dan echt het Japanse tataki idee. Mocht je nou niet zo van rauwe vis houden dan kan je er natuurlijk voor kiezen om ze helemaal door te garen. Kijk dan gewoon goed naar de kleur. Krijgt de vis over de gehele dikte een mooie wat wittere kleur, dan is deze gaar.
- Haal vervolgens je tonijnsteaks van de BBQ en snijd deze in mooi dunne plakjes. Nu is het tijd om te genieten, dat gaat vast lukken! In een handomdraai dus heerlijke tonijn tataki zelf gemaakt van de BBQ. Eetsmakelijk!
Heb je bovenstaande tonijn tataki recept nou zelf gemaakt?
Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Ben je naast dit tonijn van de BBQ recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust een in het hoofdmenu onder de categorie alle BBQ recepten. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : rosbief van de BBQ, triple bacon-cheese burger, garnalen spies van de BBQ, entrecote met salsa verde, hele ribeye van de BBQ.
Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Ik zou dit klaarmaken als voorgerecht met eveneens op de bbq wat gebakken Turks brood, maar er o treedt mij dan een passend sausje. Suggesties ?
mvg
JC
Een hele goede middag! Klinkt goed, wellicht is een sriracha mayonaise een goed idee? 150 ml mayonaise, 60-80ml sriracha en een beetje citroen of limoensap.
Dat is dan wel een beetje pittig maar past perfect bij de tonijn.