Razend snel en zo lekker! In tegenstelling tot de low & slow bereiding voor spareribs wat toch al snel zo’n 6 uurtjes duurt hebben we het deze keer even anders gedaan. We hadden namelijk niet zo veel tijd. Nu is het natuurlijk wel zo dat je voor BBQ-en altijd de tijd moet nemen. Het is immers zo leuk om te doen toch? Maar goed, je hebt geen tijd en wilt toch overheerlijke spareribs maken. Dit kan gewoon! Dit hot & fast spareribs bbq recept is hufterproof en zorgt ervoor dat je in 2 uur tijd je spareribs op tafel hebt.
Hot & Fast of Low & Slow spareribs?
We bereiden onze spareribs in tegenstelling tot de low & slow manier die 6 uur duurt nu in 2 uur Hot & Fast. De benaming zegt het eigenlijk al, Heet en snel. We voeren de temperatuur op tot 150 graden en krijgen onze spareribs dus zo binnen 2 uur gaar. Vervolgens heb je een sparerib die iets wat stevig is en een bite heeft. Dus niet fall of the bone zoals bij de low & slow bereiding. Maar dit heeft op zich ook wel weer wat vinden wij!
Waar begin je bij ons hot & fast spareribs bbq recept?
Voor de bereiding van dit gerecht voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig. Ga je het voor meer mensen klaar maken houdt er dan rekening mee dat je meer nodig hebt.
1 streng dik bevleesde varkens spareribs
Wij hebben de dikbevleesde spareribs van The Butchery hier gebruikt. Deze zijn van uitstekende kwaliteit en blijven erg mals onder deze snelle bereiding.
BBQ Rub
We hebben in deze bereiding gekozen voor de speciale sparerib kruiden van Van Beekum Specerijen. Deze ontwikkelde mix is specifiek gemaakt voor spareribs en tovert dan ook exact de smaken naar boven die jij graag wilt hebben.
Mosterd
Om de BBQ rub goed te laten hechten aan het vlees gebruiken wij bij voorkeur in dit recept een dun laagje milde mosterd. Je kan er ook voor kiezen om dit te doen met olijfolie of zonnebloemolie het is maar net wat je zelf in huis hebt.
BBQ saus/glaze
We hebben voor het aflakken van de spareribs een combinatie gebruikt van deze smokey BBQ saus en honing. We hebben wat extra honing toegevoegd omdat dit zo lekker helpt bij het hechten van de glaze. Het wordt dan een sticky geheel, prachtig.
Stap 1, Verwijder vlies van achterkant spareribs
Stap 2, spareribs insmeren met mosterd en rub
Stap 3, Hot & Fast BBQ fase 1
Stap 4, Hot & Fast BBQ fase 2
Nadat je de kerntemperatuur van 93 graden hebt bereikt of 1 uur en 45 minuten verder bent is het tijd om de ribs in te smeren met de glaze die je hebt gemaakt. Deze bestaat in dit recept uit 75% BBQ saus en 25% honing. Nadat je het geheel rondom flink hebt ingesmeerd leg je de spareribs terug op de BBQ. Nu heb je nog zo’n 15 minuten nodig om de glaze goed te laten hechten zodat je echt dat karamelliserende effect krijgt.
Stap 5, opdienen en genieten!
Nadat de glaze mooi gekarameliseerd is haal je de ribs van de BBQ en laat je deze even 5 a 10 minuten rusten onder aluminium folie. Vervolgens is het tijd om er van te genieten!
Heerlijke spareribs in 2 uurtjes! Wat wil je nog meer?
Heb je deze spareribs gemaakt?
Dan hoop ik dat je hebt genoten van ons hot & fast spareribs BBQ recept! Wij in ieder geval wel en gaan dit binnenkort zeker nog een keertje over doen!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast deze spareribs ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, bavette rollade, buikspek of tri tip recepten. Allemaal unieke recepten met verschillende bereidingstijden, ik zou zeggen kijk maar eens wat rond!
Mocht je naar aanleiding van dit recept vragen en of opmerkingen hebben laat het ons dan gerust weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina.
And remember,
Turn Don’t Burn
Hot & Fast Spareribs van de BBQ
Ingrediënten
- 1 streng dikbevleesde spareribs
- 4 eetlepels sparerib kruiden
- 100 ml Smokey BBQ saus
- 35 ml honing
Instructies
- Verwijder vlies van achterkant spareribsZodra je de spareribs uit de verpakking hebt gehaald is het zaak het vlies aan de achterkant van de ribben te verwijderen. Dit kan je het beste doen met een stukje keukenrol zoals op onderstaande foto. Het kan in eerste instantie een beetje gepiel zijn om een begin te maken maar daarna trek je het er vrij gemakkelijk vanaf.
- spareribs insmeren met mosterd en rubVervolgens na het verwijderen van het vlies dep je de gehele ribs droog met een stuk keukenrol. Hierna wrijf je het geheel in met een dun laagje mosterd en bestrooi je het geheel vervolgens royaal met BBQ rub zoals op onderstaande foto. Zorg dat je zowel de boven als onderkant en zijkanten goed bedekt zodat je bij eten optimaal kunt genieten van de smaken die de rubs afgeven.
- Hot & Fast BBQ fase 1We steken de BBQ voordat we de spareribs op de BBQ leggen op naar 150 graden keteltemperatuur en we gaan voor een indirecte bereiding. Op het moment dat de temperatuur bereikt is voegen we wat kersenhouten rookhout toe, dit gaat echt heel goed met varken. Vervolgens stellen we de kernthermometer in op 93 graden temperatuur en sluiten we de BBQ. Het duurt al met al ongeveer 1 uur 45 minuten om daar te komen dus houdt dat aan als je geen kernthermometer hebt.
- Hot & Fast BBQ fase 2 Nadat je de kerntemperatuur van 93 graden hebt bereikt of 1 uur en 45 minuten verder bent is het tijd om de ribs in te smeren met de glaze die je hebt gemaakt. Deze bestaat in dit recept uit 75% BBQ saus en 25% honing. Nadat je het geheel rondom flink hebt ingesmeerd leg je de spareribs terug op de BBQ. Nu heb je nog zo'n 15 minuten nodig om de glaze goed te laten hechten zodat je echt dat karamelliserende effect krijgt.
- Opdienen & serverenNadat de glaze mooi gekarameliseerd is haal je de ribs van de BBQ en laat je deze even 5 a 10 minuten rusten onder aluminium folie. Vervolgens is het tijd om er van te genieten! Heerlijke spareribs in 2 uurtjes! Wat wil je nog meer?
Super recept!
Bedankt voor je mooie review!
Heerlijk gegeten dankzij dit recept! Niet helemaal zacht vlees maar dat verwachtte ik ook niet in 2 uurtjes. Smaak was goed!
Goedemiddag Bas! Hartelijk dank voor je review van dit recept! Het vlees wordt inderdaad niet zo zacht als bij 3-2-1 ribben maar wij vonden hem ook zeker de moeite! Fijn ook dat de smaak goed was.
Top recept. Heb hem nou al meerdere malen gebruikt iedereen die blijft eten vind de spareribs top
Kijk dat is goed om te lezen Joost! Bedankt dat je de tijd hebt genomen om ons spareribs recept te reviewen. Vinden we altijd mooi om te lezen!
Deze gemaakt maar wederom nietvmals gekregen. Weet gewoon niet wat ik verkeerd doe met ribben maken.. qua smaak (rub/lak) waren ze wel geweldig
Hey Jeffrey,
Bedankt dat je de tijd hebt genomen te reageren onder het recept, ik had ook al even gereageerd onder je facebook post maar hierbij ook even wat toelichting. Dit recept is wel echt bedoeld voor degene die ribs wil met nog een stevige bite. Mocht je nu echt fall of the bone ribs willen dan kan je ze beter wel even inpakken. Probeer dan eens deze sparereribs met kersen marinade of oosterse spareribs. Dan kan je eventueel zelfs de lak en kruiden zo houden als bij dit recept, want die vond je geweldig natuurlijk en neem je puur de bereidingswijze over.
Veel succes in iedergeval! Hopelijk behaal je de volgende keer als je spareribs klaarmaakt wel de gewenste gaarheid en bite!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn