Ga naar de inhoud

Oosterse Spareribs van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Spareribs, we kennen ze ondertussen allemaal wel. Het mooie aan deze vleesribbetjes is dat er een heel hoop mogelijkheden zijn op het gebied van bereiden. Zo kan je ze snel op een hoge temperatuur bereiden wat zorgt voor een bite of langzaam voor een langere tijd wat zorgt dat de ribbetjes zo van het bot af vallen voor de zogeheten ‘fall of the bone’ spareribs. In deze bereiding gaan we eigenlijk voor spareribs die qua gaarheid daar precies tussen in zitten. Dus schone botjes maar nog wel een lekkere bite. Perfect als je het mij vraagt. Wil je dus meer weten over hoe je deze Oosterse spareribs klaar maakt? Lees dan snel verder.

Wat zijn Spareribs?

Voor degene die niet weten wat spareribs zijn en waar deze precies vandaan komen leg ik dit graag even kort uit. Spareribs zijn een van de goedkoopste delen van de varkensribben en bevinden zich onder de maag, borst en achter de schouders. De spareribs bevatten meestal 11 tot 13 botjes waarbij het vlees zowel tussen als op de botten zit, afhankelijk van de kwaliteit. Vandaag de dag kan je zowel gewone spareribs als dik bevleesde spareribs kopen. Beide gradaties is wat van te zeggen, het is net wat je zelf persoonlijk lekkerder vindt. Als je nog op zoek bent naar kwalitatief goede spareribs moet je deze dikbevleesde spareribs eens proberen van The Butchery. Echt serieus goede kwaliteit. 

Wat is er zo Oosters aan deze spareribs?

Het oosterse tintje zit hem eigenlijk enkel in de kruiden en de aflak saus ook wel glaze genoemd. We kruiden de spareribs eerst met The Hulk BBQ Rub. Deze BBQ rub heeft als basis wasabi en gember en geeft dus een klein beetje pittigheid af. Daarnaast lakken we de spareribs in de laatste fase van de bereiding met een combinatie van ketjap manis, sojasaus, honing en sesam olie. Hierbij zorgt de suiker uit de ketjap manis en honing voor het karameliserende sticky effect. Precies zoals je ze wil hebben.
 

Indirecte bereiding

We bereiden deze spareribs indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de spareribs zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de ribben rondom doet garen.

Spareribs inpakken met aluminium folie of butchers paper?

Wij pakken het vlees in deze bereiding in met butchers paper. Dat doen we omdat dit praktisch dezelfde werking heeft als aluminiumfolie alleen kan het vlees door het papier heen blijven ademen. Dit zorgt ervoor dat de mooie kruidenkorst (ook wel bark genoemd) in tact blijft tijdens de bereiding. Bij aluminium folie is de kans aanwezig dat deze zacht wordt en van het vlees af wordt gestoomd. Behoorlijk zonde natuurlijk aangezien dit juist zoveel smaak bevat.

Dus, hoe maak je deze Oosterse Spareribs van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Oosterse Spareribs van de BBQ

Heerlijke malse spareribs van de BBQ met een oosters tintje. Echt even helemaal anders maar ooh zo lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Japans, ribs
Trefwoord oosterse spareribs, spareribs, varkens spareribs
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 600kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 1 vel butcherspaper
 • 1 BBQ tang
 • 1 snijplank
 • 1 chunk kersen rookhout

Ingrediënten

Voor de Ribs

Voor de glaze/aflaksaus

 • 3 eetlepels honing
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 2 eetlepels soja saus
 • 1 theelepel sesamolie

Instructies

 • Haal de spareribs uit de verpakking en dep deze rondom goed droog. Verwijder vervolgens het vlies aan de achterkant van de spareribs door met een bot mes tussen de ribben en het vlies te wippen. Trek dit vlies er vervolgens in zijn geheel vanaf.
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (6)
 • Wrijf de spareribs vervolgens in met de worchestershire saus en strooi de BBQ rub eroverheen. Druk de rub vervolgens stevig aan. Leg de spareribs vervolgens even weg.
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (7)
 • Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Zorg dat je BBQ gereedmaakt voor indirecte bereiding waarbij je de spareribs geen direct contact laat maken met de hitte van de houtskool. Gebruik in je kamado de deflector plate of in een kegel BBQ leg je de spareribs zover mogelijk bij de kolen vandaan. Ga voor een temperatuur van 100 graden op je BBQ. Heeft de BBQ de temperatuur bereikt? Dan is het tijd om 1 chunk kersen rookhout op de kolen te gooien en de spareribs op het rooster te leggen. De deksel mag vervolgens gesloten worden voor een periode van 2 uur. Hou tijdens deze periode de BBQ op 100-110 graden Celsius.
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (2)
 • Na de eerste periode van 2 uur roken is het tijd om de spareribs in te pakken in het butchers paper. Vervolgens sluiten we de deksel voor nog 1 uur op dezelfde temperatuur.
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (10)
 • Pak de spareribs vervolgens uit het papier en leg ze terug op de BBQ. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de glaze/aflak saus en lak de spareribs aan beiden kanten in zodat je het gehele oppervlakte hebt voorzien van glaze. Sluit hierna nogmaals voor 30 minuten de deksel zodat de glaze mooi kan karamelliseren
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (5)
 • Na de laatste 30 minuten kunnen de spareribs van de BBQ af. Je kan ze vervolgens aansnijden of uit elkaar trekken. De spareribs zijn op deze manier heerlijk mals!
  Geniet ervan!
  oosterse-spareribs-van-de-bbq (3)

Heb je de Oosterse Spareribs zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit spareribs recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens naar de categorie Alle BBQ recepten in het hoofdmenu. Hier staan vervolgens de verschillende recepten op een aantal pagina’s gearchiveerd. Een handige zoekfunctie helpt je vervolgens om het perfecte recept te vinden!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Bacon Wrapped Onion Rings

Bacon Wrapped Onion Rings

Bacon Wrapped Onion Rings Facebook Instagram Door Bart van Heulen Bijgerechten en kleine snacks van de BBQ. Wij bij Turndontburn zijn er werkelijk dol op!

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

teriyaki-skirt-steak-BBQ (2)

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over een iets minder bekend stuk

flat-iron-steak-van-de-bbq

Flat Iron Steak van de BBQ

Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend stuk

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept