Ga naar de inhoud

Honing-Mosterd Spareribs

Bart van Heulen achter de BBQ

Spareribs, toch wel een van de meest lekkere barbecue gerechten die er zijn. Dit behoort daarom ook tot de top 3 of de zogenoemde holy-grail van het barbecuen samen met pulled pork en brisket. Maar dat even ter zijde, het is en blijft altijd leuk om dan ook met deze spareribs te experimenteren en nieuwe smaken te proberen. Of in dit geval om smaken die heel goed op ander varkensvlees passen(de beenham) toe te passen op spareribs. En het is dan ook niet heel verrassend dat dit ook gewoon werkt. Nu moet ik zeggen dat deze ribs niet alleen de smaken honing en mosterd bevatten, maar ook een reeds andere smaakmakers. Het zijn in ieder geval de hoofdtonen, en dat maakt het gewoon heel erg lekker! 

Honing-mosterd en wat nog meer?

Nou aangezien ik wel van flink wat smaak houd heb ik nog een aantal andere belangrijke ingrediënten toegevoegd aan de ribs. Zo maken we zelf een dry rub met daarin natuurlijk gemalen mosterdzaad, maar ook gerookte paprikapoeder, knoflook, peper, zout, uienpoeder en suiker. We gebruiken dan tussentijds met het inpakken de honing, mosterd en roomboter om het geheel wat in te laten stoven in deze periode. Dan wordt het geheel mooi zacht. Ik heb voor dit recept deze St Louis style spareribs gebruikt van The Butchery. Deze snit van spareribs wordt veelal gebruikt in het wedstrijd circuit en deze ribben zijn wat vlakker als de normale baby back ribs die we in Nederland en België veel eten. Mocht je ze nog nooit hebben geprobeerd raad ik je aan dat zeker eens te doen. 

2-1-1

We bereiden deze spareribs in een soorgelijke manier als de heel bekende 3-2-1 methode. We doen het alleen iets anders aangezien ik toch wel iets van een bite wil hebben. Zeg maar zo dat als je een hapje neemt je het vlees schoon van het botje hapt, maar niet dat het er zomaar van af valt. We roken het dus eerst gedurende 2 uren met een mooie hoeveelheid rook van kersen hout. Daarna pakken we het een uurtje in met aluminiumfolie om het te stoven en daarna garen we het 1 uur zonder aluminiumfolie en lakken we het geheel in met een barbecue saus, dat karameliseert zo lekker. 

Honing-Mosterd Spareribs

Deze overheerlijke honing-mosterd spareribs moet je gewoon een keer hebben geprobeerd. Weer eens wat anders dan anders.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Nederlands
Trefwoord spareribs maken, Spareribs recept
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Porties 2 personen
Calorieën 500kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de inpak fase

  • 40 gram roomboter
  • 50 ml honing
  • 1 eetlepel mosterd

Voor de aflak

Instructies

  • We beginnen door de spareribs uit de verpakking te halen en deze te ontdoen van het vlies op de achterkant. Pak een lepel en wip met de achterkant hiervan het vlies los van de botjes en trek het er helemaal vanaf. Vaak gaat dit gemakkelijk als je het vast pakt met wat keukenrol.
    Meng vervolgens de rub en smeer de ribs hier rondom goed mee in. Je steekt nu de barbecue aan en je gaat voor een koepeltemperatuur van zo'n 120 graden Celsius. Gebruik je een kamado of ketel barbecue? Voeg dan nu de chunks rookhout toe. Ik maakte deze klaar op een pelletsmoker met kersen pellets.
    Laat de ribs roken voor een periode van 2 uur.
    spareribs ontvliezen en rubben
  • Nu is het tijd om de ribben in te pakken in dubbel aluminiumfolie. Voordat je dit doet voeg je de roomboter in klontjes toe, en meng je de mosterd met honing en giet je dit eroverheen. Sluit nu het aluminiumfolie en leg de ribs terug op de barbecue ingepakt voor een periode van 1 uur op dezelfde temperatuur.
    ribs inpakken met honing-mosterd
  • Nadat het uurtje ingepakt haal je de ribs van de barbecue en haal je ze uit de folie. Smeer nu de ribs een keer goed in met het vocht in je aluminiumfolie met het kwastje zodat ze goed nat zijn en sluit de deksel voor 30 minuten.
    Meng nu de barbecue saus met de honing en lak dit rondom over de ribs en sluit nog voor 30 minuten de deksel. Dit gaat overigens ook op de 120 graden Celsius.
    honing-mosterd-spareribs
  • Na het laatste half uur ingelakt op de barbecue te hebben besteed kan je de ribs van de barbecue afhalen en aansnijden. Ik maak er in dit geval single ribs van, zo kan iedereen gelijk beginnen met kluiven.
    Eetsmakelijk!
    honing-mosterd spareribs

Voedingswaarden

Calories: 500kcal

Heb je deze honing-mosterd spareribs nu gemaakt?

Laat het me dan zeker even weten in de comments onderaan deze blog, dat kan ik heel erg waarderen. Ook als het je niet helemaal bevallen is bijvoorbeeld, dan kan ik daar alleen maar van leren! Aan het eind van de dag ben ik ook maar een mens natuurlijk, haha.

Ben je doorgaans een vrij actieve barbecuer en wil je naast dit recept voor honing-mosterd spareribs ook andere BBQ recepten klaarmaken? En ben je benieuwd naar wat ik allemaal nog meer voor recepten heb ontwikkeld? Kijk dan eens in mijn overkoepelende BBQ recepten categorie in het hoofdmenu. Hier zie je een variatie van inmiddels meer dan 150 verschillende recepten verdeeld over allerlei categorieen. Van desserts tot snacks en hoofdgerechten tot kruidenmixen. Je kan het zo gek niet verzinnen, je kan het klaarmaken op je barbecue. 

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

Buikspek BBQ aangesneden

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van

runder stoofvlees maken

Stoofvlees met bier van de BBQ

Stoofvlees met bier van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een echte klassieke stoof met bier, een gerecht dat vele van ons

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept