Winter BBQ
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Een echte BBQ klassieker met een eigen twist, dat is dit recept met honing-mosterd beenham wel. We eten in Nederland namelijk nog wel eens wat beenham en vooral met deze honing-mosterd bereiding is hij echt geliefd. In dit recept maken we hem alleen nog lekkerder! Lees dus snel verder waar ik je niet alleen een mooi recept mee geef maar ook wat meer vertel over beenham, en waar dit nu precies vandaan komt. Want het is mooi om lekker te eten maar ook waardevol om te weten waar het precies vandaan komt al zeg ik het zelf!
Beenham is varkensvlees dat wordt gesneden uit de achterpoten van het dier. Vandaar ook de naam beenham. De beenham is een smaakvol stuk vlees omdat het veelal wordt gegaard aan het bot en omdat het een mooie vettige zwoerd heeft. Deze 2 elementen zorgen ervoor dat bij garing de beenham de sappen goed binnen weet te houden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het niet droog wordt.
We gebruiken in ons recept beenham die al gepekeld is. De pekel zorgt voor de roze kleur van het vlees en geeft het varkensvlees zijn authentieke ham smaak. Als deze pekel niet is toegevoegd heb je simpelweg gewoon varkensvlees. Pekel zorgt naast de hamsmaak ook voor een mooi stuk extra vochtopname van het vlees. Dit zorgt er dan vervolgens weer voor dat je heerlijk mals en sappig vlees hebt als je het van de BBQ haalt en aansnijd. Je kunt er ook voor kiezen om het pekelproces zelf te doen maar dit gaat wat ons betreft net zo makkelijk. Een mooie gepekelde beenham koop je bijvoorbeeld bij The Butchery.
We bereiden deze beenham indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toe voegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Vul dan de helft van je barbecue met kolen. Zo maak je een warme en koude zone en plaats je de beenham op dit koude gedeelte. Op het moment dat je dan de deksel sluit creeer je een soort oven effect wat het vlees rondom doet garen. Op deze manier, als je de temperatuur laagt houdt hoef je ook niet bang te zijn dan de boel verbrand. Lekker gevoel toch?
Om het toch net even anders te doen als anderen gebruiken we in dit recept de mediterranean rub van Van Beekum specerijen. We roken de beenham daarnaast licht met wat kersen houten rooksnippers. Deze geven een licht zoete rooksmaak welke perfect gaat bij varkensvlees.
Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.
En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast dit beenham honing mosterd recept voor de BBQ geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Hasselback aardappels van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Het was weer eens tijd voor iets anders dan al die dikke stukken
Texas Style Short Ribs van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Short ribs, ik heb er inmiddels al wel een paar recepten
Home BBQ trends en innovaties 2025 Door Bart van Heulen Ben jij een fervent BBQ liefhebber en ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren