Ga naar de inhoud
Bart van Heulen, TurndontBurn

Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het weer eens tijd voor wat anders! Namelijk de winter BBQ. De reden dat we het hier even over gaan hebben is omdat er steeds meer animo voor komt en mensen allang niet meer alleen BBQ-en met goed weer! We gaan je in deze blog wat meer vertellen over wat jij nodig hebt om de winter BBQ geslaagd te maken, je kan jezelf namelijk wel degelijk goed voorbereiden!

BBQ-en in de winter? Dat is toch niks aan?  

Ik hoor je namelijk denken, ja mooie vent die Bart, maar ik ga echt niet buiten in de kou staan als ik binnen lekker warm bij de kachel kan zitten. Beeld je dan het volgende is even in : Samen met je vrienden of familie, in de kou, bij de BBQ. Een vuurkorf in de buurt waar het houtvuur knettert, je glaasje gluhwein of chocomelk met slagroom. Het echte kerstmarkt gevoel, je kent het wel! Wie wil dat nou niet in zijn eigen achtertuin. Daarnaast ook nog eens een heerlijke maaltijd bereid op de BBQ! Hier draai je toch wel warm voor he? Dat dacht ik al. 

Wat heb je nodig om van een winter BBQ een succes te maken?

Hieronder gaan we een aantal tips en tricks geven die er voor gaan zorgen dat jij de best mogelijk winter BBQ kan organiseren en beleven. We beginnen met,

Warme Kleding

Naast je standaard BBQ uitrusting heb je in de winter natuurlijk te maken met andere weersomstandigheden. We laten dus onze korte broek en t-shirts in in de kast en kleden ons warm aan. Dat is tevens ook gelijk het mooie aan een winter BBQ, op kou kan je je namelijk kleden, op warmte is dat op een gegeven moment een stuk lastiger haha.

Vuur!

De BBQ geeft van zichzelf natuurlijk warmte af wat erg lekker is om te hebben tijdens de winter BBQ. Het is daarnaast ook heel erg fijn om er een andere warmtebron bij te hebben zoals een vuurkorf of een heater. Je moet het natuurlijk zo aangenaam mogelijk voor jezelf en je gezelschap maken en dat doe je met een extra warmtebron zeker! Zelf raad ik hier een vuurschaal BBQ aan want het knetterende geluid van houtvuur zorgt naast warmte ook voor een gevoel van gezelligheid en samenzijn. Dit is tevens een van de belangrijkste redenen waarom je met je vrienden en familie de BBQ aansteekt natuurlijk!

Overkapping 

Je weet het met de Nederlandse winter nooit zeker en je kan het beste altijd het zekere voor het onzekere nemen. Kijk daarom naar mogelijkheden om te schuilen mocht het weer echt slecht worden. Waar een hoop mensen in ons land geïnvesteerd hebben in een mooie houten of aluminium BBQ overkapping zijn er ook voor de mensen zonder overkapping mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het spannen van een tijdelijk dek zijl of zet een party tent op. Als je deze goed ankert doen ze hun werk wel voor een avond en sta jij met je gezelschap lekker droog!

Wat eet je bij een Winter BBQ?

In de winter eten we over het algemeen wat meer BBQ gerechten met zwaardere smaken zoals stoofvlees, stamppotten en gerechten die wat steviger zijn. Je bent hier over het algemeen in de winter toch ook meer aan toe als je een lange dag buiten in de kou hebt getrotseerd. Kies daarom voor gerechten met wat stevigere smaken en BBQ kruiden. Rook bijvoorbeeld je gerechten ook met de wat zwaardere houtsoorten zoals hickory, eik of zelfs whisky vaten hout. Dit doet de weersomstandigheden en de sfeer dan echt ten goede!

Gebruik de juiste BBQ

Er is de afgelopen tijd een gigantische stormloop op de kamado BBQ en de redenen hiervoor zijn natuurlijk wel bekend. De kamado is erg gemakkelijk te beheersen inzake temperatuur controle en zorgt er voor dat ook de wat minder ervaren BBQ-ers fantastische gerechten kunnen bereiden. Naast dat de keramische BBQ erg goed is met temperatuur controle houd deze ook erg goed warmte vast. Dit is dus weer een top eigenschap voor bij onze winter BBQ. De isolerende eigenschappen van het keramiek zorgen er voor dat je met minder brandstof langer en stabieler kan BBQ-en. Ben je dus op zoek naar een nieuwe BBQ en wil je jaarrond BBQ-en? Dan kan een Kamado BBQ een serieuze optie zijn.

Verse dosis geduld

Je moet als laatst ook echt rekening houden met de bereidingstijd. Het is namelijk zo dat je vanwege de kou altijd wel rekening moet houden met warmteverlies op het moment dat je de BBQ opent en dat de BBQ vanwege de kou veel stralingswarmte verliest. Reken er daarom maar op dat je sowieso wat langer buiten staat dan zomers. Maar ja, geeft dat echt met een heerlijk houtvuur en al die gezelligheid? Ik dacht van niet!

Veiligheid

Ook is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de veiligheid tijdens het BBQ-en in de winter. Sneeuw en ijs kunnen gladde oppervlaktes creëren, waardoor het risico op uitglijden en brandwonden toeneemt. Zorg dus voor een veilige ondergrond en draag BBQ handschoenen om jezelf te beschermen tegen hete gedeeltes.

Verlichting

Zorg voor voldoende verlichting, vooral als je de BBQ ‘s avonds organiseert. In de winter wordt het natuurlijk vroeger donker. Zorg er dus voor dat je voldoende verlichting hebt om de BBQ en de werkplek goed te kunnen zien en veilig te kunnen BBQ-en.

lang logo zwart

Winter BBQ is de shit!

Zoals je kan zien zijn er dus redenen genoeg om de BBQ in de winter wel degelijk aan te steken! Mocht het nou echt -20 graden zijn en je vindt het te koud dan kan je de gerechten altijd nog klaarmaken in de oven of in de pan. Ben je voor de winter BBQ nog wat inspiratieloos? Kijk dan eens naar onze BBQ recepten. Hier vind je vast wel wat om inspiratie op te doen en je gezelschap blij mee te maken. 

Bedankt in ieder geval dat je weer de moeite hebt genomen om onze blogpost door te lezen en we hopen dat je er wat aan hebt gehad! Mocht je nou nog tips hebben met betrekking tot deze post en mis je dingen die jij tijdens jou BBQ in de winter hebt gebruikt die je hier niet ziet staan? Laat het ons dat gerust weten via de reactie mogelijkheid onder deze blog of laat het ons weten via de verschillende sociale media kanalen. We staan je graag te woord!

Veel BBQ plezier gewenst,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.