Ga naar de inhoud

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico varkenswangen en een goede dosis barbecue smaak samenkomen tot een perfect gerecht. Dit is echt een kanjer voor als het wat kouder is maar kan natuurlijk ook prima in de zomer. De smaak hiervan is namelijk echt ongekend mooi. Heerlijk met vers gebakken frietjes en een mooie dot Zaanse mayonaise. Ben jij nu benieuwd hoe je deze varkenswangen stoof op je eigen barbecue klaarmaakt? Lees dan lekker verder waar ik je meeneem in dit volledige proces.

Wat zijn varkenswangen?

Laten we eens beginnen bij het begin. Want wat zijn varkenswangen nu eigenlijk? Varkenswangen zijn ook wel bekend als wangspek en dit is vlees dat zich rond de kaken van het varken bevindt. Dit vlees staat bekend om zijn rijke smaak en malsheid wat perfect is voor langzame bereidingen zoals stoven. Dit is tevens ook de bereidingswijze die het meest gebruikt wordt om varkenswangen klaar te maken. Het vetgehalte in varkenswangen is daarnaast vrij hoog en draagt bij aan de smaak en textuur van het gerecht en daarom is de smaak van dit vlees zo geweldig. Mocht je nu niet helemaal overtuigd zijn en het een beetje raar vinden dan wil ik je bij deze overhalen om het toch te proberen! Doe eens iets anders and riblappen of sukade. Je zal versteld staan. Echt goeie varkenswangen koop je bij The Butchery. Dit zijn namelijk iberico varkenswangen welke super zacht en mooi germarmerd zijn met vet wat top is voor de algehele smaak.

Hoe bereiden we dit varkenswangen stoofvlees van de BBQ?

We beginnen met het op smaak brengen van het vlees met de SPG rub van Van Beekum specerijen. deze rub bevat de basis ingredienten: zout, peper, knoflook en dat is nu precies alles wat we nodig hebben om dit al zo mooie smaakvolle vlees om smaak te brengen. Daarna gaan we voor een langzame indirecte bereiding op de barbecue. We willen de varkenswangen een subtiele rokerige smaak geven, dus kiezen we voor kersenhout wat een milde en zoete rook produceert die perfect samengaat met varkensvlees. Na het roken, stoven we het vlees samen met andere mooie ingrediënten in deze Dutch oven totdat dit mooi zacht is. En dat is het wel eigenlijk.

De verschillende soorten bier die je kunt gebruiken

Traditioneel wordt voor stoofvlees dat je verrijkt met bier, een donker robuust exemplaar gebruikt. Belgische bieren zoals bruin bier, dubbel bier of zelfs een donker abdijbier werken heel goed. Voorbeelden van bieren die je zou kunnen gebruiken zijn: Aflligem dubbel, Leffe bruin of Westmalle dubbel. Maar dit hoeft echt niet perse een van deze 3 varianten te zijn. Vermijd in ieder geval bieren die te licht of te hoppig zijn, omdat ze niet goed passen bij de rijke en volle smaak die je wilt bereiken met een gerecht als dit. Experimenteer ook gerust met verschillende bieren om te ontdekken welke smaakcombinaties jouw voorkeur hebben en laat het ons zeker weten op de socials of de reactie box onderaan deze pagina.

Dus, hoe maak je deze varkenswangetjes stoof van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ

Een overheerlijke varkenswangen stoof met bruin Belgisch bier, frietjes en zaanse mayonaise. Wat wil een mens nog meer?
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, belgisch, Nederlands
Trefwoord stoof bbq, stoofvlees, stoofvlees bbq, varkenswangen bbq, varkenswangen van de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 750kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 Gietijzeren dutch oven
  • 1 lading houtskool
  • 1 grote tang
  • 1 snijplank met scherp mes
  • 1 chunk kersenhout
  • 1 knoflookpers
  • meerdere bakjes

Ingrediënten

  • 1 KG iberico varkenswangen
  • 3 flessen Westmalle dubbel(of ander lekker donker bier)
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 2 grote uien
  • 1 grote winterwortel
  • 2 stuks boterhammen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stuks kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels SPG rub

Instructies

  • We beginnen in dit recept met het ontvliezen van de varkenswangen. Haal deze uit de verpakking en dep deze goed rondom droog. Hierna gaan we goed rondom met een mooi scherp mesje de vliezen verwijderen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vlees meeneemt tijdens dit proces, dat zou natuurlijk zonde zijn. De varkenswangen komen er dan na het ontvliezen ongeveer zo uit te zien als op onderstaande afbeelding.
    Ontvliesen van de varkenswangen
  • Vervolgens bestrooien we de varkenswangen rondom met de SPG rub en zetten we dit even terug in de koelkast om te marineren.
    Varkenswangen in de rub zetten
  • Stook vervolgens de barbecue op tot een koepeltemperatuur van 100 graden Celsius en maak de barbecue klaar in een indirecte opstelling. Zodra deze temperatuur is bereikt leg je een chunk kersen rookhout bij de kolen en mogen de varkenswangentjes op het rooster. Sluit hierna het deksel en laat dit rustig gedurende 2 uur roken. Zorg ervoor dat de temperatuur deze periode op 100 graden blijft.
    Varkenswangen roken voor stoofvlees
  • Nu heb je mooi tijd om de wortel in blokjes te snijden, de ui in halve ringen en de knoflook te ontzien van de schil. Voor het gemak halen we de gerookte ontbijtspekje ook uit de verpakking en doen dit alles in soortgelijke bakjes voor overzicht.
    Mise em place klaarmaken met wortel, ui, spekjes en meer.
  • Haal na 2 uur roken de varkenswangen van de barbecue en leg deze even aan de kant op een bord. Dat ze iets afkoelen is geen probleem. We gaan nu de indirecte opstelling veranderen naar een directe opstelling en plaatsen onze Dutch oven op het rooster direct boven de kolen. De temperatuur mag worden opgevoerd naar 160 graden Celsius in de koepel. Bak als de dutch oven op temperatuur is eerst kort de spekreepjes aan.
    Spekjes bakken voor in de varkenswangen stoof
  • Als de spekjes zijn gebakken voegen we de ui toe en fruiten dit kort aan totdat ze glazig/bijna doorzichtig zijn. Hierna voegen we de wortel toe en persen we ook de 2 tenen knoflook hierbij. We bakken dit geheel 2-3 minuten mee.
    Wortel, ui, knoflook toevoegen en aanfruiten
  • Nu voegen we de gerookte varkenswangen, 3 flessen donker bier, en smeren we 2 bruine boterhammen in met mosterd en voegen we deze boterhammen toe met de mosterd kant naar beneden zoals op de foto onderstaand. Als laatste voeg je het blaadje laurier en de kruidnagel toe. Nu kan de deksel erop en laat je het geheel ongeveer 1.5 uur zachtjes stoven. Vergeet niet af te toe te roeren en te kijken of dit proces naar tevredenheid gaat.
    Varkenswangen, bier en boterhammen met mosterd toevoegen
  • Na de periode van 1.5 uur ziet het geheel er ongeveer zo uit en is het vlees mooi zacht. Het is nu tijd om het geheel te serveren.
    Eindresultaat varkenswangen stoofvlees van de BBQ
  • Bak vervolgens wat frietjes volgens de bereidingswijze op de verpakking, doe het stoofvlees in een mooi bakje en voeg een dot Zaanse mayonaise toe.
    Et voilá het genieten kan beginnen!
    varkenswangen stoofvlees van de barbecue

Heb je dit varkenswangen stoofvlees recept zelf gemaakt?

En vond je het een mooi recept? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en zo zien onze volgers deze ook voorbij komen. Je blijft dan dus altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit recept voor stoofvlees van de BBQ ook andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 100 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Of kijk onder de categorie BBQ blog, hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips en tricks.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Snelle Pulled Pork

Pulled pork injecteren: hoe en wat?

Pulled pork injecteren: hoe en wat? Facebook Instagram Door Bart van Heulen Een aantal jaren geleden maakte ik kennis met het injecteren van marinades in

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.