Poahhhh, toch wel een van onze favorieten hoor deze! Wat een geweld! Ik denk persoonlijk een van de betere ribeyes die ik ooit gegeten heb en dat zijn er nogal wat haha. De chimichurri is een prachtige additie tot dit monsterlijke stuk vlees. Ben je op zoek naar een hele ribeye bbq recept? Zoek dan niet verder! Dit is namelijk zeker het proberen waard.
Ribeye, wat is dat precies?
Ribeye komt zoals de naam al luid bij de ribben van het rund vandaan. Het andere gedeelte van zijn naam heeft hij te danken aan de spier met ronde vorm die door het vlees heen loopt en er uit ziet als een oog. Rib eye is gemarmerd vlees wat betekend dat het veel vet bevat. Dit vet zorgt in het vlees voor uitermate veel smaak en malsheid.
Waar begin je bij ons hele ribeye bbq recept?
Je hebt allereerst een aantal boodschappen nodig. Deze zal in hieronder elkaar zetten. Ze staan ook nogmaals vermeld onderaan de pagina in het makkelijk uit te printen recept.
Voor de ribeye
- 1 hele ribeye van ca 2kg zoals bijvoorbeeld deze ribeye roast van The Butchery
- Zout & Peper
- Eiken houten rook chunks
Voor de chimichurri
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rode wijn azijn
- 1 bosje verse peterselie
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 halve of kleine rode ui
- vers gemalen peper en zout na smaak
Stap 1, Verwijder overtollig vet
Stap 2, peper en zout toevoegen en indirecte bereiding
Stap 3, Directe fase
Stap 4, Ribeye laten rusten en chimichurri maken
Als de ribeye de gewenste kleur heeft bereikt is het tijd om deze 20 minuten te laten rusten onder aluminium folie. In deze tijd kunnen we mooi de chimichurri maken welke eigenlijk heel simpel is. Hak alles wat nog niet fijn is fijn. Zorg dat je de zaadjes uit de peper verwijderd en voeg alle producten vervolgens bij elkaar. Alles hoeft niet helemaal perfect fijn gesneden te zijn. De grove structuur heeft namelijk wel weer wat qua smaakbeleving.
Stap 5, opdienen en genieten!
Nadat je de chimichurri hebt gemaakt is het tijd om dit op te dienen met de hele ribeye die 20 minuten heeft gerust. Je snijdt het vervolgens in mooi dunne plakken tegen de draad in en smeert er wat chimichurri overheen.
Geniet ervan, maar dat moet vast lukken!
Heb je deze ribeye zelf gemaakt?
Dit is er weer één voor in de boeken hoor! Éen van onze betere recepten al zeg ik het zelf. Ik hoop dat jij ook net zo hebt genoten van dit hele ribeye bbq recept met chimichurri. Laat ons gerust een berichtje achter onder aan de pagina!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast deze ribeye ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, short ribs, bavette rollade, buikspek, pulled pork of pulled beef recepten. Allemaal andere recepten en elk een unieke bereiding en smaak. Kijk maar eens wat rond zou ik zeggen!
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de reactie mogelijkheid onder aan deze pagina of de verschillende sociale media kanalen.
En onthoud,
Turn Don’t Burn
Hele ribeye met chimichurri van de BBQ
Ingrediënten
voor de ribeye
- 1 hele ribeye ca 2.5kg
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel peper
voor de chimichurri
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rode wijn azijn
- 1 bosje verse peterselie
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel gedroogd oregano
- 1 eetlepel gedroogd tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 kleine rode ui
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
Instructies
- Verwijder overtollig vetHaal een uur voordat je de hele ribeye gaat bereiden deze uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is ook het moment dat je al het overtollige vet verwijderd. Je hoeft hier niet al het vet weg te halen want vet geeft ook smaak, dus om wat te laten zitten is ook een goed idee!
- Peper en zout toevoegen en indirecte bereidingWe gaan in dit recept voor de reverse sear methode wat betekend dat we de ribeye van binnen uit naar buiten gaan garen. Dit doen we door de BBQ klaar te maken voor indirecte verhitting op 125 graden keteltemperatuur. Voordat we het vlees op de BBQ leggen voorzien we het rondom van zout en peper. We vullen vervolgens een lek bak onder het vlees met een laagje water. Hierna gaat het vlees erop, welke we doorgaren tot de kerntemperatuur van 53 graden celsius. Qua tijd houden we 45 minuten per kilo vlees aan op deze temperatuur. Het duurt met een hele ribeye van 2.5kg dus een 2 uur voordat deze temperatuur is bereikt. We voegen tijdens dit indirecte gedeelte van de bereiding ook 2 chunks eiken houten rookhout toe.
- Directe faseNadat je ribeye ongeveer 2 uur heeft liggen roken op 125 graden ziet hij er uit als onderstaand, je zou het liefst nu al een hap nemen maar nog even geduld. We gaan nu de ribeye van de BBQ afhalen en de BBQ ombouwen tot directe verhitting. Je mag hem flink op stoken naar 250 graden. We gaan nu de buitenkant een nog mooier kleurtje geven. Let wel op dat door het vet je veel vlammen kan krijgen, beweeg je ribeye daarom ook weg van de vlammen om geen verbrand effect te krijgen.
- Nadat je ribeye de gewenste kleur heeft gekregen is het tijd om deze 20 minuten te laten rusten onder aluminium folie. In deze tijd kunnen we mooi de chimichurri maken welke eigenlijk heel simpel is. Hak alles wat nog niet fijn is fijn. Zorg dat je de zaadjes uit de peper verwijderd. en voeg alle producten vervolgens bij elkaar. alles hoeft niet helemaal perfect fijn gesneden te zijn. De grove structuur heeft namelijk wel weer wat qua smaakbeleving.
- Nadat je de chimichurri hebt gemaakt is het tijd om dit op te dienen met de hele ribeye die 20 minuten heeft gerust. Je snijdt het vervolgens in mooi dunne plakken tegen de draad in en smeert er wat chimichurri overheen. Geniet ervan, maar dat moet vast lukken!
Grandioos! Laatst samen met vrienden dit recept geprobeerd. Zeker een aanrader!
Binnenkort ga ik hem nog een keer klaar maken voor de fam.
Cheers
Thanks Cody! Goed om te horen dat je het lekker vondt!
Had nog niet eerder de ribeye in zijn geheel klaargemaakt en was een beetje sceptisch omdat grillen als steak echt top is. Maar dit was echt heel lekker, heerlijk zacht vlees!
Bedankt voor je mooie review! Het is weer eens wat anders dan een gegrilde ribeye en ook zeker net zo lekker in onze ogen.
Groeten,
Bart van Turn Don’t Burn
Mooi recept Bart.
Nu sprak ik pas iemand die zo’n Ribeye indirect gaarde tot ongeveer 35 graden; dan eraf halen, steaks snijden en deze afgrillen tot kerntemperatuur tegen de 50 graden. Heb je dit weleens gedaan en zo ja, welke heeft dan je voorkeur?
Thanks voor je bericht Derk!
Ik zou dit zelf persoonlijk afraden. Je hebt namelijk een hele grote kans dat er bij het garen tot 35 graden kern en het daarna open snijden van een ribstuk heel erg veel sappen verloren gaan. Je krijgt dan droge ribeye steaks en dan zou natuurlijk zonde zijn. Je kan dan wat mij betreft beter van tevoren mooie dikke steaks snijden van een 2.5cm en deze volgens reverse sear bereiden. Dus eerst garen tot een kern van ongeveer 46 graden en daarna beide kanten dichtschroeien op een plancha of een grillrooster tot een kern van 54-56 graden Celsius. Je heb dan mooi medium-rare qua gaarheid te pakken en dit is wat mij betreft de beste gaarheid om een ribeye steak te eten, maar dit is natuurlijk persoonlijk.
Hopelijk heb je hier iets aan!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn