Wat is dit verschrikkelijk lekker zeg! Pulled beef klaargemaakt op de BBQ met een zelfgemaakte coleslaw op vers afgebakken bagels. Ik verkijk me meermaals op hoe lang het duurt om een mooie pulled beef klaar te maken. Ik kan je dus aanraden om ruim de tijd te nemen voordat je dit recept klaar maakt! Het duurt even maar is het meer dan waard! Ben je dus opzoek naar een pulled beef bbq recept? Zoek dan niet verder en lees door.
Wat is pulled beef en waar wordt het van gemaakt?
Pulled beef betreft eigenlijk vlees met dezelfde structuur als stoofvlees of draadjesvlees. Doordat een stuk vlees voor een langere tijd wordt gegaard op een lage temperatuur breekt dit al het spierweefsel af. Dit zorgt er dus voor dat je een van origine niet zo mals stuk vlees toch erg lekker mals kan krijgen. Er zijn verschillende stukken vlees die je kan gebruiken om pulled beef te maken. In dit recept hebben we gekozen voor de Chuck roast ofwel runder nek. Je kan eventueel ook kiezen voor de onder rib.
Waar begin je bij ons pulled beef BBQ recept?
Voor de bereiding van dit gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig.
Voor de pulled beef
- 1 chuck roast/runder nek zoals deze van The Butchery
- 7 eetlepels blackout BBQ rub van Van Beekum Specerijen
- 100 ml smokey bbq saus van Van Beekum Specerijen
Voor de zelfgemaakte coleslaw
We hebben deze al eerder toegepast in ons pulled pork recept en hem daarom uitgeschreven in een apart recept, zie het zelfgemaakte coleslaw recept.
Voor de bagels
Deze hebben we kant en klaar bij de supermarkt gekocht, volg hier de bereidingswijze.
Stap 1, Trim de Chuck roast.
Zorg dat je bij het trimmen alle grove en grote stukken vet wegsnijdt. Een klein beetje vet hier en daar is niet zo erg en weet dat er in het vlees zelf ook veel vet bevindt. Het is dus helemaal niet erg als je wat meer wegsnijdt aan het oppervlak. De rub trekt namelijk ook beter in het vlees op de plekken waar zich geen vet bevindt. Dep de chuck roast na het trimmen even goed droog en begin vervolgens de rub toe te passen. Dit mag best royaal aangezien veel van deze smaak verloren gaat tijdens de bereiding. Leg vervolgens de chuck roast terug in de koelkast en dek deze af met vers houd of aluminium folie.
Stap 2, Low & Slow BBQ fase 1.
Stap 3, low & slow fase 2
Stap 4, laten rusten en pulled beef maken
Vervolgens als de kerntemperatuur van 93 graden is bereikt is het tijd om het vlees van de BBQ af te halen en deze zo’n 30-45 minuten te laten rusten. Dit zorgt er voor dat het vocht aan de oppervlakte de tijd krijgt om terug in het vlees te trekken en dat gaat dan uiteindelijk de malsheid weer ten goede. Na de 45 minuten rusttijd kan je het vlees pullen. Gebruik hier de welkbekende meatclaws voor of 2 vorken uit de lade. We voegen op dit moment de BBQ saus toe en mengen deze goed door de pulled beef heen.
Stap 5, opdienen en genieten!
Nadat je de pulled beef hebt gepulled dien je het op het de zelfgemaakte coleslaw op een bagel zoals onderstaande foto! Een BBQ sessie van ongeveer 16 uur was het zeker waard! Alleen al om zo lang in de weer te zijn met de BBQ is een ervaring op zich. Dikke vette aanrader dus!
En geniet ervan, je hebt het verdiend!
Heb je deze pulled beef gemaakt?
Dan hoop hoop ik dat je hebt genoten van ons pulled beef bbq recept! Wij in ieder geval wel en gaan dit als we de tijd hebben zeker nog een keer overdoen!
Wil je dit soort BBQ recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast pulled beef ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort recepten? Kijk dan eens naar de picanha, tri-tip, shortribs, bavette rollade, pulled pork of buikspek recepten. Stuk voor stuk uniek en anders te bereiden maar zo lekker!
Mocht je naar aanleiding van dit recept vragen en of opmerkingen hebben laat het ons dan gerust weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina.
And remember,
Turn Don’t Burn
Pulled beef van de BBQ
Ingrediënten
- 2-3 KG chuck roast/runder nek
- 7 eetlepels blackout BBQ rub
- 100 ml smokey bbq saus
- 8 stuks nog af te bakken bagels
Instructies
- Trim de Chuck roast.We beginnen bij dit recept 1 dag voordat het vlees op de BBQ moet met trimmen en kruiden. Op deze manier kunnen we zorgen dat we de kruiden ongeveer 24 uur in het vlees laten trekken, dit zorgt uiteindelijk voor een vele betere smaakervaring. Heb je geen 24 uur? Zorg dan dat je minimaal 8 uur van te voren de rubs/kruiden toepast. Zorg dat je bij het trimmen alle grove en grote stukken vet wegsnijdt. Een klein beetje vet hier en daar is niet zo erg en weet dat er in het vlees zelf ook veel vet bevindt. Het is dus helemaal niet erg als je wat meer wegsnijdt aan het oppervlak. De rub trekt namelijk ook beter in het vlees op de plekken waar zich geen vet bevindt. Dep de chuck roast na het trimmen even goed droog en begin vervolgens de rub toe te passen. Dit mag best royaal aangezien veel van deze smaak verloren gaat tijdens de bereiding. Leg vervolgens de chuck roast terug in de koelkast en dek deze af met vershoud of aluminium folie.
- Low & Slow BBQ fase 1.Vervolgens op de dag van bereiding haal je de chuck roast 2 uur voor bereiding uit de koelkast zodat deze wat op kamer temperatuur kan komen. Dit is erg belangrijk omdat je het vlees vanuit de kern indirect wil opwarmen. Als de kern in de koelkast tegen het vriespunt aan zit kan je wel raden hoe lang dit gaat duren om klaar te maken. Vervolgens leggen we het vlees indirect op de BBQ en gaan we voor een keteltemperatuur van 110 graden. We stellen vervolgens de kernthermometer in op 63 graden en wachten rustig totdat deze temperatuur is bereikt. Dit duurde bij onze chuck roast van 3.8kg ongeveer 7 uur. Zie onderstaande foto's.
- Low & Slow fase 2Op het moment dat de chuck roast een kerntemperatuur van 63 graden heeft bereikt en de kruidenkorst mooi hard is geworden komen we bij het inpakken aan. We pakken de chuck roast in met butchers paper. Wij hebben de voorkeur voor dit papier aangezien het de bark beter in stand houdt dan met aluminium folie. Vervolgens stellen we de kernthermometer in op 93 graden Celsius en steken we deze terug in de kern van het vlees zoals op onderstaande foto. Het duurde ons al met al zo'n 15 uur voordat deze temperatuur was bereikt neem dus echt de tijd.
- Laten rusten en pulled beef makenVervolgens als de kerntemperatuur van 93 graden is bereikt is het tijd om het vlees van de BBQ af te halen en deze zo'n 30-45 minuten te laten rusten. Dit zorgt er voor dat het vocht aan de oppervlakte de tijd krijgt om terug in het vlees te trekken en dat gaat dan uiteindelijk de malsheid weer ten goede. Na de 45 minuten rusttijd kan je het vlees pullen. Gebruik hier de welkbekende meatclaws voor of 2 vorken uit de lade. We voegen op dit moment de BBQ saus toe en mengen deze goed door de pulled beef heen.
- opdienen en genieten!Nadat je de pulled beef hebt gepulled dien je het op het de zelfgemaakte coleslaw op een bagel zoals onderstaande foto! Een BBQ sessie van ongeveer 16 uur was het zeker waard! Alleen al om zo lang in de weer te zijn met de BBQ is een ervaring op zich. Dikke vette aanrader dus! En geniet ervan, je hebt het verdiend!
Als ik er weer aan terug denk, loopt het water me alweer in de mond. Heerlijk gerecht! Buiten dat om ook super tevreden over deze website. Heerlijk overzichtelijk gerechten en bijna weekelijkse updates. Zo nog even een nieuwe Rub bestellen en weer door!
Thanks Ruben! Goed om te horen dat je het lekker vondt!
Afgelopen weekend dan eindelijk mijn eigen pulled beef gemaakt. Dankzij turndontburn aan een duidelijk uitleg en de juiste producten gekomen. Bart, bedankt voor de service en duidelijk uitleg!
Bedankt voor de positieve feedback Gideon! En graag gedaan natuurlijk!