Hier gaan we dan, de Bavette rollade. Dit recept zie ik de laatste tijd veel voorbij komen op de verschillende sociale media kanalen en heb daarom besloten zelf maar eens een poging te wagen en gelijk een recept online te zetten voor diegene die het zelf ook wel zien zitten. Lees daarom gerust verder als je op zoek bent naar een bavette rollade BBQ recept.
We weten allemaal wat een rollade is, maar wat is bavette?
Bavette is een mager stuk vlees wat wordt gesneden uit de flank/vang van de koe. Doordat dit een mager stuk vlees is wordt het door veel mensen beschouwd als niet mals genoeg en wordt het gebruikt in gehakt of stoofvlees. Maar dit is aan het veranderen, je ziet namelijk steeds vaker dat Bavette wel degelijk gebruikt wordt op allerlei manieren. Bavette is dan ook heel erg lekker mits je dit op de juiste manier bereidt.
Waar begin je bij dit bavette rollade BBQ recept?
Om te beginnen heb je maar een aantal ingrediënten nodig. We gaan in dit recept voor een carpaccio geïnspireerde rollade en daarom zal je waarschijnlijk veel bekende ingrediënten terug zien komen. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.
Bavette 600g-1kg
Wij hebben onze bavette van The butchery. Hier heb je deze black angus bavette welke fantastisch mals is en echt goed tot zijn recht komt in dit recept voor bavette rollade.
Groene pesto
Wij kiezen hier voor groene pesto. Je kan besluiten om dit zelf te maken of een potje te kopen in de supermarkt. We kiezen niet voor de rode pesto omdat daarvan de basis zongedroogde tomaten is. Zongedroogde tomaten voegen we apart toe, dus vandaar.
Pijnboom pitjes
Zorg ervoor dat je de pijn boompitjes voordat je ze belegd in de bavette rollade je deze kort roostert in een pannetje of skillet op de BBQ. Op deze manier geven de pijnboompitjes namelijk een vele mooiere smaak af die de rollade ten goede gaat.
Parmezaanse kaas
We hebben hier gekozen voor de poeder variant welke we mooi uit hebben kunnen strooien over de bavette. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om hier flakes te gebruiken of Parmezaanse kaas te kopen aan een stuk en deze zelf te raspen.
Rucola
Zongedroogde tomaten
Peper en zout naar smaak
Stap 1, Bavette vlinderen.
Stap 2, De bavette vullen
Stap 3, Knopen
Stap 4, BBQ fase
Zorg dat je de BBQ klaarmaakt voor indirecte hitte rond de 180 graden. Deze bereiding is volledig indirect en je hebt dus verder geen directe zone nodig in de BBQ. De BBQ tijd van dit gerecht ligt rond de 40-50 minuten en 52 graden kerntemperatuur. Ik gebruik bij dit soort stukken vlees toch het liefst een kernthermometer want als de rollade te lang gaart dan gaat dat echt ten koste van de malsheid en dat willen we natuurlijk niet. De kernthermometer steek ik aan de zijkant in de rollade tot aan het midden zodat ik optimaal de temperatuur van het dikste stuk kan meten.
Stap 5, Laten rusten en genieten.
Op het moment dat je de kerntemperatuur van 52 graden hebt bereikt is het tijd om de bavette rollade van de BBQ af te halen. Nu begint het moeilijkste gedeelte, het laten rusten van het vlees. Laat de rollade gedurende 15-20 minuten rusten onder een stuk aluminium folie of een theedoek. Zo geef je de vlees de kans om het vocht dat tijdens de bereiding naar de oppervlakte was gekomen terug in het vlees te laten trekken. É voilà dat was hem dan! Snijd de bavette rollade vervolgens in mooie dunne plakken en dien het op.
Heeft deze bavette rollade gesmaakt?
Mocht je bovenstaand bavette rollade BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via een review onder aan de pagina! We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden.
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Vind je dit carpaccio rollade recept nou interessant? En wil je meer van dit soort dingen maken op de BBQ? Kijk dan eens naar onze BBQ recepten categorie. Er staat van alles tussen! Heb je geen tijd om het menu helemaal door te spitten? Kijk dan eens naar de overheerlijke shortribs, picanha met cowboy boter saus, reverse seared tomahawk, knapperige buikspek of the hulk pulled pork.
Heb je verder vragen of opmerkingen? Dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Bavette rollade van de BBQ
Ingrediënten
- 800 gram black angus bavette
- 1 potje groene pesto
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 7 stuks zongedroogde tomaatjes
- 100 gram parmezaanse kaas
- 50 gram rucola
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Bavette vlinderen. Als allereerst begin je met het vlinderen ofwel insnijden van de bavette. Dit doe je met de draad mee. Als je dus naar de bavette kijkt zoals op onderstaande foto lopen de vleesdraden van boven naar beneden. Je klapt hem op deze manier dus open en zorgt ervoor dat het te beleggen oppervlak verdubbelt en de bavette dunner wordt en zo makkelijker te rollen.
- De bavette vullenBegin de vulling op te bouwen met een laag pesto. Dit mag je best royaal insmeren want het is uiteindelijk een groot stuk vlees wat gekruid dient te worden. Daarna bestrooi je het geheel met de zongedroogde tomaatjes. Deze hak je fijn zodat je deze beter kunt verspreiden over de bavette. Vervolgens voeg je de pijnboompitten, rucola en de Parmezaanse kaas toe aan het geheel. Als laatst voeg je nog peper en zout toe naar wens. Voeg niet teveel zout toe want pesto bevat van zichzelf ook vaak al wat zout. Als laatst draai je vervolgens de snijplank een kwart slag en rolt de bavette op.
- Knopen Nadat je de bavette hebt opgerold knoop je deze vast. Je doet dat meerdere malen in de breedte en ook in de lengte zodat de vulling er niet of nauwelijks uit kan lopen tijdens de bereiding. Mocht je nou niet helemaal zeker zijn over het knopen van de rollade dan zijn er een legio aan filmpjes op Youtube over hoe je dit het beste kunt doen. Na het knopen van de rollade is het tijd om deze op de BBQ te leggen en gaan we naar de volgende fase.
- BBQ faseZorg dat je de BBQ klaarmaakt voor indirecte hitte rond de 180 graden. Deze bereiding is volledig indirect en je hebt dus verder geen directe zone nodig in de BBQ. De BBQ tijd van dit gerecht ligt rond de 40-50 minuten en 52 graden kerntemperatuur. Ik gebruik bij dit soort stukken vlees toch het liefst een kernthermometer want als de rollade te lang gaart dan gaat dat echt ten koste van de malsheid en dat willen we natuurlijk niet. De kernthermometer steek ik aan de zijkant in de rollade tot aan het midden zodat ik optimaal de temperatuur van het dikste stuk kan meten.
- Laten rusten en genieten!Op het moment dat je de kerntemperatuur van 52 graden hebt bereikt is het tijd om de bavette rollade van de BBQ af te halen. Nu begint het moeilijkste gedeelte, het laten rusten van het vlees. Laat de rollade gedurende 15-20 minuten rusten onder een stuk aluminium folie of een theedoek. Zo geef je de vlees de kans om het vocht dat tijdens de bereiding naar de oppervlakte was gekomen terug in het vlees te laten trekken. Et voilà dat was hem dan! Snijd de bavette rollade vervolgens in mooie dunne plakken en dien het op.
We hebben hier van genoten, mooi recept!
Dank Erik!
Ik sla deze zeker op, top zo!
Thanks Marcel!
Hopelijk tegen de tijd dat je hem klaar gaat maken, smaakt die je goed!
Maar moet vast goedkomen.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don´t Burn