Een opkomende parel die je zelf waarschijnlijk nog niet vaak hebt gemaakt? Shortribs ofwel runder spareribs zijn steeds meer opkomend en wij gaan je precies uitleggen waarom het echt wel de moeite waard is om dit BBQ short ribs recept te maken.
Wat zijn shortribs precies?
De naam zegt het al wel, ribs ofwel de ribben van de koe. Zoals je kan zien op de foto’s zijn deze aanzienlijk groter dan de wel bekende varkens spareribs. Deze runder ribben worden gesneden uit de borstkast van het rund en zijn er in 3 verschillende soorten. Onder ribben, fijne ribben en klap ribben. Wij gaan in dit recept voor de klap ribben welke in deze het goedkoopste stuk rib is maar met de juiste bereiding super tot zijn recht komt.
Waar begin je bij dit BBQ short ribs recept?
Om te beginnen heb je een maar een aantal ingrediënten nodig om dit heerlijke stuk vlees te bereiden. Ik zet ze hier onder even voor je op een rijtje.
Runder short ribs ca. 1.5kg
We hebben hier gekozen voor de black angus shortribs van The Butchery. Deze shortribs hebben een hele mooie vet marmering door het vlees heen lopen wat er voor zorgt dat je een geweldig mals eindproduct krijgt. Mocht je nog geen short ribs in huis hebben dan kan ik je deze aanbevelen.
Pink Devil BBQ Rub
Voor deze bereiding hebben we gekozen voor de Pink Devil BBQ Rub welke door de gerookte knoflook smaak goed tot zijn recht komt op dit stuk vlees. De rub is ook erg geschikt voor de low & slow bereiding die dit stuk vlees vereist.
Rookhout
Bij voorkeur mag hier gekozen worden voor de wat zwaardere houtsoorten zoals hickory of eiken. Het is namelijk ook een zwaar en smaakvol stuk vlees en deze zware houtsoorten matchen daarom dus ook perfect met de karakteristieken van het vlees. Wij hebben in onze bereiding de eiken houten chunks genomen.
Appelsap in combinatie met appelcider azijn
We gebruiken dit om het vlees te voorzien van vocht tijdens de bereiding. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt en de malsheid behoudt die je wil bereiken. De exacte verhouding krijg je verderop in het recept te zien.
Tijd
Voor dit recept heb je 8 a 9 uur BBQ tijd nodig. Mocht je dus rond de klok van 6 avonds willen eten dan dient dit stuk vlees om 10 uur ochtends al op de BBQ te gaan. Wees niet bang, de tijd die het kost om dit gerecht te bereiden is het echt helemaal waard!
Stap 1, Vlies verwijderen en Rub toepassen
Stap 2, Roken
Stap 3, Appelsap sprayen en temperatuur controleren.
Stap 4, laten rusten en serveren maar!
Als je de juiste malsheid hebt bereikt haal je het vlees van de BBQ en laat je het gedurende 30 minuten rusten. Ja dit is erg lastig, dat weten we maar dit zorgt ervoor dat al het vocht welke op het vlees is gaan liggen de kans krijgt om terug het vlees in te trekken. Dit zorgt uiteindelijk voor een vele malsere rib en dat willen we natuurlijk allemaal.
Lekkere BBQ short ribs dachten wij zo! Het eten van dit stuk vlees haalt werkelijk het oermens in je naar boven.
Heb je deze shortribs zelf gemaakt?
Laat het ons dan weten via social media! We zien dit soort plaatjes en recepten namelijk graag voorbij komen en kunnen dan ook jullie variaties zien op onze recepten.
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je benieuwd naar een van onze eerdere recepten? Kijk dan op onze BBQ recepten pagina welke te vinden is boven in het menu of kijk naar een van de onderstaande recepten!
Knapperige Buikspek BBQ recept
Atomic Buffalo Turds(ABT’s)/Jalapeño poppers BBQ recept
Shotgun Shells/Gevulde Canneloni BBQ recept
Bavette rollade BBQ recept
Moink balls recept
Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Short ribs van de BBQ
Uitrusting
- BBQ met deksel
- Houtskool
- Rookhout (hickory of eiken)
- plantenspuit
Ingrediënten
- 1.5 KG Runder Shortribs
- 3 eetlepels Pink Devil BBQ Rub
- 450 ml appelsap
- 150 ml appelcider azijn
Instructies
- vlies aan de binnenkant van de ribben voorzichtig verwijderen.
- Shortribs inrubben met BBQ Rub en bij voorkeur gedurende 24 uur zonder bedekking in de koelkast bewaren
- BBQ voorbereiden op 90-110 graden voor low & slow bereiding.
- Plaats het rookhout net voordat je het vlees toevoegt op en net naast de kolen. Zodat je niet in een keer al het rookhout op brand.
- Laat het vlees gedurende 8 of 9 uur en tot een kerntemperatuur van 90-95 graden liggen en spray elk uur in met appelsap, op deze manier blijft het vlees goed mals.
Erg mals! Ik heb hem zelf op eiken gerookt, erg mooi resultaat.
Goed om te horen Tom! We zullen het zelf binnenkort ook eens met eiken proberen!
Waar haal je in godsnaam 1,5kg shortrib voor 15 euro? Ik betaal meestal 35 per kilo.
Goedenavond Steef,
Het recept heb ik vorig jaar geschreven, ondertussen zijn de prijzen wel iets anders. Heb de prijs inmiddels wat aangepast. Als je goed kijkt online dan kan je wel voor mooie geld short ribs kopen, kijk bijvoorbeeld eens bij Beimer.
Geniet ervan!
Vandaag dit recept gemaakt,
Vlees bij een lokale slager gekocht (diep gevroren) laten ontdooien, nacht in de rub, toen met rookhout op de kamado op 110 graden. Na 3 uur begonnen met ieder uur sprayen (mix van appelsap/appel cider azijn) na een uur of 7 bleef de temperatuur hangen op 84 en kwam niet hoger dan dat. Heb m nog een uurtje of 2 gelaten maar kwam niet tot een kern temperatuur van 95. Durfde de bbq niet hoger te zetten ivm met uitdroging. Na 10 uur in totaal op de bbq eraf gehaald, half uur laten rusten en aangesneden. Het “onderste” gedeelte waar de botten zaten was heerlijk mals. De boven kant daarentegen was droog en taai. Had ik hier in iets anders kunnen doen? Toch de temperatuur om hoog ? Op een gegeven moment inpakken? Ik hoor graag jullie tips. Was een leuke dag maar grooste gedeelte van het vlees de kliko om gegaan. Beetje zonde .
Groet, Joep
Goedemorgen Joep,
Bedankt voor je volledige uitleg en vragen. Hier kan ik zeker wat mee! Je shortribs zijn terecht gekomen in de zogenoemde Stall(Hier heb ik op mijn website ook een artikel overgeschreven dus lees dat ook eens rustig na). Afhankelijk van het vlees kan deze periode van het niet stijgen van de temperatuur wel een paar uur duren. Wat je voortaan het beste kan doen is om lekker vroeg sochtends te beginnen en om gewoon op de temperatuur die je hebt gehanteerd het vlees door deze stall heen te laten gaan. Je kan dit proces ook versnellen door het in te pakken met aluminium folie of butchers paper(Je doet dan natuurlijk niet meer sprayen). Het enige nadeel aan het inpakken is dat de bark/kruidenkorst die je hebt opgebouwd erg zacht wordt.
Hopelijk kan je hier zo iets mee. Je hebt dus verder helemaal niets fout gedaan. Enkel wat meer geduld de volgende keer want je wilt die kern van 95 wel bereiken.
Met vriendelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn