Lekker hoooooor! Ossenhaas! Deze ossenhaaspuntjes ofwel kleine stukjes ossenhaas zijn heerlijk mals en met de hoisin marinade getrouwd alsof de 2 bij elkaar horen zo lekker! Lees gerust verder als je wilt weten hoe je deze ossenhaaspuntjes in hoisin marinade zelf kan maken.
Wat zijn ossenhaaspuntjes?
De ossenhaas is het meest malse gedeelte van het rund en bevind zich bovenop de rug. Doordat dit gedeelte weinig tot geen beweging heeft over de levensloop van het dier bevat dit nauwelijks spieren. Dat is precies de reden dat dit vlees zo mals is. De ossenhaaspuntjes worden gesneden van het gedeelte van de ossenhaas dat in een punt loopt. Hier kunnen geen mooie tournedos/steaks meer van gesneden worden en daarom worden daar puntjes van gemaakt.
Het mooie van deze ossenhaaspuntjes is dat ze vaak helemaal niet duur zijn en kwalitatief exact hetzelfde vlees zijn als de ossenhaas tournedos/steaks waar je vaak de hoofdprijs voor betaald. Daar moesten wij bij Turn Don’t Burn dus wat mee! Zo heb je bijvoorbeeld bij The Butchery deze black angus ossenhaaspuntjes voor maar een klein gedeelte van de prijs in vergelijking met een hele ossenhaas! En dan heb je wel echt top kwaliteit!
Hoisin marinade, wat is dat precies?
Hoe maak je de Ossenhaaspuntjes in hoisin marinade?
Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen op wat voor moment.
Ossenhaaspuntjes in Hoisin marinade
Uitrusting
- 1 BBQ
- 1 skillet/gietijzeren pan
Ingrediënten
- 0.5 KG Ossenhaaspuntjes
- 4 eetlepels Hoisin saus (merk kokki Djawa)
- 2 eetlepels zonnebloem olie
- 2 eetlepels Ketjap manis
- 2 eetlepels soja saus
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel knoflook poeder
Instructies
- Dit recept is eigenlijk heel simpel. Je doet alle ingrediënten behalve de ossenhaaspuntjes bij elkaar in een bakje en roert dit goed door zodat alle bestandsdelen goed zijn gemengd. Vervolgens voeg je de ossenhaaspuntjes toe en roer je deze wederom goed door zodat de marinade op alle plekken komt. Zet het vervolgens afgedekt weg in de koelkast terwijl je de BBQ aansteekt. Het heeft nu dus een 20-30 minuten de tijd om te marineren voordat jij de BBQ op temperatuur hebt.
- Steek de BBQ aan en ga voor directe verhitting. Ga voor een koepeltemperatuur van 175-200 graden Celsius. Als deze temperatuur bereikt is zet je de gietijzeren pan op de BBQ en sluit je vervolgens de deksel. Dit zorgt ervoor dat de Gietijzeren pan goed kan verhitten voordat je de ossenhaaspuntjes toevoegt. Voeg vervolgens als de pan op temperatuur is de ossenhaaspuntjes met marinade toe en zorg dat je ze rondom kort bakt. 10 minuten is alles wat je nodig hebt om deze ossenhaas puntjes goed te bakken. Dan heb je ze mooi medium/rare. Wil je ze wat verder gaar hebben? Ga dan voor 15-20 minuten.
- Serveer de ossenhaaspuntjes vervolgens bij bijvoorbeeld een stir fry of zo met een sate prikkertje bij de borrel! Geniet ervan!
Heb je de Ossenhaaspuntjes zelf gemaakt?
Dan hopen wij dat je er net zo van hebt genoten van als dat wij hebben gedaan. Wij aten deze heerlijke stukjes ossenhaas zo uit het vuistje voor de lunch en dat was helemaal geen straf! Mocht je het recept nu ook gemaakt hebben dan vinden we het tof als je het onderaan het recept laat weten! Wil je daarnaast meer van dit soort recepten? Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast dit ossenhaaspuntjes in hoisin marinade recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie alle BBQ recepten. Of kijk naar een van de volgende recepten, wellicht zit daar wat interessants tussen: pulled chicken pita’s, reverse seared tomahawk, tri-tip/maminha, gevulde varkenshaas of cote de boeuf.
Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Hallo
Ik heb dit recept van u gemaakt en wat was de heerlijk ,echt super lekker en iedereen heeft er van genoten dus dank u wel voor het delen en ik ga deze vast en zeker vaker bereiden .
Fijn dat het gesmaakt heeft Ronald! Bedankt voor je mooie review!
Dit smaakte echt heerlijk! Super recept, bedankt!
Goed om te horen Thijs, daar doen we het voor!
Heerlijk recept
Bedankt voor je review Dennis, fijn dat het gesmaakt heeft!
Uitstekend recept voor de ossenhaaspuntjes. Dit is een blijvertje!
Bedankt voor je review John! Fijn om te lezen dat de ossenhaas puntjes je hebben gesmaakt!
Maak vaak deze ossenhaas puntjes zo lekker .Echt 5* waard.
Bedankt voor je mooie review Wilma, fijn dat ze steeds weer lekker smaken!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don´t Burn
Beste wil deze maken maar moet de deksel dicht of open blijven als ze in de pan zitten
Hallo Roy,
Voor deze ossenhaaspuntjes mag dit gewoon in een open gietijzeren pan of skillet gemaakt worden hoor. Dus niet in een gesloten omgeving.
Veel succes!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don´t Burn