Een nieuwe week, een nieuw recept! Nu dat de winter weer nadert is de tijd voor de rollades en stoofpotjes weer aangebroken. Met deze reden zijn we maar eens aan de slag gegaan met gevulde varkenshaas. Ben je dus op zoek naar een varkenshaas BBQ recept? Lees dan even verder!
Varkenshaas, wat is dat precies?
Varkenshaas is het meest malse gedeelte van het varken en bevindt zich in de rug van het dier. Het is een schuin toelopend stuk vlees waarvan het dunne gedeelte vaak wordt gebruikt om satéstokjes mee te maken en het dikke gedeelte voor bijvoorbeeld varkens medaillons. Goede kwalitatieve varkenshaas zie je maar weinig. Voor echte kwaliteit kan je bijvoorbeeld eens kijken naar deze Livar varkenshaas van The Butchery. Deze varkenshaas komt van het Limburgs kloostervarken en heeft maar liefst een 3 sterren beter leven keurmerk. Veel beter als dit wordt het niet!
Waar begin je bij ons gevulde varkenshaas recept?
Je hebt allereerst een aantal producten nodig voordat je begint met de bereiding. Deze zal ik hieronder voor je op een rijtje zetten.
- 2 varkenshaasjes (circa 500-600 gram)
- 1 pakje lange stroken ontbijtspek
- 1 bol mozzarella
- 3 eetlepels groene pesto
- 3 eetlepels mediterranean dry rub van Van Beekum specerijen(dit spul is echt top)
- Peper en zout naar smaak
Stap 1, snijd de varkenshaasjes open en bestrooi de buitenkant met rub
Stap 2, varkenshaas omdraaien en vullen
Stap 3, ontbijtspek weaven
Stap 4, Indirect op 150 graden
Zodra je de varkenshaas hebt ingerold is het tijd om deze te gaan BBQ-en. We doen dit op 150 graden indirect tot een kerntemperatuur van 62 graden. Zorg er in deze fase wel voor dat je een lekbak gebruikt want anders wordt het een kliederboel door de vulling. Op 150 graden duurt het ongeveer 50 minuten om de temperatuur van 62 graden kerntemperatuur te bereiken. Maar dat is voor elk stuk vlees toch weer anders dus raad ik je aan een kernthermometer te gebruiken.
Stap 5, laten rusten en genieten!
Nadat je de kerntemperatuur van 62 graden hebt bereikt is het tijd om de varkenshaas van de BBQ af te halen en te laten rusten onder aluminiumfolie gedurende 10 minuten. Zo kan het vocht dat aan de buitenkant van het vlees ligt terug in het vlees trekken en gaart het vlees mooi evenredig door.
Je gevulde varkenshaas is nu klaar om aangesneden te worden! Voeg op dit moment eventueel nog peper en zout toe naar smaak.
Geniet ervan!
Heb je deze varkenshaas zelf gemaakt?
Dit varkenshaas BBQ recept was een van de makkelijkere recepten om te maken maar dat deed verder niets af aan de smaak al vinden wij zelf. Mocht je dit nu ook vinden laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan het recept.
Wil je meer van dit soort recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op je eigen BBQ kan bereiden!
Ben je naast deze varkenshaas ook wel geïnteresseerd in andere soorten BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, short ribs, bavette rollade, buikspek, zalm-bacon bites en ABT’s. Allemaal aparte recepten en elk een unieke bereiding en smaak. Kijk maar eens wat rond zou ik zeggen!
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de website of verschillende andere mogelijkheden.
And remember,
Turn Don’t Burn
Italiaans gevulde varkenshaas van de BBQ
Uitrusting
- hickory rooksnippers
Ingrediënten
- 2 stuks varkenshaas
- 1 pakje lange stroken ontbijtspek
- 1 bol verse mozzarella
- 3 eetlepels groene pesto
- 3 eetlepels mediterrrane dry rub
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
Instructies
- snijd de varkenshaasjes open en bestrooi de buitenkant met rubNadat je de varkenshaas uit de verpakking hebt gehaald snij je deze over de breedte open en zorg je dat deze gevuld kunnen worden. Je kiest nu de buitenkant en kruid deze met BBQ rub. Wij hebben hier gekozen voor de meditteranean BBQ rub aangezien deze rub Italiaanse en Spaanse invloeden heeft welke perfect samen gaan met de vulling van de varkenshaas.
- varkenshaas omdraaien en vullenVervolgens gaan we de varkenshaasjes omdraaien zodat de gekruide kant nu naar beneden ligt. We gaan vervolgens de binnenkant nu insmeren met pesto en zodra we dit gedaan hebben snijden we de mozzarella in dunne plakken en leggen deze er boven op.
- ontbijtspek weaven Vervolgens is het tijd om na de vulling het omhulsel van de varkenshaas te maken van ontbijtspek. We doen dit doormiddel van een zogenoemde weave te maken zoals op onderstaande foto. Maak deze weave over de gehele breedte van de varkenshaas. Nadat je dit hebt gedaan rol je eerst de varkenshaas op, en rol je hem daarna in de ontbijtspek. De ontbijtspek zorgt er vervolgens ook voor dat je geen slagerstouw of dergelijke nodig hebt. Dit houdt het allemaal netjes op zijn plek.
- Zodra je de varkenshaas hebt ingerold is het tijd om deze te gaan BBQ-en. We doen dit op 150 graden indirect tot een kerntemperatuur van 62 graden met wat hickory houten rooksnippers. Zorg er in deze fase wel voor dat je een lekbak gebruikt want anders wordt het een kliederboel door de vulling. Op 150 graden duurt het ongeveer 50 minuten om de temperatuur van 62 graden kerntemperatuur te bereiken. Maar dat is voor elk stuk vlees toch weer anders dus raad ik je aan een kernthermometer te gebruiken.
- Nadat je de kerntemperatuur van 62 graden hebt bereikt is het tijd om de varkenshaas van de BBQ af te halen en te laten rusten onder aluminiumfolie gedurende 10 minuten. Zo kan het vocht dat aan de buitenkant van het vlees ligt terug in het vlees trekken en gaart het vlees mooi evenredig door. Je gevulde varkenshaas is nu klaar om aangesneden te worden! Voeg op dit moment eventueel nog peper en zout toe naar smaak.Geniet ervan!
Heerlijk, makkelijk te maken ensuper geslaagd. Ik had 2 varkenshaasjes gemaakt, met zijn vijven zitten smullen!
Hey Patrick! Allereerst bedankt dat je de moeite hebt genomen om een review achter te laten. En wat mooi om te lezen dat het gesmaakt heeft! En altijd goed om te lezen dat het vrij makkelijk was om te bereiden, ik probeer de recepten zo goed mogelijk uit te schrijven.
Fijne avond nog!
Groeten,
Bart van Turn Don’t Burn
Heerlijk gegeten van dit recept. Heb er nog een klein beetje Italiaanse kruiden bijgedaan wat goed paste bij de mozzarella en pesto.
Erg lekker recept! Had me iets verkeken op de hoeveelheid, voortaan maak ik een enkele varkenshaas.
Hey Roelof,
Allereerst bedankt dat je de tijd hebt genomen te reageren op mijn recept. Fijn dat het in ieder geval had gesmaakt en de hoeveelheid verkijken we ons allemaal wel eens op. Wellicht in het vervolg iets met je familie of buurman of vrouw delen haha.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don´t Burn