Ga naar de inhoud

Picanha met Cowboy boter saus

Bart van Heulen, TurndontBurn

Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende stuk vlees werd voorheen in ons land zwaar ondergewaardeerd maar vecht zijn weg naar boven. We gaan je hier onder vertellen waarom dat precies is. Lees dus gerust verder als je op zoek bent naar een picanha BBQ recept. 

Pi watte? Ja Picanha! 

Ik hoor je al zeggen, picanha wat is dat nou weer voor iets? Nou picanha is het staartstuk van de rund. Het bevindt zich precies daar waar de staart begint en dit stuk vlees is driehoekig gevormd. Doordat dit gedeelte van de koe weinig beweging krijgt bevat het vlees weinig spieren en is het dus erg mals. Het vlees heeft naast het weinige bewegen ook een prachtige vetkap aan de bovenkant wat de smaak echt perfect maakt van het vlees. Vet is namelijk smaak en echt een belangrijk onderdeel bij de bereiding van dit stuk vlees. Ben je nu nog in de onderzoekende fase en heb je de picanha nog niet in huis? Kijk dan eens naar deze Black Angus picanha van The Butchery. Dit is echt een top kandidaat om het recept mee te proberen. 

Waar begin je bij dit Picanha BBQ recept?

Je begint met het kopen van een aantal boodschappen. Deze zal ik apart voor je onder elkaar zetten zodat je overzichtelijk hebt wat je allemaal in huis moet halen voor deze bereiding met de cowboy boter saus. 

Voor de Picanha

– 1 picanha van ongeveer +/- 1.4kg. 
– 2 eetlepels grof zout

Voor de Cowboy boter saus

– 200 gram ongezouten roomboter
– een halve citroen
– 2 tenen knoflook
-1 eetlepel Dijon mosterd
– een snuf cayenne peper
– een halve theelepel gerookte paprika poeder
– 2 eetlepels vers gehakte peterselie
– 2 eetlepels vers gehakte bieslook
– een halve theelepel gedroogde tijm
– een kwart theelepel fijn gemalen chili vlokken
– zout en peper naar smaak

Stap 1, Maak de picanha schoon waar nodig.

We beginnen in dit recept bij het bereiden van het vlees. We beginnen  eerst bij het schoonmaken waar het nodig is. Zoals je op onderstaande foto kan zien dienen we eerst aan de onderkant van de picanha het overtollige vet & vel te verwijderen. Vervolgens ziet het er dan ongeveer zo uit als op de 2e foto. Netjes schoongemaakt en zijn we klaar voor de bovenkant van de picanha. 
picanha BBQ
picanha BBQ

Stap 2, Bovenkant/Vetkap insnijden. 

Vervolgens is het tijd om de vetkap/vetlaag aan de bovenkant van de picanha met een ruitvorm in te snijden zoals op onderstaande foto. Dit doen we omdat vet doorgaans sneller krimpt dan vlees en als je dit dus niet doet gaat je picanha tijdens de bereiding bol staan, beetje zonde niet? Zorg er hier wel voor dat je niet door de vetkap heen snijdt en het vet enkel lichtjes insnijd. We willen er dus geen rood vlees doorheen zien. Nadat we de bovenkant hebben ingesneden is het tijd om deze royaal te bestrooien met grof gemalen zout. Je mag dit best royaal doen want het vet zal zorgen dat dit zout niet helemaal in het vlees door zal dringen. 
picanha BBQ

Stap 3, BBQ fase 1 

De BBQ fase delen we op in 2 delen waarbij we eerst de vet kant direct gaan verhitten. Je zal zien dat na een 20-30 seconden het vet gaat smelten en er vlammen worden veroorzaakt. Zorg er op dit moment voor dat je de picanha uit de vlammen beweegt en verplaatst over het rooster. Je doet dit net zolang totdat de vet kant goud bruin is. We gebruiken op dit moment altijd wel vuur vaste handschoenen. Heb je die nog niet in huis dan is dat zeker aan te raden om deze te kopen. 
picanha BBQ

Stap 4, BBQ fase 2

Nadat je de vet kant van de picanha een goudbruine kleur zoals onderstaand heeft bereikt is het tijd om deze verder indirect te garen bij een keteltemperatuur van gemiddeld 130 graden. Je zorgt er in deze fase dus voor dat de picanha niet boven de hete kolen ligt, dit doe je doormiddel van een plate setter of door de picanha van de kolen af te leggen. Het is de bedoeling dat we vervolgens de kerntemperatuur van het vlees gaan meten in deze fase. We willen naar een kerntemperatuur van 54 graden Celsius wat zorgt voor een medium/rare gaarheid. Hou op deze temperatuur ongeveer rekening met een 50 minuten per kilo vlees. Heb je dus een picanha van 1.5KG dan duurt het ongeveer 75 minuten in deze fase voordat hij gaar is maar pin me hier niet op vast. Het is altijd beter om de kernthermometer te gebruiken in dit soort situaties. 

staartstuk direct gebakken

Stap 5, laten rusten

Vervolgens als de kerntemperatuur is bereikt kan de picanha van de BBQ. Het is nu tijd om het vlees lichtjes te bedekken met aluminiumfolie en te laten rusten voor 10 minuten. Deze 10 minuten geven het vocht dat aan de oppervlakte ligt de tijd om terug te trekken in het vlees. Wat uiteindelijk de smaakbeleving weer ten goede gaat. 

staartstuk afkoelen

Stap 6, Cowboysaus klaarmaken

Tijdens het rusten kunnen we mooi de cowboy boter saus bereiden. Zorg dat je van tevoren de boter hebt laten smelten. Voeg het sap van de halve citroen en de Dijon mosterd toe en roer goed door. Hak vervolgens de knoflook, bieslook en peterselie fijn en voeg deze toe. Voeg daarna alle gedroogde specerijen toe en roer goed door. 

cowboy boter

Stap 6, Picanha aansnijden en genieten! 

Nadat je de saus hebt gemaakt is het tijd om de picanha aan te snijden. Het is hierbij erg belangrijk dat je het vlees tegen de draad in aansnijd. Kijk dus even goed hoe de draden over het vlees lopen en snij daar tegenin. Hoe korter de draad hoe malser het vlees namelijk. 

Dip vervolgens je gesneden vlees in de saus als dipsaus of giet het er overheen, het is maar net wat je lekker vindt.

Eetsmakelijk! 

picanha BBQ

Heb je bovenstaande picanha BBQ recept nu zelf gemaakt?

Laat ons dan weten wat je ervan vindt via de review mogelijkheid onderaan de pagina. We waarderen dit enorm!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Ben je naast picanha ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort BBQ recepten? Kijk dan eens naar de shortribs, bife de tira, tri-tip, bavette rollade, tomahawk, pulled pork of buikspek recepten. Deze liggen in dezelfde moeilijkheidsgraad qua bereiding en zijn stuk voor stuk erg lekker!

And remember,

Turn Don’t Burn

picanha BBQ
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Picanha met Cowboy boter saus

Dit overheerlijke picanha van de BBQ recept is watertandend. Super in de combinatie met de Cowboy boter saus. Probeer hem zelf maar eens!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord BBQ picanha, BBQ picanha recept, Hoe maak ik picanha BBQ, picanha, Picanha BBQ, Picanha BBQ recept, Picanha recept, Picanha van de BBQ
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 30 euro

Ingrediënten

Voor de Picanha

 • 1.4 KG Picanha
 • 2 eetlepels grof gemalen zout

Voor de Cowboy boter saus

 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 1 halve citroen
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel Dijon mosterd
 • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
 • 2 eetlepels vers gehakte bieslook
 • 0.5 theelepel paprika poeder
 • 0.5 theelepel gedroogde tijm
 • 0.25 theelepel gemalen gedroogde chili vlokken
 • een snufje cayenne peper
 • een keer zout en peper naar smaak

Instructies

 • Maak de picanha schoon waar nodig.
  We beginnen in dit recept bij het bereiden van het vlees. We beginnen  eerst bij het schoonmaken waar het nodig is. Zoals je op onderstaande foto kan zien dienen we eerst aan de onderkant van de picanha het overtollige vet & vel te verwijderen. Vervolgens ziet het er dan ongeveer zo uit als op de 2e foto. Netjes schoongemaakt en  zijn we klaar voor de bovenkant van de picanha. 
  picanha BBQ
 • Bovenkant/Vetkap insnijden. 
  Vervolgens is het tijd om de vetkap/vetlaag aan de bovenkant van de picanha met een ruitvorm in te snijden zoals op onderstaande foto. Dit doen we omdat vet doorgaans sneller krimpt dan vlees en als je dit dus niet doet gaat je picanha tijdens de bereiding bol staan, beetje zonde niet? Zorg er hier wel voor dat je niet door de vetkap heen snijdt en het vet enkel lichtjes insnijd. We willen er dus geen rood vlees doorheen zien. Nadat we de bovenkant hebben ingesneden is het tijd om deze royaal te bestrooien met grof gemalen zout. Je mag dit best royaal doen want het vet zal zorgen dat dit zout niet helemaal in het vlees door zal dringen. 
  picanha BBQ
 • BBQ fase 1 
  De BBQ fase delen we op in 2 delen waarbij we eerst de vet kant direct gaan verhitten. Je zal zien dat na een 20-30 seconden het vet gaat smelten en er vlammen worden veroorzaakt. Zorg er op dit moment voor dat je de picanha uit de vlammen beweegt en verplaatst over het rooster. Je doet dit net zolang totdat de vet kant goud bruin is.
  picanha BBQ
 • BBQ fase 2
  Nadat je de vet kant van de picanha een goudbruine kleur zoals onderstaand heeft bereikt is het tijd om deze verder indirect te garen bij een keteltemperatuur van gemiddeld 130 graden. Je zorgt er in deze fase dus voor dat de picanha niet boven de hete kolen ligt, diet doe je doormiddel van een plate setter of door de picanha van de kolen af te leggen. Het is de bedoeling dat we vervolgens de kerntemperatuur van het vlees gaan meten in deze fase. We willen naar een kerntemperatuur van 54 graden Celsius wat zorgt voor een medium/rare gaarheid. Hou op deze temperatuur ongeveer rekening met een 50 minuten per kilo vlees. Heb je dus een picanha van 1.5KG dan duurt het ongeveer 75 minuten in deze fase voordat hij gaar is maar pin me hier niet op vast. Het is altijd beter om de kernthermometer te gebruiken in dit soort situaties. 
  staartstuk direct gebakken
 • Laten rusten
  Vervolgens als de kerntemperatuur is bereikt kan de picanha van de BBQ. Het is nu tijd om het vlees lichtjes te bedekken met aluminiumfolie en te laten rusten voor 10 minuten. Deze 10 minuten geven het vocht dat aan de oppervlakte ligt de tijd om terug te trekken in het vlees. Wat uiteindelijk de smaakbeleving weer ten goede gaat. 
  staartstuk afkoelen
 • Cowboysaus klaarmaken
  Tijdens het rusten kunnen we mooi de cowboy boter saus bereiden. Zorg dat je van tevoren de boter hebt laten smelten. Voeg het sap van de halve citroen en de Dijon mosterd toe en roer goed door. Hak vervolgens de knoflook, bieslook en peterselie fijn en voeg deze toe. Voeg daarna alle gedroogde specerijen toe en roer goed door. 
  cowboy boter
 • Picanha aansnijden en genieten! 
  Nadat je de saus hebt gemaakt is het tijd om de picanha aan te snijden. Het is hierbij erg belangrijk dat je het vlees tegen de draad in aansnijd. Kijk dus even goed hoe de draden over het vlees lopen en snij daar tegenin. Hoe korter de draad hoe malser het vlees namelijk. 
  Dip vervolgens je gesneden vlees in de saus als dipsaus of giet het er overheen, het is maar net wat je lekker vindt.
  Eetsmakelijk! 
  picanha BBQ

4 reacties op “Picanha met Cowboy boter saus”

 1. 3fa9a434c9e549e9fd3308ea8c055f0e?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  5 sterren
  Voor de eerste keer voor de familie (8 pers) volgens bovenstaand bereid op de Kamado Black Bastard. Geweldig stuk vlees (2,3 kg) en het smaakte super. Ze vragen er weer om!

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Hey Erik!

   Wat tof om te lezen dat het recept je heeft gesmaakt en bedankt dat je de moeite hebt genomen om een review achter te laten. Een picanha van 2.3 is overigens een flinke jongen geweest, haha.

   Smakelijke groet,

   Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept