Bife de Tira, wat een klapper is dit zeg! Dit nog vrij onbekende stuk vlees maakt zijn opmars in Nederland en is rechtstreeks over komen waaien vanuit het oh zo mooie Brazilië. Het is een prachtig stuk vlees wat eigenlijk al super op zichzelf kan maar wij hebben er een lekkere saus bij gemaakt. Ben je dus op zoek naar een bife de tira bbq recept? Kijk dan niet verder!
Wat is bife de tira?
Bife de tira wordt gesneden uit de dunne lende. Deze kennen we misschien al wel aangezien dit hetzelfde stuk is waar de entrecote van wordt gemaakt. De dunne lende heeft als eigenschappen een iets stuggere structuur dan de ossenhaas maar heeft wel meer smaak doordat de marmering van vet veel beter is. Bife de tira is eigenlijk een in de lengte gesneden entrecote en je kan dus wel nagaan dat dit heerlijke stuk vlees echt een feest is om te bereiden en te eten.
Waar begin je bij ons bife de tira BBQ recept?
Je hebt voor deze bereiding een aantal producten nodig. Deze zal ik even voor je onder elkaar zetten.
Voor de bife de tira
– 1 bife de tira van ongeveer +/- 2kg.
– 1 eetlepel grof gemalen zeezout
– 1 chunk whisky vaten rookhout
Voor de peper roomsaus
– 400 ml runder fond
– 250 ml niet geklopte slagroom
– 50 gram ongezouten roomboter
– 2 eetlepels groene peperkorrels
– 1 sjalot
– 1 laurierblad
Stap 1, Maak de bife de tira schoon waar nodig.
Stap 2, zout toevoegen en fase 1 reverse sear.
Stap 3, Saus voorbereiden
Stap 4, bife de tira afgrillen
Nu de saus staat in te koken en het vlees 52 graden kerntemperatuur heeft bereikt is het tijd om de BBQ om te bouwen naar directe bereiding en het vlees af te grillen zodat je aan beide kanten mooie grill strepen of de gewenste kleur hebt bereikt. Houd het vlees tijdens deze fase goed in de gaten want het kan erg hard gaan. Je wil dat de kerntemperatuur van het vlees niet boven de 58 graden komt dus zorg dat je af en toe meet.
Stap 5, laten rusten
Nadat je de gewenste kleur hebt bereikt haal je de bife de tira van de BBQ en laat je hem gedurende 10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat aan de oppervlakte van het vlees ligt terug in het vlees kan trekken. Daarnaast zorgt het ook voor een mooie egale garing. Na het rusten kan je het vervolgens serveren met de heerlijke peper roomsaus! Let wel op bij het aansnijden van het vlees dat je het tegen de draad snijd, zo zijn de draden zo kort mogelijk en heb je het gewenste malse effect dat je wil hebben.
Geniet ervan!
Heb je deze bife de tira gemaakt?
Dan hoop ik dat je hebt genoten van het bife de tira bbq recept! Wij in ieder geval wel en gaat dit zeker nog eens een keertje dunnetjes over doen. Vond je het recept net zo lekker als dat wij vonden, laat het dan weten en laat een recensie achter onder aan deze pagina. Dit waarderen we heel erg!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast bife de tira ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, shortribs, bavette rollade, pulled pork of buikspek recepten. Stuk voor stuk uniek en anders te bereiden maar zo lekker!
Heb je vragen, tips of tricks voor ons laat het dan gerust weten! Wij zijn altijd wel in om wat te leren!
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Bife de tira BBQ recept
Uitrusting
- 1 chunk whisky vaten rookhout
Ingrediënten
- 2 KG Bife de Tira
- 1 eetlepel Grof gemalen zeezout
- 400 ml runder fond
- 250 ml verse niet geklopte slagroom
- 50 gram ongezouten roomboter
- 1 stuks sjalot
- 2 eetlepels groene peper korrels
- 1 stuks laurierblad
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Maak de bife de tira schoon waar nodig.We beginnen in dit recept met het schoonmaken en het halveren van de bife de tira. Het is de bedoeling dat we de vet rand aan de bovenkant van het vlees laten zitten zoals bij de bereiding van entrecote. Dit vet zorgt voor meer smaak aan het vlees en dat willen we natuurlijk behouden. We snijden de bife de tira vervolgens door midden. Dit zorgt straks op de BBQ weer voor een meer egaler garing. Hoe dikker het vlees is hoe groter het verschil qua garing van binnen en buiten. Dit willen we dus vermeiden en daarom snijden we hem door.
- Zout toevoegen en fase 1 reverse sear. We voegen na de halvering van het vlees zout toe aan beide kanten. Vervolgens maken we de BBQ klaar voor indirecte garing met een dome temperatuur van 140-150 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur bereikt heeft leggen we de chunk rookhout op de houtskool en leggen we de bife de tira vervolgens op de BBQ zoals onderstaande foto en voegen de kernthermometer toe. Deze stellen we in op 52 graden Celsius. We garen het vlees met de deksel dicht door totdat de thermometer af gaat. Dit duurt ongeveer 45 minuten á 1 uur. Pin me er niet op vast want elk stuk vlees is weer anders en zo kan het dus wat langer of korter duren.
- Saus voorbereidenOp het moment dat de bife de tira indirect op de BBQ ligt is het tijd om onze saus klaar te maken. We smelten de 50 gram roomboter in een pan, snipperen het sjalotje en voegen dit samen met het laurierblaadje en de peperkorrels toe aan de gesmolten boter. Dit laten we vervolgens fruiten totdat het sjalotje goudbruin is. Zodra dit gebeurd is voeg je de runder fond toe en laat je het geheel inkoken totdat het ongeveer 50% gereduceerd is. Hierna voeg je de slagroom toe en laat je dat vervolgens ook weer inkoken totdat je een saus hebt van gewenste dikte. Ben je voorstander voor een wat dunnere saus dan kan je hem dus eerder van het vuur af halen. Als het geheel vervolgens in ingekookt tot de gewenste dikte haal je als laatste stap het laurierblaadje uit de saus.
- Bife de tira afgrillenNu de saus staat in te koken en het vlees 52 graden kerntemperatuur heeft bereikt is het tijd om de BBQ om te bouwen naar directe bereiding en het vlees af te grillen zodat je aan beide kanten mooie grill strepen of de gewenste kleur hebt bereikt. Houd het vlees tijdens deze fase goed in de gaten want het kan erg hard gaan. Je wil dat de kerntemperatuur van het vlees niet boven de 58 graden komt dus zorg dat je af en toe meet.
- laten rustenNadat je de gewenste kleur hebt bereikt haal je de bife de tira van de BBQ en laat je hem gedurende 10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat aan de oppervlakte van het vlees ligt terug in het vlees kan trekken. Daarnaast zorgt het ook voor een mooie egale garing. Na het rusten kan je het vervolgens serveren met de heerlijke peper roomsaus! Let wel op bij het aansnijden van het vlees dat je het tegen de draad snijd, zo zijn de draden zo kort mogelijk en heb je het gewenste malse effect dat je wil hebben.Geniet ervan!
Een ontzettend ambachtelijk lekker stuk
vlees !
een mooi recept om dit te complimenteren ik heb erg genoten van het maken en uiteraard het opeten van dit heerlijk vlees
Thanks Sam! Wij vonden het ook echt de moeite waard!
Klinkt erg lekker. Ga ik van de week proberen te maken. Maar dat lauriersblaadje, lost die op in de saus? Of moet je die er weer uit halen?
Goedemorgen!
Wat leuk dat je ons recept gaat proberen en een goede vraag! Ik zal het gelijk even opnemen in het recept. Het laurierblaadje is ingedroogd dus geeft eigenlijk aleen smaak af en die haal je naderhand uit de saus voordat je het serveert. Het lost dus niet op.
Hoop dat ik het zo een beetje duidelijk voor je heb geformuleerd.
Geniet ervan!