Ga naar de inhoud

Picanha op Braziliaanse Wijze

Bart van Heulen, TurndontBurn

Picanha, we kennen het zo ondertussen allemaal wel! Dit heerlijk malse stuk vlees wat voorzien is van een dikke vetkap is geweldig om te bereiden vanwege de heuse vuurshow die ontstaat door het smeltende vet. Zo ook bij deze bereiding. De picanha op Braziliaanse wijze (ook wel churrasco genoemd) wordt in vele gevallen bereid aan een spit of hele grote spiesen rechtstreeks boven de kolen.

Wat is Picanha?

Picanha is het driehoekige gedeelte aan het uiteinde van de platte bil van het rund. Picanha is erg bekend in Brazilië waar dit al vele jaren bereid wordt op de barbecue en zo is het in de afgelopen jaren ook over komen waaien naar Nederland. Je hebt de mogelijkheid om de picanha in zijn geheel te bereiden zoals in ons picanha met cowboy botersaus recept of zoals in dit recept gespiesd en in dunne repen gesneden. Ben je nog op zoek naar een kwalitatief goede picanha? Kijk dan eens naar deze black angus picanha van The Butchery. Das echt een mega stuk vlees.
 

Wat is Churrasco?

In Brazilië verwijst deze term naar gegrild vlees. Het is ontstaan in de tijd van de gauchos/cowboys die al heel vroeg vlees aan grote spiesen boven hete kolen grilde. Tegenwoordig zie je de term churrasco steeds vaker opduiken bij verschillende steakhouses en restaurants waar de techniek ook wordt toegepast. Een mooie manier om te BBQ-en al vinden wij zelf!

Directe bereiding

We maken de picanha in dit recept dus klaar volgens directe verhitting wat betekend dat dit rechtstreeks boven de kolen gebeurt. Het is wel belangrijk om zowel een warme als een koude zone te maken op je BBQ zodat je de spiesen af en toe van de kolen af kan bewegen. Als het vet van de vet kap namelijk op de kolen druipt krijg je een behoorlijke vuurshow en dit is wel gaaf om te zien maar als het vlees te veel in de vlammen ligt gaat dit niet ten goede van de smaak omdat er dan veel koolstof op je vlees terecht komt van de kolen. Deze koolstof is tevens ook niet echt gezond voor je. Dus vlammen zijn dus mooi maar probeer het een beetje te beperken.

Een kleine toelichting voordat je aan het recept begint.

We hebben in ons recept gebruik gemaakt van de BBQ kruiden zonder zout van Van Beekum Specerijen. Dit hebben we gedaan omdat deze BBQ kruiden naast de mooie smaken van zichzelf niet veel suiker bevat en dit is wel belangrijk op het moment dat je vlees direct boven het vuur gaat grillen. Suiker verbrand namelijk heel snel en je wil natuurlijk niet dat je vlees verbrand smaakt om het moment dat jij hebt staan zweten achter de BBQ om deze heerlijke picanha klaar te maken. Naast het lage suiker gehalte heeft kruiden ook nog eens geen zout toegevoegd. Wat betekend dat dit ook voor mensen die graag zout arm eten of voor mensen die graag naderhand zout toevoegen heel goed werkt. 

Dus, hoe maak je deze Braziliaanse picanha op de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en op wat voor moment.

Picanha op Braziliaanse wijze

Wil jij overheerlijke gegrilde picanha klaar maken direct boven de kolen op Braziliaanse wijze? Kijk dan niet verder! Dit recept heeft het allemaal en smaakt heerlijk.
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Braziliaans
Trefwoord Brazilaanse picanha, churrasco, picanha op braziliaanse wijze
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 20 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ
 • 4 Lange spiesen a 40cm

Ingrediënten

Instructies

 • Haal de picanha uit de verpakking, dep hem droog en verwijder alle oneffenheden zoals het vlies aan de onderkant en overtollig vet op de vet kap. Je wil ongeveer 1cm aan vet laten zitten over het gehele oppervlakte van de vet kap.
  Picanha op Braziliaanse wijze (7)
 • Snijd vervolgens de vet kap in met een ruitpatroon. Dit doe je om er voor te zorgen dat het vet niet onder spanning komt te staan en het vlees vervormt aan de spiesen zodra deze met de warmte in aanraking komen. Vet krimpt namelijk harder als vlees en dat zou er voor zorgen dat het bol komt te staan en niet gelijkwaardig gaart.
  Picanha op Braziliaanse wijze
 • Snijd vervolgens de picanha in lange plakken van ongeveer 2cm dikte van boven naar beneden en spies deze door de vet kap heen aan de spiesen. Dus zodat de vet kant opgebold zit aan de spies. Dit doe je om en om totdat je 3 plakken per spies hebt. Na het spiesen kruid je het vlees met de BBQ rub. Dit doe je aan beide kanten. Vervolgens leg je de spiesen afgedekt in de koelkast en is het tijd om de BBQ aan te steken.
  Picanha op Braziliaanse wijze
 • Steek de BBQ aan voor directe verhitting op 250 graden Celsius en zorg er dus voor dat je ook een koude zone hebt waar je de spiesen heen kunt bewegen als ze te hard gaan. Het vet begint namelijk al vrij snel te druipen en dit zorgt voor vlammen. Een beetje vlammen is niet erg maar als het te gek wordt gaart je vlees niet mooi door dus speel met je warme en koude zone.
  Aangezien de plakken maar 2cm dik zijn ben je met 10-15 minuten grillen wel klaar om ze er af te halen en leg je ze even onder een stuk aluminium folie voor 10 minuten om te rusten.
  Picanha op Braziliaanse wijze
 • Na de 10 minuten rusttijd kan je aanvallen. Serveer de picanha vervolgens met wat frietjes of aardappeltjes en groente.
  Geniet ervan!
  Picanha op Braziliaanse wijze

Heb je bovenstaande picanha op Braziliaanse wijze zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit churrasco picanha recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ recepten via het hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : soft shell taco’s met kip en pittige salsa, kipspiesen met pindasaus, pulled chicken pita’s, gevulde varkenshaas of cote de boeuf.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

En onthoud,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept