Ga naar de inhoud

Pulled chicken pita's van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Hoppa! Weer een nieuw recept, deze keer zijn we aan de slag gegaan met Pulled chicken. We hebben namelijk onszelf al vele malen bezig gehouden met het pullen van andere vleessoorten zoals varken en rund maar kip hadden we nog niet verwerkt in een recept. Het moest er dus maar eens van komen! Ben je dus op zoek naar een recept voor lekkere, makkelijk te maken pulled chicken? Lees dan verder!

Pulled chicken, wat is dat precies?

Pulled chicken, de naam zegt het eigenlijk al. Dit gerecht heeft zijn bekendheid te danken aan pulled pork en zoals je zo goed als bijna alle soorten vlees en vis kunt pullen werkt dit dus ook met kip. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat niet alle gedeeltes van de kip optimaal te gebruiken zijn voor pulled chicken. Ik bedoel, het kan wel maar het is niet optimaal. Wij gebruiken voor pulled chicken bijna altijd kippendijen. Dit doen we omdat kippendijen van nature veel meer vet bevatten en daardoor behoren tot de malste gedeeltes van de kip. Helemaal omdat je kip voordat je het pulled tot een behoorlijke temperatuur door moet garen komt dit extra vet en de extra malsheid goed van pas.

Waar begin je bij ons pulled chicken pita’s recept?

Je heb naast een BBQ met een deksel maar een aantal boodschappen nodig. Deze zal ik even voor je onder elkaar zetten.

Stap 1, Rub de kippendijen en laat marineren

Rub de kippendijen rondom goed met de BBQ rub en zorg ervoor dat alle gedeeltes mooi bedekt zijn. Zet de kip vervolgens terug in de koelkast en begin met het opsteken van de BBQ. We gaan voor indirecte verwarming van de kip dus zorg ervoor dat de kip niet direct boven de kolen komt te liggen doormiddel van een platesetter of maak een indirecte zone doormiddel van het gebruiken van een aluminium lekbak. We gaan vervolgens voor 160 graden koepeltemperatuur en voegen zodra deze temperatuur bereikt is de chunk rookhout toe. Vervolgens gaat de kip op de BBQ en sluiten we de deksel. 
pulled chicken

Stap 2, indirect garen 

We gaan bij de kippendijen voor een interne temperatuur van 78 graden Celsius. Aangezien de kippendijen niet heel erg dik zijn gaat dit vrij snel en is het daarom zaak dit goed in de gaten te houden. Ze kunnen met een uurtje al klaar zijn. Hou gedurende deze periode de deksel er zoveel mogelijk op zodat het kersenrookhout goed zijn werk kan doen. Als de kippen dijen de temperatuur van 78 graden Celsius hebben bereikt zien ze er ongeveer zo uit als onderstaand. 
pull kip

Stap 3, laten rusten en pullen 

Als de interne temperatuur is bereikt is het tijd om de kippendijen van de BBQ af te halen en deze kort (5 minuten) te laten rusten om het vocht terug het vlees in te laten trekken. Vervolgens gaan we de kip pullen. Dit kan met 2 vorken of met meatclaws. Hierna voeg je een scheut BBQ saus toe en meng je dit door de pulled chicken heen. 
pullen van de kip

Stap 4, opdienen in pita’s of anders

Na het mengen van de BBQ saus is het tijd om de pulled chicken te serveren. Wij hebben dit heel simpel gedaan door wat pitabroodjes op de BBQ klaar te maken. Deze konden mooi met de indirecte warmte op de BBQ en hebben maar een paar minuten nodig aan beide kanten om heerlijk krokant te worden. 

Et voila, een heerlijk pitabroodje met pulled chicken! 

pulled chicken pita's

Heb jij deze pulled chicken van de BBQ gemaakt?

Dit recept om pulled chicken mee te maken was niet heel ingewikkeld maar toch oh zo lekker! Het mooie van kip is dat je dus in een verrassend korte tijd dit vlees kan pullen in tegenstelling tot varken en rund waarbij je vaak veel meer tijd nodig hebt om dit te garen tot een nog hogere temperatuur.

Wil je nu meer van dit soort recepten via de mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op je eigen BBQ kan bereiden!

Ben je naast deze pulled chicken ook wel geïnteresseerd in andere soorten BBQ recepten? Kijk dan eens naar de pulled pork, rosbief, bavette rollade en kipsate broodjes recepten. Allemaal compleet verschillende gerechten die hun eigen unieke bereiding hebben. erg smaakvol en zeker ook het proberen waard!

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina of de verschillende sociale media kanalen.

And remember,

Turn Don’t Burn

Pulled chicken pita's van de BBQ

Ben je opzoek naar een recept met overheerlijke makkelijk te maken pulled chicken? Kijk dan naar het recept van Turndontburn!
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord pulled chicken, pulled chicken bbq
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 chunk kersen rookhout

Ingrediënten

  • 1 KG kippendijen
  • 8 stuks pita broodjes
  • 5 eetlepels BBQ Rub
  • 1 flinke scheut BBQ saus

Instructies

  • Rub de kippendijen en laat marineren. 
    Rub de kippendijen rondom goed met de BBQ rub en zorg ervoor dat alle gedeeltes mooi bedekt zijn. Zet de kip vervolgens terug in de koelkast en begin met het opsteken van de BBQ. We gaan voor indirecte verwarming van de kip dus zorg ervoor dat de kip niet direct boven de kolen komt te liggen doormiddel van een platesetter of maak een indirecte zone doormiddel van het gebruiken van een aluminium lekbak. We gaan vervolgens voor 160 graden koepeltemperatuur en voegen zodra deze temperatuur bereikt is de chunk rookhout toe. Vervolgens gaat de kip op de BBQ en sluiten we de deksel. 
    pulled chicken
  • Indirect garen 
    We gaan bij de kippendijen voor een interne temperatuur van 78 graden Celsius. Aangezien de kippendijen niet heel erg dik zijn gaat dit vrij snel en is het daarom zaak dit goed in de gaten te houden. Ze kunnen met een uurtje al klaar zijn. Hou gedurende deze periode de deksel er zoveel mogelijk op zodat het kersenrookhout goed zijn werk kan doen. Als de kippen dijen de temperatuur van 78 graden Celsius hebben bereikt zien ze er ongeveer zo uit als onderstaand. 
    pull kip
  • Laten rusten en pullen 
    Als de interne temperatuur is bereikt is het tijd om de kippendijen van de BBQ af te halen en deze kort(5 minuten) te laten rusten om het vocht terug het vlees in te laten trekken. Vervolgens gaan we de kip pullen. Dit kan met 2 vorken of met meatclaws. Hierna voeg je een scheut BBQ saus toe en meng je dit door de pulled chicken heen. 
    pullen van de kip
  • Na het mengen van de BBQ saus is het tijd om de pulled chicken te serveren. Wij hebben dit heel simpel gedaan door wat pitabroodjes op de BBQ klaar te maken. Deze konden mooi met de indirecte warmte op de BBQ en hebben maar een paar minuten nodig aan beide kanten om heerlijk krokant te worden. 
    Et voila, een heerlijk pitabroodje met pulled chicken! 
    pulled chicken pita's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept