Ga naar de inhoud

De juiste kerntemperatuur voor op de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Je zal het vaak tegenkomen, een bepaalde kerntemperatuur die in receptuur gebruikt wordt. Je hebt wellicht net een temperatuurmeter aangeschaft en weet nog niet helemaal hoe het precies werkt. Dan ben je op dit moment op de juiste plek beland. In dit blog ga ik je uitleggen hoe je precies de kerntemperatuur meet, en wat de juiste temperaturen zijn voor de verschillende soorten vlees en vis.

Waarom zijn kerntemperaturen belangrijk?

Het controleren van de kerntemperatuur van vlees en vis is van cruciaal belang omdat het direct verband houdt met de gaarheid en veiligheid van het voedsel. De juiste kerntemperatuur bereiken betekent dat het vlees niet alleen smaakvol en juicy zal zijn, maar ook dat schadelijke bacteriën worden geëlimineerd, wat zorgt voor het veilig kunnen opeten. Het bereiken van de juiste gaarheid helemaal voor rundvlees kan echt de wereld van verschil betekenen qua smaakbeleving. Let daar dus goed op.

Kerntemperatuur voor de BBQ per vleessoort

Rundvlees

 • Rare: 50-52°C
 • Medium-rare: 55-58°C
 • Medium: 60-64°C
 • Well-done: 70°C en hoger
 •  

Of je nu een lekkere entrecote klaar wil maken of een ribeye wilt grillen. Bovenstaande kerntemperaturen gelden voor het gehele rundvlees aspect. Mocht je in eerste instantie geen voorkeur hebben voor gaarheid dan adviseer ik altijd om het vlees medium te proberen. Op deze manier heb je perfect behoud van smaak en malsheid.

Varkensvlees

 • Varkenshaas: 63-68°C
 • Varkenskarbonade: 63-68°C
 • Pulled Pork: 89-93°C
 • Spareribs : 70°C en hoger
 • Worstjes: 70°C en hoger
 
Qua varkensvlees is het vrijwel alleen bij varkenshaas mogelijk om deze medium te garen. Het wordt bij alle andere stukken vrijwel altijd geadviseerd om de temperatuur hoger te garen dan 70 graden Celsius. Om pulled pork te maken van procureur heb je minimaal 89°C nodig om het te kunnen pullen maar dit kan soms op lopen naar 93-95 afhankelijk van het stuk vlees. 
 

Gevogelte

 • Kip (borst): 72-77°C
 • Kip (dijen en drumsticks): 82-85°C
 • Kalkoen: 72-77°C (borst), 82-85°C (dijen)
 

Gevogelte moet volledig worden gegaard om voedsel gerelateerde ziekten als salmonella te voorkomen. Het bereiken van de juiste kerntemperatuur zorgt voor veilige en sappige stukken vlees.

Vis

 • Zalm: 55°C
 • Witte vis: 60°C
 • Tonijn: 35-52°C
 

Vis heeft een delicate textuur en smaak. Het nauwlettend in de gaten houden van de kerntemperatuur voorkomt dat het visvlees te droog wordt. Het is goed om te weten dat bepaalde vissoorten als zalm en tonijn ook heel goed rauw gegeten kunnen worden. Vandaar de wat lage kerntemperatuur bij deze 2.

Hoe gebruik je een kerntemperatuurmeter?

Om een kerntemperatuurmeter goed zijn werkt te laten doen die je hem aan de zijkant van het vlees of vis in te steken en deze tot aan de kern van het vlees ofwel het dikste punt door te drukken. Zorg er ook voor dat de probe van de thermometer goed diep in het vlees of vis zit. Zo heeft deze een zo accuraat mogelijke meting en heb je weinig invloeden van omgevingstemperatuur.

Tips voor nauwkeurige kerntemperaturen

 • Investeer in een goede vleesthermometer: Een betrouwbare kernthermometer is je beste vriend bij het BBQ-en. Het stelt je in staat om de interne temperatuur van het vlees nauwkeurig te volgen.
 • Ken je BBQ en gebruik verschillende warmte zones: Leer je BBQ kennen en begrijp waar de hitte het sterkst is. Creëer verschillende warmtezones om meer controle te hebben over de garing van het vlees.
 • Houd rekening met nagaring: Onthoud dat het vlees nadat het van de grill is gehaald, nog iets in temperatuur kan stijgen. Dit wordt ‘nagaring’ genoemd en kan het verschil maken tussen een perfect gegaard stuk vlees en een overgaar exemplaar.
 

Hopelijk ben je nu een beetje op de hoogte!

Het bereiken van de juiste kerntemperatuur op de BBQ is een kunst die tijd, oefening en aandacht vereist. Het is echter de sleutel tot het serveren van heerlijke, sappige en veilige gerechten die indruk zullen maken op je gasten. Dus, stook je BBQ op, haal je vleesthermometer tevoorschijn en ga aan de slag met je BBQ om zelf zo een baas te worden op dit gebied!

kerntemperatuurmeter voor de BBQ van OutdoorChef

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onderaan deze blog. 

Andere interessante blogs & recepten

stoofvlees klaarmaken

Winter BBQ

Winter BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het weer eens tijd voor wat

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.