Ga naar de inhoud

Koreaanse BBQ: Een culinaire reis naar Koreaanse tradities

Bart van Heulen achter de BBQ

In de afgelopen jaren heeft de Koreaanse barbecue een ware revolutie veroorzaakt in Nederland. Deze unieke vorm van barbecueën waarbij vlees kort wordt bereid op tafelgrills, heeft de harten van vele Nederlanders in het westen van het land inmiddels veroverd. Laten we eens dieper duiken in de oorsprong van de Koreaanse BBQ, de redenen achter de populariteit ervan in Nederland en enkele heerlijke gerechten die je kunt proeven tijdens deze heuse beleving.

De oorsprong van de Koreaanse BBQ

Korean BBQ, ook bekend als ‘Gogi-gui’, heeft zijn oorsprong in Korea en kan worden teruggevoerd tot het Goryeo-tijdperk (918-1392). Vroeger was het vooral een activiteit voor de welgestelde mensen, waarbij zij genoten van gegrild vlees tijdens grote feesten en speciale gelegenheden. Mettertijd werd het steeds toegankelijker voor het gewone volk en groeide het uit tot een belangrijk aspect van de Koreaanse culinaire cultuur. Traditioneel wordt Koreaans rundvlees, bekend als ‘galbi’ of ‘bulgogi’, gemarineerd in een mengsel van sojasaus, sesamolie, knoflook, en andere kruiden om de smaken te versterken voordat het op de tafelgrill wordt bereid. Naast rundvlees worden ook varkensvlees, kip en zeevruchten veelvuldig gebruikt in de Koreaanse BBQ.

Waarom is Koreaanse BBQ zo groot geworden in Nederland?

De toenemende populariteit van de Koreaanse BBQ in Nederland kan worden toegeschreven aan een combinatie van verschillende factoren. Allereerst biedt deze culinaire ervaring een uitzonderlijke sociale dynamiek. Met vrienden en familie gezamenlijk aan tafel zitten, terwijl iedereen zijn eigen vlees grilt en gerechten deelt, creëert een levendige en gezellige sfeer. Daarnaast zijn het de unieke smaken die de Koreaanse marinades en bijgerechten, zoals het beroemde kimchi, aan het grillen toe te voegen. Deze geven een geheel nieuwe dimensie aan de barbecue beleving. De combinatie van hartige en zoete smaken, versterkt door subtiele kruiden, vormt een ware traktatie voor de smaakpapillen. Het wordt daarnaast gezien als een culinaire ontdekking, aangedreven door de nieuwsgierigheid van een wereldwijd publiek dat graag nieuwe en spannende eetervaringen omarmt. Bovendien draagt het gezondheidsbewustzijn van de consument bij aan de aantrekkingskracht van Korean BBQ. De nadruk op marinades met weinig vet en olie, in combinatie met het grillen van mager vlees en verse groenten, geeft deze vorm van barbecueën een gezonder imago dan sommige traditionele barbecue methodes. Verder heeft de opkomst van Koreaanse restaurants en foodtrucks in Nederland bijgedragen aan de wijdverspreide bekendheid van de Koreaanse BBQ. De toegankelijkheid van deze culinaire smaakbommetjes heeft een grotere groep mensen kennis laten maken met de smaken en het unieke karakter van de Koreaanse barbecue.

Gecombineerd succes

Al deze factoren samen hebben van de Koreaanse BBQ een culinair fenomeen gemaakt in Nederland, dat zowel de smaakpapillen als de harten van velen heeft veroverd. Het is een sociale, interactieve en smaakvolle manier van eten die een brug slaat tussen traditie en moderniteit en die steeds meer mensen verleidt om deze unieke barbecue beleving te proberen.

Unieke vorm van barbecueën

Koreaanse BBQ onderscheidt zich van traditionele barbecues doordat het vlees snel wordt gegrild op een tafelgrill, meestal in het midden van de eettafel. Het vlees wordt meestal in dunne plakjes gesneden om ervoor te zorgen dat het snel en gelijkmatig gaar is. Dit geeft een nieuwe dimensie aan het barbecueën, waarbij het dineren een actieve rol speelt in het bereiden van het eten. Door de hitte van de tafel barbecue moet je er dus ook echt als de kippen bij zijn!

Populaire gerechten bij de Koreaanse BBQ

Bulgogi: Dun gesneden rundvlees dat is gemarineerd in een zoete en hartige saus op basis van sojasaus, peer, knoflook en sesamolie.
Galbi: Sappige en malse shortribs van rundvlees, gemarineerd in een smaakvolle mix van sojasaus, knoflook, en suiker.
Samgyeopsal: Dikke plakjes buikspek die ter plekke gegrild worden, vaak geserveerd met knoflook en gepekelde groenten.
Dakgalbi: Pittig gemarineerde kip, vaak met groenten zoals zoete aardappelen en kool, gegrild op de tafelgrill.

Koreaanse BBQ

Wil jij nu ook Koreaans barbecueën en heb je niet zo’n restaurant in de buurt?

Dan kan je ook zelf zo’n soort barbecue aanschaffen. We noemen het een shichirin welke uit de Japanse cultuur komen. Ze zijn dus niet helemaal met elkaar te vergelijken maar je krijgt daarmee ongeveer hetzelfde effect. Deze hebben deze doorgaans gewoon op voorraad. Zo kan je ook in je eigen achtertuin op je eigen tuintafel de Koreaanse barbecue beleving creëren! 

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord. 

Andere interessante blogs & recepten

picanha BBQ

Picanha met Cowboy boter saus

Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende

Tonijn tataki bbq

Tonijn Tataki van de BBQ

Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.