Ga naar de inhoud

Aziatische bavette spiesjes van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Bij Turn Don’t Burn houden we ervan om te experimenteren met verschillende smaken en culturele invloeden als het barbecuen betreft. Deze keer neem ik je mee op een reis naar Azië met deze Aziatische bavette spiesjes. De spiesjes combineren de zachte volle textuur van bavette met de rijke smaken van Aziatische kruiden en specerijen. Ben je nu benieuwd naar dit barbecue recept? Lees dan snel verder en ontdek hoe je deze smaakvolle spiesjes zelf op je eigen BBQ kunt maken!

Een favoriet met een Aziatische twist

De bavette, ook wel bekend als de vinkenlap, is een populair stuk rundvlees vanwege zijn intense smaak en structuur. Voor onze Aziatische bavette spiesjes gebruiken we deze voorgesneden bavette blokjes welke we kruiden met Chinese 5 spice kruiden. Deze 5 kruidenmix bevat peper, venkel, anijs, kaneel en kruidnagel en zit echt bomvol smaak. Het is wel erg belangrijk om niet veel meer te gebruiken als voorgeschreven staat in het recept aangezien de 5 spice mix vanwege het explosieve smaakprofiel snel te heftig kan worden. Dit gaat dan vervolgens weer ten kosten van het eindresultaat en dat willen we dus niet. Daarnaast lakken we de bavette spiesjes tijdens de bereiding af met een teriyaki sesam saus en garneren we de spiesjes met geroosterde sesamzaadjes om het af te maken.

Het geheim van de perfecte garing: indirect BBQ-en

Om de optimale malsheid en controle van temperatuur te behouden, bereiden we de spiesjes op de barbecue met behulp van een gedeelte indirecte garing wat betekend dat het vlees niet de gehele tijd in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toe voegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Vul dan de helft van je barbecue met kolen. Zo maak je een warme en koude zone en plaats je de bavette spiesjes eerst op het warme gedeelte om te grillen en daarna op het koude gedeelte. Op het moment dat je dan de deksel sluit creëer je een soort oven effect wat het vlees rondom doet garen tot de gewenste kerntermperatuur. Op deze manier, als je de temperatuur laagt houdt hoef je ook niet bang te zijn dan de boel verbrand. Lekker gevoel toch?

Serveer met Aziatische bijgerechten voor een compleet feestmaal

Om je Aziatische bavette spiesjes echt tot hun recht te laten komen, raden we aan om ze te serveren met een selectie van heerlijke Aziatische bijgerechten. Denk aan gestoomde rijst, knapperige groenten en een verfrissende komkommer- en wortelsalade met een pittige sesam dressing. Deze smaakvolle combinatie van gerechten zorgt voor een compleet feestmaal dat je gasten gegarandeerd zal verbazen. Dus nodig je vrienden en familie uit, steek de barbecue aan en geniet samen van deze heerlijke Aziatische bavette spiesjes en bijgerechten.

Dus, hoe maak je deze Aziatische bavette spiesjes van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Aziatische bavette spiesjes van de BBQ

Overheerlijke gegrilde bavette spiesjes met een combinatie van Chinese kruiden en een Japanse marinade. Een echt fusion gerechtje wat een perfecte smaak creëert.
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Japans
Trefwoord bavette bbq, Bavette spies bbq, bavette spiesjes, bavette spiesjes van de BBQ
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 650kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 halve maan deflector voor indirecte/directe zone.
  • 1 verpakking satestokjes
  • 1 kernthermometer

Ingrediënten

Instructies

  • Haal allereerst de bavette blokjes uit de verpakking en dep deze goed droog. Doe de blokjes vervolgens in een mengkom en voeg 1 theelepel 5 spice en de 2 theelepels zout toe en meng het geheel goed door.
    bavette blokjes uit de verpakking halen
  • Pak de satestokjes uit de verpakking en zet deze gedurenden 10-15 minuten in een laagje water. Dit zorgt ervoor dat de satestokjes het water opnemen en niet zo snel kapot branden als ze in contact komen met het vuur op de barbecue. Vervolgens rijg je de gekruide bavette blokjes aan de stokjes en leg je deze klaargemaakt terug in de koelkast.
    stokjes maken van de bavette
  • Nu is het tijd om de sesamzaadjes kort te roosteren in een pan boven vuur. Door deze te roosteren krijgen de zaadjes een mooie nootachtige smaak wat de uiteindelijke smaak van het gerecht weer ten goede gaat. Het roosteren doe je totdat de zaadjes wat bruin van kleur worden. Het kan heel hard gaan dus laat deze niet verbranden.
    sesamzaadjes roosteren voor de bavette spiesjes
  • Vervolgens stoken we de barbecue op naar een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius en delen de barbecue in in 2 zones. Dit zodat we zowel direct kunnen grillen als indirect kunnen verwarmen. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt mogen de stokjes erop en grill je deze rondom een minuut of 5 zodat deze mooi bruin zijn.
    aziatische bavette spiesjes grillen
  • Zodra de spiesjes aan alle kanten mooi wat kleur hebben gekregen is het tijd om deze in te smeren met de teriyaki saus. Kwast ze mooi rondom in en leg ze vervolgens op het indirecte gedeelte van je barbecue en sluit de deksel. Door de warmte in de koepel zullen de suikers in de saus gaan karamelliseren en word het een mooi sticky geheel wat deze spiesjes mooi afmaakt. Doe dit zo'n 10-15 minuten of totdat je een kerntemperatuur bereikt van 55-58°C graden voor medium rare en 60-63°C voor medium. Gaar de spiesjes niet verder door dan medium, dat gaat de structuur en smaak niet ten goede.
    bavette spiesjes indirect
  • Als de bavette spiesjes de gewenste temperatuur hebben bereikt mogen ze van de barbecue af en top je ze af met wat extra geroosterde sesamzaadjes.
    Et voilà, heerlijke Aziatische bavette spiesjes in een handomdraai!
    Aziatische bavette spiesjes van de BBQ

Heb je de bavette spiesjes zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit recept voor bavette spiesjes van de BBQ ook andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 100 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

kip shoarma van het spit op de BBQ

Shoarma van het spit op de BBQ

Shoarma van het spit op de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhh, een broodje shoarma van het spit en nog wel zelf gemaakt

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.