Ga naar de inhoud

Pulled chicken uit de Dutch Oven

Bart van Heulen achter de BBQ

Pulled chicken uit de Dutch oven, wat mij betreft echt het ultieme verjaardagsfeest eten. Je maakt namelijk met gemak hier zo 3+ kilo’s van klaar en met een paar zakken witte bolletjes en wat coleslaw voorzie je zo een hele buts mensen van lekker eten! In dit recept neem ik je mee naar mijn favoriete bereiding van dit gerecht en vertel ik je verder ook wat meer over waarom we dit in een Dutch oven doen. Lees dus lekker verder en laat je informeren!

Wat is een Dutch oven en waarom wil je die gebruiken?

Een Dutch oven is een gietijzeren pan die gesloten kan worden. Doordat je deze geheel kunt sluiten is dit een perfecte pan om je gerechten in te stoven en daarom is dit dus ook erg geschikt voor deze pulled chicken. De pan en het vocht waar je de kip in kookt zorgen er namelijk voor dat je binnen iets meer als een uur echt boterzachte kip hebt die je eigenlijk nauwelijks meer zelf hoeft te pullen. Echt een ongeëvenaard resultaat als je dit vergelijkt met andere bereidingsmethodes. Mocht je nu nog geen Dutch oven hebben dan kan ik deze van Smokin’ flavours aanraden. Ik gebruik overigens zelf de large met 4.5 liter inhoud.
 

Hoe bereiden we deze pulled chicken uit de Dutch oven?

We kruiden allereerst kippendijen en grillen deze kort rechtstreeks boven de kolen om het eerste gedeelte van smaak te ontwikkelen. Vervolgens vullen we de Dutch oven met kippen boullion en BBQ saus waarna we de kippendijen toevoegen. Dit laten we vervolgens een anderhalf uur sudderen met de deksel gesloten. Het proces is zo simpel en kort dat er niet veel fout kan gaan. Het is alleen vooral belangrijk dat je af en toe in de Dutch oven roert om aanbakken te voorkomen. 

Witte bolletjes en coleslaw

Voor deze Dutch oven pulled chicken maakt het eigenlijk niet uit wat voor broodjes je gebruikt. Wij serveren het in dit recept lekker simpel op een wit bolletje maar dit kan ook net zo goed op een hard broodje of bijvoorbeeld een brioche. We maakte daarnaast ons recept voor Amerikaanse coleslaw klaar als topping en dat zorgt voor een mooie friszure smaaktoevoeging aan de zoete pulled chicken. Gaat echt mega samen!

Dus, hoe maak je deze pulled chicken?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Pulled chicken uit de Dutch Oven

Overheerlijke pulled chicken binnen no-time op tafel met je eigen Dutch Oven. Lees het recept nu en maak het lekker zelf klaar!
Gang Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord dutch oven pulled chicken, pulled chicken bbq dutch oven, pulled chicken dutch oven, pulled chicken kamado dutch oven, pulled chicken uit de dutch oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen
calorieën 450kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 Dutch oven
  • 1 BBQ tang
  • 1 lading houtskool
  • 1 scherp mes
  • 1 snijplank

Ingrediënten

Instructies

  • Haal de kippendijen uit de verpakking en dep deze goed droog. Pak nu een mesje en snijplank en verwijder overtollig vet. Nadat je dit hebt gedaan voeg je de BBQ rub toe en meng je het geheel goed door elkaar. Je zet vervolgens de kip terug in de koelkast om te marineren(een uur is voldoende).
    kippendijen kruiden
  • Vervolgens steken we de BBQ op naar een temperatuur van 175 graden Celsius in de koepel en grillen we de kippendijen een aantal minuten direct boven het vuur aan beide kanten mooi bruin. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn, we garen het namelijk door in de Dutch oven. Haal de kip vervolgens van de barbecue.
    kippendijen grillen
  • Snipper nu de ui en zet de Dutch oven op de barbecue. We fruiten nu de ui aan totdat deze glazig wordt. Als dit het geval is voegen we de kippendijen toe aan de pan en gaan de kippenbouillon en de BBQ saus erbij. Zorg ervoor dat je voldoende vocht in de pan hebt zodat het geheel een beetje onder staat. Is dit niet het geval? Voeg dan wat meer bouillon en saus toe in dezelfde verhouding.
    Kippendijen in de dutch oven doen
  • Gaar het geheel zo'n 1 uur en 15 minuten door. Zorg ervoor dat je in deze fase geregeld roert zodat het geheel niet aanbakt. Je mag in deze fase de temperatuur ook iets laten zakken naar 150 zodat de kip mooi zachtjes suddert. Geen probleem als dit langzaam gaat. Na 1 uur en 15 minuten test je even met je BBQ tang of je de kip gemakkelijk uit elkaar kunt trekken. Kan dit nog niet? Dan laat je het geheel nog een aantal minuten door sudderen.
    Pulled chicken uit de dutch oven
  • Pull vervolgens de kip tot fijne draden en serveer het zoals wij hebben gedaan op een wit bolletje met coleslaw gemaakt aan der hand van ons Amerikaanse coleslaw recept.
    Geniet ervan!
    pulled chicken uit de dutch oven klaar

Heb je dit recept nu zelf gemaakt?

En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit dutch oven recept ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een bak recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is een platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (5)

5 Makkelijke BBQ recepten

Home 5 Makkelijke BBQ recepten Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept