Wil jij overheerlijke gegrilde picanha klaar maken direct boven de kolen op Braziliaanse wijze? Kijk dan niet verder! Dit recept heeft het allemaal en smaakt heerlijk.
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Braziliaans
Trefwoord Brazilaanse picanha, churrasco, picanha op braziliaanse wijze
Haal de picanha uit de verpakking, dep hem droog en verwijder alle oneffenheden zoals het vlies aan de onderkant en overtollig vet op de vet kap. Je wil ongeveer 1cm aan vet laten zitten over het gehele oppervlakte van de vet kap.
Snijd vervolgens de vet kap in met een ruitpatroon. Dit doe je om er voor te zorgen dat het vet niet onder spanning komt te staan en het vlees vervormt aan de spiesen zodra deze met de warmte in aanraking komen. Vet krimpt namelijk harder als vlees en dat zou er voor zorgen dat het bol komt te staan en niet gelijkwaardig gaart.
Snijd vervolgens de picanha in lange plakken van ongeveer 2cm dikte van boven naar beneden en spies deze door de vet kap heen aan de spiesen. Dus zodat de vet kant opgebold zit aan de spies. Dit doe je om en om totdat je 3 plakken per spies hebt. Na het spiesen kruid je het vlees met de BBQ rub. Dit doe je aan beide kanten. Vervolgens leg je de spiesen afgedekt in de koelkast en is het tijd om de BBQ aan te steken.
Steek de BBQ aan voor directe verhitting op 250 graden Celsius en zorg er dus voor dat je ook een koude zone hebt waar je de spiesen heen kunt bewegen als ze te hard gaan. Het vet begint namelijk al vrij snel te druipen en dit zorgt voor vlammen. Een beetje vlammen is niet erg maar als het te gek wordt gaart je vlees niet mooi door dus speel met je warme en koude zone. Aangezien de plakken maar 2cm dik zijn ben je met 10-15 minuten grillen wel klaar om ze er af te halen en leg je ze even onder een stuk aluminium folie voor 10 minuten om te rusten.
Na de 10 minuten rusttijd kan je aanvallen. Serveer de picanha vervolgens met wat frietjes of aardappeltjes en groente. Geniet ervan!