Ga naar de inhoud

Côte de Boeuf met Compound Boter

Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (5)
Bart van Heulen, TurndontBurn

Côte de Boeuf, wat mij betreft de crème de la crème van stukken vlees die je kan bereiden op je BBQ. Dit fantastische stuk vlees heeft een perfecte combinatie van vet, structuur en mals vlees mits je dit op de juiste manier bereid. We hebben er daarom in deze bereiding voor gekozen om het vlees met de reverse sear methode klaar te maken en te voorzien van een mooie romige compound boter met een hint van koffie en pepers. Het vlees zelf hebben we enkel gekruid met zout omdat dit simpelweg geen stuk vlees is om in te smeren met een kruiden rub, althans zo denk ik er over. In deze bereiding laten we de Côte de boeuf echt centraal staan en zorgen we ervoor dat je de prachtige smaken van dit vlees echt goed kunt proeven. 

Wat is Côte de Bouef?

De Côte de Boeuf komt net als de ribeye uit het ribstuk van het rund. In tegenstelling tot de ribeye wordt de Côte de Boeuf enkel gesneden uit het voorste deel van dit ribstuk. Dit wordt gedaan met een goede reden, naarmate je namelijk verder naar achter gaat op het ribstuk kom je vlees tegen dat steeds meer heeft moeten bewegen tijdens de levensduur van het dier. Het voorste gedeelte waar in dit geval de Côte de Boeuf uit wordt gesneden beweegt veel minder en is daarom nog zachter en malser als de ribeye. Daarnaast koop je de Côte de Boeuf met bot en al, dit bot geeft niet perse extra smaak af maar beschermt het vlees wel mooi tegen het directe grillen op hoge temperaturen. 

Reverse sear methode

De reverse sear methode houdt in dat je het vlees eerst indirect op een lage temperatuur gaart tot een bepaalde kerntemperatuur en hierna het vlees direct boven het vuur grilt om de gewenste korst te krijgen. Op deze manier als je de temperaturen goed in de gaten houdt kan je het vlees bijna niet te ver doorgaren. In tegenstelling tot het direct grillen van vlees heb je vaak dat de binnenkant nog erg rosé is terwijl de buitenkant al lang klaar is. Je hebt met de reverse sear methode dus veel meer controle en dat geeft tijdens de bereiding van een stuk vlees als dit wel een prettig gevoel. 

Wat is een compound butter?

De term compound butter of boter komt over waaien uit de US en wij kennen deze ook wel in de vorm van kruidenboter. Je zal het namelijk vast wel eens hebben meegemaakt dat je een biefstukje gaat halen bij de slager en deze er dan een stuk kruidenboter op heeft gelegd wat je mee kan bereiden. De compound boter in dit recept heeft hetzelfde principe. We bereiden eerst het vlees en snijden vervolgens de boter in plakken waarna we deze op het vlees leggen zodat deze boter mooi over het vlees heen smelt en het mond en smaak gevoel nog veel beter maakt. Voor de compound boter in dit recept mengen we 1 eetlepel van de No Mercy BBQ rub met 100 gram ongezouten roomboter. Deze rub heeft smaken als koffie, pepers en paprika welke in de vorm van een compound boter een hele subtiele smaak toevoeging doen. De kruiden doen dus geen afbraak aan de prachtige smaak van dit stuk vlees maar complimenteren het juist. Het is namelijk belangrijk dat de smaak van het vlees in deze bereiding voorop staat. 

Dus, hoe maak je deze Côte de Boeuf op de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Côte de Boeuf met Compound Boter

De creme de la creme van vlees op de BBQ. Bereid volgens de reverse sear methode en gerookt op whisky vaten hout. Afgemaakt met een compound boter van roomboter, koffie, pepers en paprika. Fantastisch lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord côte de boeuf, côte de Boeuf bbq
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 700kcal
Kosten 50 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 2 chunks whisky vaten rookhout
 • 1 kernthermometer
 • 1 BBQ tang
 • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

Voor de Côte de Boeuf

 • 1 hele Côte de Boeuf
 • 2 eetlepels grof gemalen zeezout

Voor de Compound Boter

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 1 eetlepel No Mercy BBQ Rub

Instructies

 • Haal allereerst de Côte de Boeuf uit de verpakking en dep deze goed droog met keukenpapier. Bestrooi vervolgens beide kanten van het vlees met grof gemalen zeezout en laat deze even buiten de koelkast liggen. Het zout zorgt ervoor dat de buitenkant van je vlees iets indroogt en dat zorgt dan weer voor een mooie crust /korst op je vlees. Laat in de tussentijd de 100 gram ongezouten roomboter op kamer temperatuur komen.
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (7)
 • In de tussentijd steken we de BBQ aan en maken we deze klaar voor indirecte bereiding. We gaan voor een koepeltemperatuur van 120 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur bereikt heeft mogen de whisky chunks op de houtskool en kan de Côte de Boeuf op het rooster. Prik vervolgens de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees en stel deze in op een kerntemperatuur van 45 graden Celsius. De deksel van de BBQ mag vervolgens gesloten worden.
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (11)
 • Nu dat het vlees mooi gerookt wordt op de BBQ kunnen we in de tussentijd de compound boter klaarmaken. Meng 1 Eetlepel van de No Mercy BBQ rub met de ongezouten roomboter en mix dit goed door elkaar. Leg de roomboter vervolgens op een vel bakpapier en rol dit op zodat het er ongeveer uit ziet als op de foto onderstaand. Leg het pakketje vervolgens terug in de koelkast om uit te harden.
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (2)
 • Als het vlees de kerntemperatuur van 45 graden Celsius heeft bereikt is het tijd om deze van de BBQ af te halen, hij heeft zoals je ziet al mooi wat rook opgenomen en heeft een mooie kleur gekregen. Het is nu tijd om je BBQ om te bouwen tot directe verhitting boven de kolen.
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (10)
 • Grill vervolgens de Côte de Boeuf circa 2-3 minuten aan beide kanten totdat de kerntemperatuur van 52 graden Celsius is bereikt.
  foto van Grillen en Direct BBQ-en van een cote de bouef
 • Als de temperatuur van 52 graden Celsius is bereikt mag het vlees van de BBQ en leg je deze voor een periode van 10 minuten onder een stukje aluminium folie om uit te rusten. Deze 10 minuten zorgen ervoor dat al de vlees sappen die aan de oppervlakte van het vlees liggen terug in het vlees kunnen trekken. Het vlees gaart ook nog lichtelijk door tijdens deze 10 minuten en dat zal er voor zorgen dat het vlees op zo'n 54-55 graden Celsius terecht komt. Je hebt het vlees dan medium qua gaarheid wat naar mijn idee echt de perfecte gaarheid is voor vlees als dit.
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (1)
 • Snijd vervolgens dunne plakken van de compound boter die je hebt gemaakt en leg deze op de Côte de Boeuf. Je zal zien dat deze heerlijk over je vlees heen smelt. Nu is het dan ook tijd om heerlijk te gaan genieten!
  Eet smakelijk!
  Cote-de-boeuf-compound-boter-bbq (3)

Heb je de Côte de Boeuf met compound boter zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit Côte de Boeuf recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens naar de categorie Alle BBQ recepten. Hier staan de verschillende recepten in een archief met zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks

Sriracha gehaktballetjes van de BBQ

Sriracha gehaktballetjes van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Gehaktballetjes, de welbekende snack voor op de verjaardag of feestje. Hiermee zit je eigenlijk

oosterse-spareribs-van-de-bbq (3)

Oosterse Spareribs van de BBQ

Oosterse Spareribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Spareribs, we kennen ze ondertussen allemaal wel. Het mooie aan deze vleesribbetjes is dat

candied-bacon-bbq-recept

Candied Bacon

Candied Bacon Facebook Instagram Door Bart van Heulen Bacon en spek, ik ben er echt dol op. Het mooie aan bacon is dat je het

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.