Ga naar de inhoud

Sriracha gehakt
balletjes van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Gehaktballetjes, de welbekende snack voor op de verjaardag of feestje. Hiermee zit je eigenlijk altijd gewoon goed. Gewoon een lekker balletje met mosterd of met wat mayonaise tovert bij velen een lach op het gezicht. Met deze gedachte zijn we eens bezig gegaan. Want een gehaktballetje moet ook gewoon van de BBQ kunnen toch? Lekker met wat rooksmaak en mooie kruiden? Deze sriracha gehaktballetjes zijn van het volgende niveau. En let op, het kan maar zo zijn dat jij je gehaktballetjes nooit meer anders eet, haha! 

Wat is er anders aan deze gehaktballetjes?

Normaal gesproken bak je je gehaktballetjes gewoon lekker in de pan met een laagje boter. Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee maar wij doen het even anders. We zijn namelijk helemaal wild van sriracha saus en dachten dit gaan we eens combineren. Sriracha saus is een pittige chili saus die uit Thailand komt. Deze saus zit boordenvol met fantastische kruiden en in de juiste verhouding geeft het de wereld aan smaak af. Het moet namelijk ook niet te pittig zijn! Verder hebben we de balletjes gerookt op appelhout wat er voor zorgt dat deze gehaktballetjes ook een mooie subtiele rooksmaak hebben. Al met al echte smaakbommetjes dus. 

Indirecte bereiding

We bereiden deze gehaktballetjes indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de gehaktballetjes zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de gehaktballetjes rondom doet garen.

Rookhout

Zoals al eerder vermeld gebruiken we appel rookhout in ons recept. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hier 1 blokje van op het gloeiende deel van de houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke wat lichte rooksmaak die perfect past bij deze gehaktballetjes.

Kruiden

We maken in ons recept gebruik van de dry rub all use van van Beekum specerijen. Deze allrounder doet het perfect op vrijwel alles dat je klaarmaakt op de barbecue dus ook deze gehaktballetjes van de BBQ. 

Dus, hoe maak je deze sriracha gehaktballetjes van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Sriracha gehaktballetjes van de BBQ

Heerlijke zoet pittige gehaktballetjes van de BBQ, echt eentje om uit te proberen!
Gang Borrelhapje
Keuken Amerikaans, BBQ, Thais
Trefwoord gehaktballetjes, meatballs, pittige gehaktballetjes
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen
calorieën 500kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 chunk appel rookhout
  • 1 siliconen kwast
  • 1 kernthermometer

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 25 gram paneermeel of 2 beschuiten fijngemalen
  • 1 groot ei
  • 4 eetlepels BBQ Rub
  • 1 eetlepel sriracha saus

Voor de aflaksaus

  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sriracha saus
  • 2 eetlepels BBQ saus

Instructies

  • Meng het gehakt, het paneermeel, het eitje en 1 eetlepel sriracha saus samen en kneed het gehakt goed door elkaar. Maak hier vervolgens balletjes van. Ik haalde 12 balletjes uit een halve kilo dus ze waren aan de grote kant maar doe dit naar eigen wens.
    sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (1)
  • Rol vervolgens de gehaktballetjes door de BBQ rub. zorg ervoor dat ze rondom voorzien zijn van kruiden.
    sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (3)
  • Steek vervolgens de BBQ aan en ga voor een koepeltemperatuur van 120 graden Celsius. Als de temperatuur bereikt is leg je het rookhout tussen de kolen en mogen de gehaktballetjes op het rooster. Sluit vervolgens de deksel en laat dit 45 minuten roken.
    sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (2)
  • Na de 45 minuten hebben de gehaktballetjes mooi wat rooksmaak opgenomen. Nu is het tijd om de ingrediënten van de aflak saus te mengen en alle gehaktballetjes te voorzien van een laagje saus. sluit hierna weer de deksel voor 30 minuten. De gehaktballetjes moeten hierna in principe goed zijn, mocht je het nou niet zeker weten check het dan met een kernthermometer. 70 graden is de kerntemperatuur waar we naar op zoek zijn.
    sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (5)
  • Als de kerntemperatuur bereikt is kan je de gehaktballetjes serveren!
    Geniet ervan!
    sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks

Heb je de sriracha gehaktballetjes nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vond! Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast deze gehaktballetjes van de BBQ ook geïnteresseerd in andere BBQ snacks? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt en een aanzienlijk gedeelte daarvan is snacks. Ben je dus benieuwd? Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten & snacks.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

eigengemaakte guac

Zelfgemaakte guacamole

Zelfgemaakte Guacamole Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ben je op zoek naar een recept voor heerlijke zelfgemaakte guacamole? Kijk dan niet verder! We gaan

drumsticks bbq

Krokante drumsticks van de BBQ

Krokante Drumsticks van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Drumsticks en kippenpootjes, we maken ze natuurlijk allemaal wel eens klaar op de BBQ.

runderspareribs no mercy

Runderspareribs van de BBQ

Runder spareribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Spareribs, we kennen ze natuurlijk allemaal wel. Er is toch werkelijk ook niets lekkerder

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.