Ga naar de inhoud

Honing-soja kip broodjes van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Kip, zo gigantisch veelzijdig. En het mooie aan deze veelzijdigheid is dat je oneindig kunt varieren met smaken. Zo ook in dit recept waarbij we de kip eerst lekker kruiden met een zelfgemaakte kruidenmix. Vervolgens maken we een marinade met honing en soja welke heel mooie karameliseert door de warmte van de barbecue. Echt bizar hoe deze smaken samen komen op dit broodje honing-soja kip. Lees lekker verder als je er achter wilt komen hoe je zelf deze broodjes kunt maken op je eigen barbecue.

Kipfilet of kip dijfilet?

Ik gebruik in dit recept en in de meeste gevallen, ook voor zaken zoals sate of kipstokjes altijd kip dijfilet. Dit komt omdat kip dijfilet van zichzelf een stuk vetter is en dat maakt weer dat dit vele malen minder uitdroogt als kipfilet. Een beetje hufterproof zeg maar, en dat is wel lekker als je met vlees op hoge temperatuur speelt. Het enige nadeel van kip dijfilet is dat je er wat meer werk aan hebt bij het schoonmaken. Maar goed, dat neem ik op de koop toe. Serieuze kwaliteit kip dijfilet koop je hier en niet bij de supermarkt. 

Hoe bereiden we deze honing-soja kip broodjes van de BBQ?

We starten met het kruiden van de kip met een zelf samengestelde kruidenmix en laten het vervolgens minimaal 1 uur marineren in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken. Daarna plaatsen we de gemarineerde kip op de barbecue. Hierbij kiezen we voor een directe grillmethode, waarbij we de gekruide kip eerst aan beide kanten grillen. Vervolgens smeren we de kip rondom in met de honing-soja marinade en laten we deze indirect verder garen. Dit indirecte garen voorkomt dat de marinade verbrandt boven de directe hitte van de kolen.

De keuze van broodjes en bijgerechten

Voor deze honing-soja kip broodjes maakt het eigenlijk niet uit wat voor broodjes je gebruikt. Wij serveren de kip in dit recept op een italiaanse bol maar dit kan ook net zo goed op een zacht broodje of bijvoorbeeld een brioche. Vergeet daarnaast niet een sausje of twee aan te bieden – een pittige sriracha-mayonaise of een eenvoudige knoflooksaus passen perfect bij de smaken van de honing-soja kip. De sauzen zijn overigens geen must, het ging namelijk ook prima zonder. Maar goed, de mensen kennende is een beetje saus nooit verkeerd haha. 

Dus, hoe maak je deze broodjes kip van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Honing-soja kip broodjes van de BBQ

Heerlijk malse gekruide kip dijfilet met een marinade van honing en soja geserveerd op een Italiaanse bol met rucola. Echt waanzinnig lekker en makkelijk te maken!
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, BBQ
Trefwoord broodje kip bbq, honing kip, kip bbq, kip op de bbq, kipdijfilet bbq, soja kip
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 450kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 siliconen kwast
  • 1 scherp mes
  • 1 snijplank
  • 1 BBQ tang
  • meerdere bakjes

Ingrediënten

  • 0.5 kg kip dijfilet
  • 85 gram rucola(1 zakje)
  • 4 stuks broodjes(Italiaanse bollen of anders)

Voor de kruidemix

Voor de marinade

  • 100 ml honing
  • 50 ml sojasaus

Voor de sriracha mayonaise (optioneel)

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha saus

Instructies

  • Allereerst halen we de kip uit de verpakking en deppen we deze goed droog. We voegen vervolgens alle kruiden samen en strooien dit over de kip en masseren dit in zodat alle kip dijfilet volledig gekruid is. Dit mag vervolgens de koelkast in om te marineren voor minimaal 1 uur maar voor de beste smaak toch wel 4 uurtjes.
    Maak nu ook de honing-soja marinade door deze 2 goed met elkaar te mengen totdat de honing volledig is opgelost in de soja en andersom.
    Meng vervolgens de mayonaise met de sriracha en zet dit weg in de koelkast.
    kip marineren in zelfgemaakte kruidenmix
  • Nu is het tijd om de barbecue klaar te maken in een indirecte setting. Zodat je zowel direct boven de kolen kan grillen, maar daarnaast ook indirect kunt garen. Dit doe ik in mijn kamado door een halve maan platesetter te gebruiken. Ga voor een koepeltemperatuur van zo'n 175 graden Celsius. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt gril je nu de kip dijfilet aan beide kanten totdat deze mooi bruin is voor ca. 2-3 minuten per kant.
    kipdijfilet grillen
  • Als de kip rondom gegrild is verplaats je de kip naar het indirect gedeelte van je barbecue. Nu is het tijd om met een siliconen kwast de kip rondom in te kwasten met het honing-soja mengsel. Sluit vervolgens de deksel en gaar de kip door tot een kerntemperatuur van 75 graden Celsius. Als de kip deze temperatuur heeft bereikt haal je deze van de barbecue.
    kip indirect verder garen
  • Snijd de broodjes open en grill deze nog even heel kort boven de kolen zodat dit lekker getoast is.
    Beleg vervolgens de broodjes eerst met de kip dijfilet, wat rucola en voeg naar wens wat sriracha mayonaise toe.
    Et voila, geniet ervan!
    broodje kip van de BBQ met honing-soja marinade

Heb je deze honing-soja kip zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit kip recept voor de BBQ geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een bak recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

sriracha-gehaktballetjes-bbq-snacks (5)

5 Makkelijke BBQ recepten

5 Makkelijke BBQ recepten Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het voordeel

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.