Ga naar de inhoud

Kipsaté broodjes van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Snacks voor op de BBQ, we houden er van! Er is namelijk niets zo lekker als even tussendoor wanneer je een ingeving hebt de BBQ aan te steken en snel iets klaar te maken. Zo ook deze kipsaté broodjes welke je binnen no-time op tafel hebt staan. Serveer je deze broodjes voor de lunch? Dan weet je dat je bij de gasten gegarandeerd een lach op hun gezicht tovert! Maar ook als late night snack kom je hier heel goed mee weg! Lees hieronder snel verder waar ik je meeneem in de bereiding van deze kipsaté broodjes. Veel leesplezier gewenst!

Wat is saté en waar komt het vandaan?

Barbecue en saté gaan hand in hand! Saté is een heerlijk gerecht dat zijn zijn oorsprong vindt in Indonesië en Maleisië. Als je in Nederland saté bestelt bij een eetcafé of restaurant, krijg je vaak flinke stukken vlees overgoten met een smakelijke pindasaus. Maar in Indonesië en Maleisië worden de stukjes vlees juist heel klein gesneden en geregen aan dunne houten spiesjes. Vervolgens worden ze gegrild op een traditionele houtskool barbecue. De saté komt tot leven wanneer je hem combineert met verschillende smakelijke sausjes. Soms wordt er ketjap manis gebruikt, een zoete sojasaus, of een pittige sambal als alternatief voor pindasaus. Maar in Nederland is pindasaus, ook bekend als satésaus, zo ongelooflijk populair dat dit de saus is die er haast bij hoort.

Wat zijn dit voor kipsaté broodjes?

Door kip dijfilet te kruiden met een speciale sate mix en daarna kort te grillen totdat deze gaar is hebben we de basis van de perfecte vulling voor deze broodjes. Hierna hakken we de kip fijn en maken we onze eigen satésaus recept klaar. Vervolgens mengen we de saus met de kip en gebruiken we dit als vulling in bladerdeeg. Eigenlijk dus heel erg simpel en dat is dus ook het mooie aan dit recept! Vaak zie je namelijk dat je met heel weinig ingrediënten ook hele mooie dingen kunt maken zoals in de Italiaanse keuken.

Directe en indirecte bereiding op de pizza steen

We grillen de kip voor de vulling direct boven de kolen en bereiden deze kipsaté broodjes in een indirecte opstelling en gebruiken daarbij een pizzasteen. We zorgen dus dat de broodjes geen enkel moment van de bereiding in direct contact komen met de vuurbron. We doen dit in een kamado barbecue doormiddel van een platesetter en bij een kogel barbecue zorg je dat je de helft van de barbecue voorziet met houtskool zodat je de pizzasteen en broodjes op de andere helft kan leggen. Wanneer je vervolgens de deksel sluit creëer je een soort oven effect wat de broodjes rondom doet garen. Het is dus belangrijk om de pizzasteen ook op het koude gedeelte te leggen in je kogel BBQ.

Dus, hoe maak je deze kip saté broodjes van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Kipsaté Broodjes van de BBQ

Overheelijke makkelijk te maken kipsaté broodjes van je eigen barbecue! Heel simpel gemaakt en ze staan zo op tafel! Probeer het zelf maar eens.
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Keuken BBQ, Nederlands
Trefwoord kipsaté, kipsaté bbq, sate broodjes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen
Calorieën 400kcal
Kosten 20 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg(diepgevroren)

Voor de vulling

  • 500 gram kipdijfilet
  • 3 eetlepels sate mix
  • 0.5 liter melk
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sambal badjak

Instructies

  • Allereerst haal je de kip dijfilet uit de verpakking en maak je deze goed schoon. Zorg ervoor dat je de meeste stukken vet goed wegsnijd met een scherp mes.
    Kip dijfilet schoonmaken voor kipsaté broodjes
  • Doe de kip dijfilet vervolgens in een ovenschaal of andere bak en bestrooi deze goed met de BBQ rub. Hierna druk je de BBQ rub goed aan en zorg je dat alle gedeeltes van de kip dijfilet bedekt zijn zodat dit goed kan marineren.
    Kip dijfilet van bbq rub voorzien
  • Steek vervolgens de BBQ aan voor directe bereiding op ongeveer 200 graden Celsius en grill de kip totdat deze gaar is en een kerntemperatuur van 78 graden heeft bereikt. Zodra deze temperatuur bereikt is of als de kip gaar is kan deze van de BBQ af en mag deze wat afkoelen.
    Kip grillen voordat het in de broodjes gaat
  • Als de kip is afgekoeld zorg je ervoor dat je deze in kleine blokjes snijd zodat deze straks goed als vulling kan dienen voor in de saté broodjes.
    kip dijfilet fijnhakken voor kipsaté broodjes
  • Maak vervolgens de satesaus klaar door de melk, de pindakaas, ketjap, ketchup en sambal samen te voegen en te laten koken in een steelpannetje. Kook deze door tot de gewenste dikte. Het best is om deze wel wat aan de dikkere kant te hebben. Dan blijft het mengsel voor in de broodjes straks mooi compact. Voeg als je de gewenste dikte hebt bereikt de gegrilde kipblokjes toe.
    satésaus klaarmaken en kip toevoegen
  • Als het kipsaté mengsel een beetje is afgekoeld dan is het tijd om het mengsel in de bladerdeeg velletjes te gaan vouwen. Wij maken hier driehoeken van omdat dit het makkelijkst is maar je kan er natuurlijk ook andere vormen mee maken! Zorg ervoor dat je de randen aandrukt met een vork zodat deze goed gesloten is en de vulling er tijdens de bereiding niet uit kan lopen.
    bladerdeeg dichtvouwen voor de kipsaté broodjes
  • Maak vervolgens de barbecue klaar voor indirecte bereiding en voeg de pizzasteen toe. Stel je BBQ nu in op een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius. Als je deze temperatuur hebt bereikt mogen de broodjes op de pizza steen en duurt het zo'n 15-20 minuten voordat deze de gewenste gaarheid hebben bereikt.
    Kipsaté broodjes op de pizzasteen
  • Et Voilà, heerlijke kipsaté broodjes gemaakt op je eigen barbecue! Wie zei dat je een bakker nodig had om lekkere broodjes te eten? Haha.
    Kipsate broodjes van de BBQ, eindresultaat

Voedingswaarden

Calories: 400kcal

Heb je de kipsaté broodjes zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit kip saté broodjes recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot echte grote BBQ klassiekers. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

groene asperges van de BBQ

Groene asperges van de BBQ

Groene asperges van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Groene asperges op de BBQ, een van de meest gezochte bijgerechten op het

beenham honing mosterd van de BBQ

Beenham honing-mosterd van de BBQ

Beenham honing-mosterd van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een echte BBQ klassieker met een eigen twist, dat is dit recept met

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept