Ga naar de inhoud

Griekse kipspiesjes met knoflooksaus

Bart van Heulen, TurndontBurn

De Griekse keuken, we houden er volgens mij allemaal wel van. Buiten de gyros en tzatziki om zijn er ook nog hele andere lekkere dingen die in Griekeland gegeten worden. Zo is ook dit recept met Griekse kipspiesjes met zelfgemaakte knoflooksaus een echte topper. Relatief simpel om te maken en zo fantastisch kruidig van smaak. Lees gerust verder om erachter te komen hoe jij deze Griekse kipspiesjes zelf op de BBQ klaar kunt maken!

Wat is er zo Grieks aan deze kipspiesjes?

In de Griekse keuken worden net als in vele andere mediterrane landen veelvoudig kruiden gebruikt. Denk hierbij vooral aan oregano, tijm, dille, munt, basilicum en koriander. Naast deze kruiden gebruiken de Grieken ook veel yoghurt om hun vlees en groenten mee te marineren. Dit zorgt voor een mooie volle smaak en helpt het vlees om de sappen goed te bewaren. In combinatie met de kruiden zorgt de Griekse yoghurt dus echt voor een top smaak en mondgevoel. In ons recept voor Griekse kipspiesjes gebruiken we een aantal van deze kruiden, yoghurt en ook honing mag niet ontbreken. Dit kennen we waarschijnlijk allemaal wel in de combinatie met Griekse yoghurt voor bij het ontbijt.
 

Knoflooksaus zelf maken?

Ja dat doen we in dit recept ook gewoon lekker zelf! Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en bevat maar een paar ingrediënten. Het is hierbij wel belangrijk dat je de knoflook en peterselie goed fijn hakt zodat er geen grote stukken knoflook en peterselie in de saus zitten. Zo is de smaakbeleving ook het beste! 

Directe bereiding

We bereiden deze kipspiesjes direct op de BBQ, wat betekend dat het vlees in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Het is wel handig om mits mogelijk ook een koude zone te maken in je BBQ zodat je af en toe als het te hard gaat de spiesjes ook van het vuur weg kunt bewegen. Zo geef je jezelf wat meer de tijd en is de kans op verbranden het kleinst. 

Dus, hoe maak je deze Griekse kipspiesjes met knoflooksaus op de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Overheerlijke Kipspiesjes met een Griekst tintje en zelfgemaakte knoflooksaus.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord Griekse kipspiesjes, kipspiesjes van de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 350kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 lading houtskool
  • 1 kom
  • 1 rol vershoudfolie
  • 1 snijplank met mes
  • 8-10 houten satestokjes

Ingrediënten

Voor de kipspiesjes

Voor de knoflooksaus

  • 10 eetlepels Griekse yoghurt 10% vet
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 25 gram platte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

Instructies

  • Snijd eerst de kipdijfilet in blokjes en ontdoe deze van de grote stukken vet. Hierna pers je de knoflook en voeg je deze met alle andere ingrediënten voor de kipspiesjes toe aan een kom en roer je de kipdijfilet er goed door. Dit dek je vervolgens af met wat folie en zet je in de koelkast om te marineren. Doe dit minimaal 30 minuten en optimaal 4 uur. Dit komt de smaak echt ten goede.
    Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus marinade
  • Leg in de tijd dat de kip aan het marineren is de sateprikkers in een laagje water. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel verbranden om de BBQ tijdens de bereiding. Vervolgens rijg je de sateprikkers halfvol met kipdijfilet.
    Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus spiesen
  • We gaan nu de knoflooksaus maken. Pers de knoflook en hak de platte peterselie goed fijn met een mes. Doe vervolgens de griekse yoghurt en mayonaise in een bakje en roer goed door elkaar. Voeg hieraan vervolgens de peterselie en knoflook toe en roer weer goed door. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.
    Knoflooksaus recept
  • We gaan nu de BBQ klaar maken voor directe bereiding boven de kolen. Ga voor een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur heeft bereikt mogen de kipspiesjes op het rooster. Draai deze continue zondat ze mooi rondom bruin worden. De spiesjes zijn na ongeveer 20 minuten gaar. Voor de zekerheid kan je de kerntempartuur nog even checken als je een thermometer hebt. 72 graden kerntemperatuur is voldoende.
    Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus
  • Serveer de Griekse kipspiesjes vervolgens met de knoflooksaus!
    Geniet ervan!
    Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Heb je de Griekse kipspiesjes nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten en tag ons op Instagram of Facebook! Dit vinden we echt tof! Je kan helemaal onderaan de pagina ook een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag wat je beleving was van dit recept. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze kipspiesjes ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

zalm op de BBQ

Zalm-Bacon bites van de BBQ

Zalm-Bacon bites van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eens wat anders! Ons in bacon gewikkelde zalm BBQ recept. Dit recept is toch

Pork Belly Burnt Ends

Pork Belly Burnt Ends

Pork Belly Burnt Ends Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahh, Pork Belly Burnt Ends. Wat was dit lekker zeg. Deze snoep achtige blokjes

longhaas bbq

Longhaas van de BBQ

Longhaas van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen In onze reis naar het verkennen van zo’n beetje al het lekkers dat je

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept