We hebben de smaak met kip flink te pakken en dachten daarom nog maar eens een recept toe te voegen aan ons steeds groter wordende recepten boek. Beer can chicken is er natuurlijk een die niet kan ontbreken! Dit zeer bekende BBQ gerecht is eigenlijk zo simpel om te bereiden dat een kind werkelijk de was kan doen. Lees dus gerust even verder om er achter te komen hoe wij dit makkelijk te maken maar toch heerlijke gerecht bereiden op onze BBQ.
Beer can chicken, voor degene die niet weten wat het is.
De naam zegt het eigenlijk al. Een bierblik en een kip. In het originele al behoorlijk lang bestaande recept gebruikt men een half gevuld bierblik. Hierover schuif je vervolgens het achterste van de kip heen en op deze manier gaart de kip rondom perfect in de BBQ. Wij gebruiken in ons recept deze handige beer can chicken houder. Deze is gemaakt van keramiek en staat een stuk steviger als een bierblik en valt dus ook niet snel om. Erg praktisch als je het mij vraagt.
De geschiedenis van Beer can chicken
Hoewel de oorsprong van beer can chicken niet helemaal duidelijk is, wordt het gerecht vaak geassocieerd met de zuidelijke Verenigde Staten en Mexico. Het idee achter beer can chicken is om de kip vochtig en sappig te houden tijdens de bereiding, terwijl de kip aan alle kanten voorzien wordt van een knapperig korstje en een heerlijke rooksmaak. Er wordt ook gezegd dat het blikje bier helpt om de kip rechtop te houden tijdens de bereiding, zodat het vet kan weglopen en de kip gelijkmatig kan worden gegaard.
Waar begin je bij ons beer can chicken recept?
Je heb naast een BBQ met een deksel en een bierblik of beer can chicken houder maar een aantal boodschappen nodig. Deze zal ik even voor je onder elkaar zetten.
- 1 hele scharrelkip
- 5 eetlepels van je favoriete rub voor kip bijvoorbeeld deze dry rub voor kip van: van Beekum Specerijen.
- Vocht voor in de beer can chicken houder, dit kan van alles zijn: bier, wijn, ketjap, water, noem maar op.
- 2 chunks kersen hout of appel hout.
Stap 1, Dep de kip droog en pas rub toe
Stap 2, indirect garen
Stap 3, laten rusten en aanvallen!
Beer can chicken op de kamado
Dit recept om beer can chicken mee te maken was niet heel ingewikkeld en we hebben het klaargemaakt op de kamado. het was toch oh zo lekker! Het mooie van dit gerecht is dat je dus de kip heel mooi rondom kan garen doormiddel van het gebruik van een bierblik of de beer can chicken houder. Een kind kan werkelijk de was doen!
Mocht je nu meer van dit soort recepten willen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. Je kan je hier ten alle tijden op uitschrijven.
Ben je naast deze beer can chicken ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten met kip? Kijk dan gerust eens naar de gevlinderde kip, pulled chicken, Griekse kipspiesjes, kip bacon bites en kipfilet caprese. Stuk voor stuk zeer interessante recepten met kip.
Ben je op zoek naar iets anders als kip? Kijk dan eens naar onze BBQ recepten pagina. Hier staat ondertussen van allerlei soorten recepten.
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina of verschillende andere contact mogelijkheden.
And remember,
Turn Don’t Burn
Beer Can Chicken van de BBQ
Uitrusting
- 2 chunks kersenhouten rookhout
Ingrediënten
- 1 hele scharrel kip
- 5 eetlepels van je favoriete BBQ rub voor kip
- 300 ml Wijn-Bier-Ketjap-Water of verzin het zelf zo gek voor in de beer can chicken houder.
Instructies
- Dep de kip droog en pas rub toeAllereerst is het belangrijk om de kip uit de verpakking te halen en rondom goed droog te deppen met keuken papier. Hierna gaan we de rub toepassen op de kip. We doen dit niet alleen aan de oppervlakte maar ook onder het vel. Je kan namelijk als je heel voorzichtig doet met je vingers het vel losmaken van de borst en poten. Op deze manier kan je ook het vlees onder het vel voorzien van smaak van de kruiden. Dit gaat uiteindelijk het gerecht echt ten goede. Als je dit hebt gedaan en de kip rondom gekruid is kan deze afgedekt met aluminium folie terug de koelkast in.
- Indirect garen Nadat de kip gekruid terug de koelkast in gegaan is kunnen we de BBQ klaar gaan maken. We gaan voor een indirecte verhitting en voor een keteltemperatuur van 160 graden Celsius. Vul vervolgens de beer can chicken houder met vocht naar keuze en schuif de kip eroverheen zodat hij als het ware rechtop zit. Nu voegen we 2 kersen houten chunks toe. Als laatste stap stellen we de thermometer in op 78 graden temperatuur en steken we deze in het dikke gedeelte van de borst. Vervolgens sluiten we de BBQ en houden we de temperatuur op 160 graden totdat de interne temperatuur is bereikt.
- Laten rusten en aanvallen! Als de interne temperatuur is bereikt is het tijd om de kip van de BBQ af te halen, is het geen plaatje! Het is nu zaak dat je de kip nog 10 minuten laat rusten ingepakt in aluminiumfolie zodat het vocht dat aan de oppervlakte van de kip ligt terug in het vlees kan trekken. En daarna kan je aanvallen!