Door Bart van Heulen
Kip, wie houdt er nou niet van! Dat dacht ik al, weinig van ons. Dit veelzijdige stuk vlees komt in deze bereiding ook weer top uit de test. Wil je dus eens wat anders? Probeer dan zeker dit gevlinderde kip BBQ recept of ook wel spatchcock chicken genoemd. Werkelijk heel makkelijk om klaar te maken en oooh zo lekker!
Wat houdt gevlinderde kip precies in?
Het vlinderen van de kip doe je eigenlijk maar met 1 reden. Dat is hoofdzakelijk zodat je de hele kip gelijkmatig kan garen op de BBQ. Doordat je de borst, poten en vleugels eigenlijk op een gelijke hoogte legt, krijgen alle onderdelen op elk gegeven moment evenveel warmte en wordt alles dus uniform gaar. Op het moment dat je de kip in zijn geheel gaart zoals bijvoorbeeld met beer can chicken heb je nog wel eens de kans dat er gedeeltes droog worden, dit willen we natuurlijk absoluut niet. Gevlinderde kip wordt in de BBQ wereld vaak ook roadkill chicken genoemd aangezien het net lijkt of de kip overreden is door een auto of vrachtwagen.
De geschiedenis van gevlinderde kip of spatchcock chicken
De techniek van het vlinderen van kip zelf is een relatief nieuwe manier van bereiden en werd pas in de afgelopen eeuw populair. Het is niet helemaal duidelijk waar en wanneer deze techniek voor het eerst werd gebruikt, maar het lijkt erop dat het voor het eerst in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd.
In de jaren 1950 en 1960 waren barbecue en grillen populair geworden in de VS en veel mensen wilden een manier vinden om kip sneller en gelijkmatiger te bereiden op de barbecue. Het idee van het verwijderen van het ruggenmerg van de kip en het platdrukken van de kip om de warmte gelijkmatiger te verdelen, ontstond waarschijnlijk rond die tijd.
Waar begin je bij dit gevlinderde kip bbq recept?
Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.
Een hele scharrel kip
De reden dat wij hier voor een scharrel kip kiezen is omdat deze allereerst veel beter zijn van smaak dan de reguliere kip van de supermarkt. Ten 2e hebben deze kippen veel meer de ruimte gehad om te leven en is dit dus beter voor de flora en fauna. Je proeft dit ook gewoon terug in de kip! Zie bijvoorbeeld deze 3 sterren beter leven scharrel kip van The Butchery. Echt ongekende wat een smaak dit heeft in vergelijking met supermarkt kip.
BBQ rub/kruiden
Wij hebben tijdens deze bereiding 2 kippen klaar gemaakt. 1 Kip hebben we gerubt/gekruid met deze mediterranean rub en de andere met deze pikante kipkruiden. Beide kruidenmixen gaan uitstekend op kip. Mocht je iets meer van een pitje houden dan is de pikante kipkruiden de uitgelezen keuze hier. De mediterranean rub heeft meer smaken uit de mediteriaanse keuken welke ook erg lekker zijn maar iets minder pittig!
Kersen rookhout
Stap 1, De kip vlinderen.
Stap 2, Kip openduwen en spier voor borstbeen insnijden
Stap 3, Borstbeen vrijmaken en verwijderen
Stap 4, et voilà, gevlinderde kip!
Stap 5, Kip kruiden
Stap 6, BBQ fase
Stap 7, Genieten
Mocht je bovenstaand gevlinderde bbq kip recept of roadkill chicken recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina of onze sociale media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je benieuwd naar andere BBQ recepten dan deze kip? Kijk dan eens naar onze knapperige buikspek, tomahawk, diamanthaas, picanha, bavette rollade, pulled beef bagels of shotgun shells. Weer eens wat anders als anders!
Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Gevlinderde kip van de BBQ
Uitrusting
- BBQ
- Houtskool
- kersenrookhout
Ingrediënten
- 1 hele scharrelkip
- 3 eetlepels BBQ Rub
Instructies
- De kip vlinderen. In stap 1 is het de bedoeling dat we het rug bot van de kip gaan verwijderen. Leg de kip op zijn buik en knip met een keukenschaar langs het rug bot zoals op onderstaande foto. Je mag dit in zijn geheel verwijderen.
- Kip openduwen en spier voor borstbeen insnijdenNadat je het rug bot hebt verwijderd duw je de kip wat open en is het tijd om een klein sneetje te maken op de plek waar ik op onderstaande foto met mijn mes naar wijs.
- Borstbeen vrijmaken en verwijderenNadat je een sneetje hebt gemaakt en de beide kanten van de kip naar buiten duwt zoals op onderstaande 1e foto zie je dat het borstbeen tevoorschijn komt. Je zorgt daarna dat je met je duim het bot verder vrij maakt. Nadat je dit gedaan hebt kan je het borstbeen geheel verwijderen.
- et voilà, gevlinderde kip! Je zal merken dat als je het borstbeen hebt verwijderd de kip in zijn geheel veel soepeler is. Je kan hem nu dus met de binnenkant naar beneden leggen en gefeliciteerd! Je hebt zojuist een kip gevlinderd.
- Kip kruidenNadat de kip is gevlinderd is het tijd om deze te kruiden. Zorg dat je de kruiden rub niet alleen aanbrengt op de huid maar ook hieronder. Als je voorzichtig met je vingers de huid wat optilt zal je merken dat je ruimtes kan maken en hier het vlees dus ook apart kunt kruiden. Vaak zie je namelijk bij kip dat als je alleen de huid kruid de kip ansicht niet veel smaak bevat. Dit probleem tackelen we dus op deze manier! Laat de kruiden het liefst 24 uur of op zijn minst 2-3 uur in de koelkast in het vlees trekken.
- BBQ faseNadat de BBQ rub goed in de kip is getrokken is het tijd om deze uit de koelkast te halen en 20 minuten op kamertemperatuur te laten komen. We steken de BBQ aan op 170 graden keteltemperatuur en maken de BBQ klaar voor indirecte bereiding. Het is dus belangrijk dat de kip gedurende de bereiding niet boven de kolen komt te liggen. De totale bereidingstijd is ongeveer 60 minuten op deze 170 graden. Om er zeker van te zijn dat de kip gaar is kan je een kernthermometer gebruiken en bij 75 graden Celsius is de kip klaar.
- GenietenHoppa! Na het bereiken van 75 graden kerntemperatuur is het tijd de kip van de BBQ te verwijderen en deze een 10 minuten te laten rusten zodat het vocht goed in het vlees terug kan trekken. Je zal versteld staan hoe mals en hoeveel vocht de kip nog bevat na deze bereiding. Geniet ervan! Trouwens heerlijk om te eten in combinatie met onze Amerikaanse coleslaw en mac and cheese.
Vandaag het recept geprobeerd. 1 woord geweldig. Het hele gezin heeft ervan gesmuld! Zeker een aanrader.
Kijk, dat is goed nieuws Eric! Fijn dat het jullie gesmaakt heeft. Jij bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit ons te laten weten in een review.