De kip vlinderen. In stap 1 is het de bedoeling dat we het rug bot van de kip gaan verwijderen. Leg de kip op zijn buik en knip met een keukenschaar langs het rug bot zoals op onderstaande foto. Je mag dit in zijn geheel verwijderen.
Kip openduwen en spier voor borstbeen insnijdenNadat je het rug bot hebt verwijderd duw je de kip wat open en is het tijd om een klein sneetje te maken op de plek waar ik op onderstaande foto met mijn mes naar wijs.
Borstbeen vrijmaken en verwijderenNadat je een sneetje hebt gemaakt en de beide kanten van de kip naar buiten duwt zoals op onderstaande 1e foto zie je dat het borstbeen tevoorschijn komt. Je zorgt daarna dat je met je duim het bot verder vrij maakt. Nadat je dit gedaan hebt kan je het borstbeen geheel verwijderen.
et voilà, gevlinderde kip! Je zal merken dat als je het borstbeen hebt verwijderd de kip in zijn geheel veel soepeler is. Je kan hem nu dus met de binnenkant naar beneden leggen en gefeliciteerd! Je hebt zojuist een kip gevlinderd.
Kip kruidenNadat de kip is gevlinderd is het tijd om deze te kruiden. Zorg dat je de kruiden rub niet alleen aanbrengt op de huid maar ook hieronder. Als je voorzichtig met je vingers de huid wat optilt zal je merken dat je ruimtes kan maken en hier het vlees dus ook apart kunt kruiden. Vaak zie je namelijk bij kip dat als je alleen de huid kruid de kip ansicht niet veel smaak bevat. Dit probleem tackelen we dus op deze manier! Laat de kruiden het liefst 24 uur of op zijn minst 2-3 uur in de koelkast in het vlees trekken.
BBQ faseNadat de BBQ rub goed in de kip is getrokken is het tijd om deze uit de koelkast te halen en 20 minuten op kamertemperatuur te laten komen. We steken de BBQ aan op 170 graden keteltemperatuur en maken de BBQ klaar voor indirecte bereiding. Het is dus belangrijk dat de kip gedurende de bereiding niet boven de kolen komt te liggen. De totale bereidingstijd is ongeveer 60 minuten op deze 170 graden. Om er zeker van te zijn dat de kip gaar is kan je een kernthermometer gebruiken en bij 75 graden Celsius is de kip klaar.
GenietenHoppa! Na het bereiken van 75 graden kerntemperatuur is het tijd de kip van de BBQ te verwijderen en deze een 10 minuten te laten rusten zodat het vocht goed in het vlees terug kan trekken. Je zal versteld staan hoe mals en hoeveel vocht de kip nog bevat na deze bereiding. Geniet ervan! Trouwens heerlijk om te eten in combinatie met onze Amerikaanse coleslaw en mac and cheese.