Jaja, het moest er maar eens van komen. Diamanthaas! Dit stuk vlees maakt een grote opmars in de BBQ wereld. Waar het voorheen behoorde tot het zo genoemde vergeten vlees is het hedendaags bijna niet meer weg te denken. Mits je dit stuk vlees goed bereid is heerlijk mals en vele malen beter dan je biefstukje bij de supermarkt. Naast dat het mals is heeft het ook nog eens een hele aantrekkelijke prijs. Ben je dus getriggerd en wil je meer weten? Lees dan verder over ons diamanthaas BBQ recept.
Diamanthaas, wat is dit nu precies?
Diamanthaas ofwel Jodenhaas genoemd komt tussen de schouders van het rund vandaan. Het is een langwerpig smal stuk vlees in de vorm van de ossenhaas. Doordat dit stuk van het rund vrij weinig beweging kent tijdens de leef periode van het rund bevat het geen spieren en is het daardoor erg mals. Een perfect stuk vlees voor ons BBQ enthousiasten! Mocht je op zoek zijn naar een mooie kwaliteit diamanthaas? Kijk dan eens naar de Black Angus diamanthaas van The Butchery. Dit is van top kwaliteit.
Waar begin je bij ons Diamanthaas recept?
Voor de bereiding van dit stuk vlees heb je eigenlijk maar een aantal dingen nodig. Je kan er natuurlijk voor kiezen om het in te rubben met een mooie dry rub zoals bijvoorbeeld de Black out rub van Van Beekum Specerijen. maar wij hebben er in deze bereiding voor gekozen om dit enkel te doen met peper en zout aangezien we het als bijgerecht hadden bij een heerlijke pasta carbonara. We gaan in dit recept uit voor 4 personen. Ik zal hieronder de ingrediënten vermelden.
- 1KG diamanthaas
- 1 chunk rode wijnvaten rookhout
- Zout
- Peper
Stap 1, Indirect op 125 graden BBQ-en.
Stap 2, afgrillen
Stap 3, laten rusten
Stap 4, opdienen en genieten!
Na de rustperiode van 10 minuten is het tijd om de diamanthaas aan te snijden. Dit doe je tegen de draad in zoals je op onderstaande foto ziet om het vlees zo mals mogelijk te houden.
Wij hebben het geserveerd als bijgerecht bij een heerlijke pasta carbonara.
Ik zou zeggen geniet ervan!
Heb je deze diamanthaas van de BBQ zelf gemaakt?
Wij hopen dat je hebt genoten van dit diamanthaas BBQ recept. Mocht dit nou zo zijn laat dan gerust een review achter onder aan de pagina. Ook als het wat minder is bevallen, feedback helpt ons namelijk om een beter versie van onszelf te worden en dat willen we natuurlijk maar al te graag!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast deze diamanthaas ook wel geïnteresseerd in meerdere andere soorten BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, shortribs, bavette rollade, buikspek, pulled pork of pulled beef recepten. Allemaal unieke recepten met verschillende bereidingstijden, ik zou zeggen kijk maar eens wat rond!
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en of opmerkingen hebben laat het ons dan gerust weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina.
And remember,
Turn Don’t Burn
Reverse Seared Diamanthaas van de BBQ
Uitrusting
- 1 chunk rode wijnvaten rookhout
Ingrediënten
- 1 KG Diamanthaas
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels peper
Instructies
- Indirect op 125 graden BBQ-en. Voordat je de diamanthaas op de BBQ legt laat je ze eerst een half uur buiten de koelkast liggen om mooi op kamertemperatuur te komen. Op deze manier garen ze mooier en krijg je een gelijke garing door heel je vlees. Op dit moment bestrooi je ook de hazen met de BBQ rub of peper en zout. Hierna is het tijd om de BBQ klaar te maken voor indirecte verhitting op 125 graden celsius. Als de BBQ op deze temperatuur is gekomen leg je 1 chunk rode wijn vaten hout op de kolen. Vervolgens leg je de diamanthaas op de BBQ en stel je de kernthermometer in op 52 graden kerntemperatuur. Dit zorgt er voor dat je hem mooi medium rare hebt van binnen.
- Af grillen Als de diamanthaas de 52 graden interne temperatuur heeft bereikt is het tijd om het vlees kort van de BBQ af te halen en deze onder een stukje aluminium folie te laten rusten terwijl je de BBQ ombouwt voor directe verhitting op 250 graden. Nu ga je ze rondom voorzien van een mooie bruine buitenkant. Dit doe je heel kort rondom. Bij wijze van 30 seconden per kant.
- Laten rustenNadat je de gewenste kleur hebt bereikt is het tijd om de diamanthaas van de BBQ af te halen en deze 10 minuten te laten rusten onder een stuk aluminium folie. Dit is een erg lastig moment haha maar het gaat echt ten goede van het vlees. Het zorgt namelijk dat al het vocht dat aan de buitenkant van het vlees ligt terug in het vlees kan trekken.
- Na de rustperiode van 10 minuten is het tijd om de diamanthaas aan te snijden. Dit doe je tegen de draad in zoals je op onderstaande foto ziet om het vlees zo mals mogelijk te houden. Wij hebben het geserveerd als bijgerecht bij een heerlijke pasta carbonara. Ik zou zeggen geniet ervan!
Ziet er veel belovend uit, zal zeker eens uitprooberen.
Goedemiddag Rudi,
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om te reageren onder mijn recept. Dat moet je zeker eens doen. Ik hoor dan ook graag van je of de bereiding naar wens is geweest.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn