Ga naar de inhoud

Grillen en direct BBQ-en; hoe werkt het?

Grillen op de BBQ met Bife de Tira
Bart van Heulen, TurndontBurn

Grillen of direct barbecueën, de absolute basis wat betreft BBQ. Nu hoef je absoluut niet gestudeerd te hebben om goed te kunnen grillen maar er zijn wel een aantal basis elementen die goed moeten zijn om optimaal te kunnen genieten van je heerlijke klaargemaakte stukje vlees of vis. Want hoe grill je nu het best? En waar moet je allemaal op letten? Ik ga het je precies vertellen in deze blog.

De basis van het grillen

Er zijn een aantal verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het grillen op de BBQ. Deze hebben we opgedeeld in een paar koppen. Het werkt namelijk niet op alle Barbecues hetzelfde. Kijk dus even bij het kopje dat jouw BBQ betreft.

Een ketel BBQ: niet helemaal vullen en een ‘koude’ zone maken

Als je een ketel BBQ hebt zoals bijvoorbeeld een Weber of Napoleon is het belangrijk om te weten dat je deze niet helemaal moet vullen met houtskool. Door een gedeelte open te laten en een ‘koude’ zone te maken, kun je namelijk zorgen dat je het vlees van boven de kolen kan verplaatsen naar het koude gedeelte als dit iets te hard gaat. Hoe je de koude zone maakt is vrij simpel. Je verdeelt de kolen over iets meer dan de helft van de BBQ en laat de andere helft vrij. Zo kun je vlees aan de kant van de BBQ leggen met kolen, en als het te hard gaat naar de kant zonder de kolen. Dan wordt het vlees vanaf dat moment ook niet meer blootgesteld aan de directe hitte. Op deze manier kan je daarnaast ook indirect garen en creëer je een heus oven effect. Mocht je vlees dus na het grillen aan de buitenkant gaar zijn maar van binnen nog niet helemaal kan je het laatste gedeelte indirect garen met de deksel dicht op het gedeelte zonder de kolen.

Een Kamado BBQ: niet helemaal vullen en gedurende het grillen veel dicht doen

Een Kamado BBQ is een keramische BBQ die bekend staat om zijn goede isolatie en warmtebehoud. Het is belangrijk om te weten dat je deze BBQ niet helemaal moet vullen met houtskool als je gaat grillen. Door minder kolen te gebruiken, kun je namelijk beter de temperatuur regelen en wordt deze niet te heet. Dit is belangrijk omdat de Kamado BBQ vaak op een lagere temperatuur wordt gebruikt dan andere BBQ’s. Het is ook belangrijk om de BBQ tijdens het grillen veel dicht te doen. Hierdoor krijg je geen vlammen en hou het het houtskool in toom. Daarnaast kan je bij een gesloten keramische BBQ ook veel beter de temperatuur controleren. Lekker zoveel mogelijk gesloten laten dus tijdens het grillen. Dit betekent overigens niet dat je de BBQ nooit mag openen. Het is juist belangrijk om af en toe de deksel op te tillen om te controleren of je vlees niet te hard gaat. Maar houd er wel rekening mee dat elke keer dat je de BBQ opent, er warmte ontsnapt en de temperatuur kan dalen of dat je het houtskool veel zuurstof geeft waardoor het gaat vlammen. 

Een Gas BBQ: niet alle branders aanzetten en goed warm laten worden

Bij een gas BBQ is het belangrijk om niet alle branders in breedte gelijk open te zetten. Je wil namelijk net als bij een ketel BBQ een soort koude zone creëren. Hier kan je dan je vlees heen bewegen mocht het boven de branders te hard gaan. Verder is het bij gas belangrijk dat je het geheel goed warm laat worden voordat je het vlees op de BBQ legt. Dan blijft het niet plakken aan het rooster. Je kan daarnaast heel gemakkelijk de temperatuur regelen met een gas BBQ, het is daarom verstandig om laag te beginnen zo rond de 200 graden. Mocht dit dan niet hard genoeg gaan kan je het altijd nog verhogen.
 
 

De juiste temperatuur bij het grillen

Een van de belangrijkste factoren bij het grillen en direct BBQ-en is de temperatuur. Er zijn verschillende temperaturen zijn die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat je wilt bereiden. Bij het grillen van vlees is het belangrijk belangrijk om toch wel zo’n 200-250 graden Celsius te hanteren. Dit is de perfecte temperatuur om een mooie grillstreep te krijgen en daarmee ook het meest smaakvolle stuk vlees. 

Grillen is geen kunst 

Zoals je ziet is het helemaal niet zo spannend om goed te kunnen grillen. Er zijn alleen een aantal basics die je gewoon in orde wilt hebben. Mocht je nu verder op zoek zijn naar informatie omtrent het beginnende barbecueën? Scrol dan eens door onze BBQ blog categorie. We vullen deze continue aan met nieuwe BBQ tips, tricks en technieken zodat jij als barbecuer je skills kunt verbeteren.

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord!

Grillen is het dichtschroeien van vlees, vis en groente op een hoge temperatuur van rond de 200-250 graden Celsius.

Dit is afhankelijk van de dikte van je vlees of vis maar in de basis zo’n 4-6 minuten per kant. Dit is uitgaande van een mooie steak of visfilet. 

Andere interresante blogs & recepten

Buikspek BBQ aangesneden

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze

bagel burger

Bagel Burger

Bagel Burger van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Burgers bouwen op de BBQ, wie doet het niet? Dat dacht ik al. Jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *