Ga naar de inhoud

10 BBQ tips voor beginners

Bart van Heulen achter de BBQ

BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje door hebt hoe het werkt. Maar als je nieuw bent in de wereld van barbecue, kan het intimiderend zijn om goed te beginnen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die je kunt volgen om jouw BBQ ervaring te verbeteren en daarnaast meer plezier te hebben tijdens het BBQ-en. Hier zijn ze, de 10 BBQ tips voor beginners!

1. Neem de tijd

Een van de meest belangrijke en meest onderschatte punten is tijd. Er is namelijk niets zo onvoorspelbaar als een stuk vlees. Als voorbeeld hebben we wel eens sessies gehad met pulled pork waar we met 6 uurtjes aan tafel konden maar ook wel eens gehad dat het na 12 uur nog niet klaar was. Je kan hier natuurlijk niet tot in de eeuwigheid rekening mee houden maar neem vooral de tijd. Het is vaak beter dat je het ruim van tevoren klaar hebt, dan kan je vlees als pulled pork, pulled beef en andere gerechten altijd naderhand nog even opwarmen op de BBQ. Of wikkel ze in een theedoek en stop dit geheel in een koelbox. Zo kan je het ook uren op temperatuur houden. Mogelijkheden zat dus als het al klaar is. Als je vlees nog niet klaar is zijn er minder opties, haha. 

2. Heb het juiste BBQ gereedschap bij de hand

Als het gaat om BBQ-en, is het belangrijk om het juiste BBQ gereedschap bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je een goede set tangen, spatels, kwasten en vleesvorken hebt. Investeer daarnaast ook in een paar goede hittebestendige handschoenen en een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat je vlees goed gaar is. Een echt leren BBQ schort is daarnaast ook geen overbodige luxe om er voor te zorgen dat de vetspetters niet op je mooie kleding komen.

3. Kies de juiste brandstof

Als je een kamado BBQ of een ketel BBQ hebt is het belangrijk om uit te zoeken wat de meest geschikte brandstof is voor jouw BBQ. Heb je een kamado? Dan is houtskool de meest geschikte brandstof. Heb je een weber of andere ketel BBQ? Dan kan je beter voor briketten gaan. Wil je nu meer weten of welke houtskool je in je eigen kamado moet gebruiken? Lees dan deze blog over welke houtskool je voor je kamado moet gebruiken. 

4. Breng je vlees goed op smaak

Een goede marinade of een mooie BBQ rub kan een geweldige manier zijn om de smaak van je vlees te verbeteren. Je kan hiervoor kant en klare producten gebruiken of zelf aan de gang gaan met verschillende soorten kruiden. Onthoud bij het marineren van vlees dat je toch wel minimaal 4 uur dient te marineren voordat de smaak goed is overgebracht. Ook hier geld dus weer, neem de tijd. Ben je onzeker over het combineren van verschillende kruiden? Lees dan eens onze blog over het marineren van vlees op de BBQ

5. Experimenteer met smaken

BBQ-en is de perfecte gelegenheid om te experimenteren met verschillende smaken en kruidenmixen. Probeer eens een BBQ rub van kruiden en specerijen op je vlees, of voeg houtsnippers toe aan je houtskool om zo een extra rooksmaak mee te geven. Combineer het rookhout en de BBQ rub vervolgens ook en maak zo de smaak die het beste bij jou past! Je zal zien dat er met deze 2 echt een wereld voor je open gaat. 

6. Houd de deksel op de barbecue

Het is verleidelijk om de deksel van de BBQ af te halen en het vlees te checken, maar probeer dit zo min mogelijk te doen. Want met BBQ-en volgen we het principe ‘If your lookin, you aint cookin’ Oftewel als je kijkt gaart je vlees niet verder. Je verliest vervolgens ook weer een buts temperatuur dat gecorrigeerd moet worden en je onderbreekt de constante zuurstofstroom. Al met al dus lekker dicht laten die klep en laat de warmte en rook zijn werk doen. Dat gaat het eindresultaat ten goede, geloof me maar. 

7. Leer hoe je de temperatuur kunt regelen

Een van de belangrijkste dingen om te leren bij het BBQ-en is hoe je de temperatuur kunt regelen. Als je een kamado BBQ gebruikt, kun je de temperatuur regelen door de schuiven onder en boven dichter te doen of verder open te zetten. Bij een gas BBQ kun je de temperatuur regelen met de verschillende branders. Probeer te oefenen met het regelen van de temperatuur voordat je aan het echte werk begint. Zo is het vaak een goed idee om de BBQ eens uit te proberen met een wat goedkoper stukje vlees. Probeer dit vervolgens een wat langere periode op 100 graden te garen en probeer de BBQ dan ook zo goed mogelijk op deze temperatuur te houden. Heb je dit onder de knie? Dan kan je verder met het echte werk! 

8. Laat het vlees achteraf rusten

Deze is echt rete belangrijk. En dit punt wordt door veel mensen vergeten. Logisch ook want je wilt natuurlijk lekker eten maar geloof me dat dit echt heel belangrijk is. Doordat je vlees na de bereiding laat rusten geeft je het vocht dat tijdens de bereiding aan de oppervlakte van het vlees is gaan liggen tijd om terug het vlees in te trekken. Laat jij dus je vlees 15-30 minuten rusten na de bereiding dan ga je merken dat dit een werelds effect heeft op de malsheid van het vlees in tegenstelling tot het niet laten rusten. Ook een die je zeker wil doen dus. 

9. Doe het veilig

Jaja, deze had je wel eens vaker gehoord waarschijnlijk haha. Maar serieus, we hadden het er natuurlijk al even eerder over gehad dat goede hitte bestendige BBQ handschoenen een must zijn en dat een lederen schort ook wel handig is maar denk bijvoorbeeld ook na over de directe omgeving waar de BBQ zich in bevind. Staat deze niet vlakbij een droge heg, of bij de schutting? Allemaal dingen om over na te denken. Een BBQ wordt namelijk bloedheet en een paar enkele vonken kunnen al zorgen voor een vuurdans van jewelste. Je bent in ieder geval gewaarschuwd. 

10. Vergeet niet te genieten

Een van de allerbelangrijkste BBQ tips is nog wel: vergeet niet te genieten van de gehele ervaring. Als je voor het eerst namelijk bijvoorbeeld pulled pork klaar maakt kan dat best stressvol is. Je wil het natuurlijk allemaal in 1 keer goed doen. Maar weet dat Rome ook niet in 1 dag is gebouwd. Je gaat snel zien dat de dingen die je zelf klaar kan maken op de BBQ net zo lekker of zelfs lekkerder zijn als in een restaurant. Begin daar maar vast aan te wennen en doe het vooral rustig aan. BBQ is een beleving, en een mooie ook wat mij betreft. Dus geniet! 

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. We geven je maar wat graag meer BBQ tips  Je neem simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onder op deze pagina. We staan je graag te woord via deze weg. 

Gemiddeld genomen eten mensen ongeveer zo’n 500 à 600 gram per persoon. Dit is verdeeld over 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. In klassieke BBQ is dit 4 a 5 stukjes vlees per persoon. Ga je pulled pork of andere grote BBQ gerechten maken, hou dan rekening met het gewicht per persoon. 

Dit is sterk afhankelijk van de bereiding die je toe wilt passen. Wil je grillen? Dan is 200 graden Celsius de beste temperatuur. Wil jij Low & slow vlees garen, dan kan dit het beste op 100 graden Celsius.

Andere interresante blogs & recepten

Buikspek BBQ aangesneden

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze

bavette rollade BBQ

Bavette rollade BBQ recept

Bavette rollade BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Hier gaan we dan, de Bavette rollade. Dit recept zie ik de laatste tijd veel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *