Ga naar de inhoud

De Low & Slow BBQ-methode, hoe werkt het?

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt
Bart van Heulen achter de BBQ

Er zijn zoveel verschillende manieren om te barbecueën. Sommige mensen willen hun vlees langzaam roken. Anderen willen het grillen en zo snel mogelijk eten. Weer anderen kunnen niet tegen de taaiheid van vlees dat te lang in saus is gemarineerd. Als je dit artikel leest, dan weet je waarschijnlijk waar we het over hebben. De low & slow methode is een van de beste manieren om mals en sappig vlees te krijgen met een minimum aan gedoe. Daarom is het een van de populairste barbecue methodes van de laatste jaren geworden. Maar als je nog nooit van deze techniek hebt gehoord, dan vraag je je misschien af: Waarom zou ik me er druk om maken? Wat is de low & slow methode, en hoe kan ik die thuis op mijn eigen BBQ toepassen? Lees verder en kom erachter!

Wat is de Low & Slow BBQ methode?

De low & slow methode is een manier van barbecueën die gebruik maakt van indirecte warmte en lage temperaturen om mals, sappig en smaakvol vlees te maken. Door indirecte warmte te gebruiken, kan je de temperatuur veel gemakkelijker controleren dan bij direct grillen. low & slow is geweldig voor het creëren van rijke, complexe smaken in het vlees zonder het te verbranden, zoals kan gebeuren met hoge temperaturen en kortere gaar tijden. Als je mals, sappig en smaakvol vlees wilt met een minimum aan gedoe dan is dit de methode om te gebruiken. We bekijken hoe je je BBQ inricht en hoe je barbecuet op basis van de temperatuur. Daarna bekijken we hoe lang je de verschillende stukken vlees kunt garen, en hoe je er het beste van kunt maken. We bekijken ook hoe je het beste uit sauzen, rubs en andere ingrediënten kunt halen om uiteindelijk een mooi gerecht op tafel te zetten!

Hoe werkt de Low & Slow BBQ methode?

Vrijwel alles wat wij als vlees bereiden en eten is spierweefsel van een dier. De ossenhaas van het rund, de procureur van het varken of de filet van de kip, het zijn allemaal spieren. Vlees wat we als zacht en mals ervaren is vrijwel altijd afkomstig van spieren die relatief weinig gebruikt werden gedurende het leven van het dier. Zo ligt een ossenhaas maar een beetje te liggen in de rug van het rund en beweegt dit nauwelijks. Dit soort stukken vlees zijn zo superzacht en mals dat je ze zelfs rauw zou kunnen eten, kauwen is bijna niet nodig. Als je rundernek of short ribs medium rare zou serveren dan is er geen beginnen aan en kom je er zowat niet doorheen. Deze gedeelte van het rund hebben namelijk in de levensloop veel bewogen en hebben daarom veel spierweefsel. Bij een temperatuur vanaf 57 °C begint het bindweefsel rond de spieren samen te trekken, door dit samentrekken wordt het vocht uit het vlees geperst. Hoe hoger de temperatuur hoe meer vocht er uit de spieren verloren gaat. Kies je ervoor om het stuk vlees low & slow te bereiden dan wordt dit bindweefsel langzaam omgezet in gelatine, deze gelatine zorgt ervoor dat het vocht in het vlees bindt en dus minder makkelijk naar buiten gaat en het vlees lekker zacht en sappig wordt.

Waarom werkt Low & Slow?

Wanneer je vlees langzaam gaart, wil je het vocht uit het spierweefsel krijgen. De Low & Slow methode maakt gebruik van het feit dat vlees bij lage temperaturen niet te gaar wordt, maar juist een soort van stoomt, waardoor al het vocht uit de spieren wordt gehaald. De methode gaat uit van een lange kooktijd om de lage temperatuur zijn werk te laten doen, wat betekent dat je vlees de tijd krijgt om rijke, complexe smaken te ontwikkelen die je met grillen nooit kan behalen. Je wilt dit proces absoluut niet overhaasten en eindigen met vlees dat taai is en te weinig smaak heeft. Bij low & slow gaat het erom het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan.

Voordelen van deze techniek

Mals, sappig vlees: Als je op zoek bent naar mals, sappig vlees, is de Low & Slow methode je beste methode. De methode gebruikt een lage temperatuur gedurende de hele bereiding. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheidsproblemen van te veel vuur en dus opvlammingen en te veel rook. Het enige waar je vlees naar zal proeven zijn de smaken van het vlees, de kruiden en de saus die je wilt gebruiken.

Consistente smaak: Wanneer je op lage temperaturen en lange tijden BBQ’t, laat het voedsel natuurlijke sappen vrij, deze zorgen er dan vervolgens weer voor dat de smaken evenredig door het vlees worden gedistribueerd. Dat betekent een consistente smaak, ongeacht de ingrediënten die je gebruikt.

Geen zwartgeblakerd vlees: BBQ-en met de low & slow methode op lage temperaturen betekent dat je vlees niet wordt blootgesteld aan de directe vlammen. Hierdoor verbrand je vlees niet en krijg je dus een optimale smaak. 
Roken: Je kan met de Low & Slow Methode ook gemakkelijk wat extra rookhout toevoegen om je vlees nog een extra dimensie te geven.

Waarom doet niet iedereen dit?

Sommige mensen hebben nu eenmaal niet de tijd om 6-15 uur achter de BBQ te staan. We leven in een gehaaste wereld waarbij dat dus in vele gevallen gewoon niet mogelijk is. Ik ben zelf van mening dat het absoluut een meerwaarde is en echt een hele andere dimensie geeft aan je vlees. Mocht je dus nog twijfelen of je dit wel of niet wilt doen dan raad ik je aan om dit zeker een keer te proberen! Begin eens met pulled-chicken, dat tover je namelijk vrij snel op tafel! Of spareribs, dat lukt ook in 4-6 uurtjes.

Afsluitende woorden

De low & slow barbecue methode is een geweldige manier om mals en smaakvol vlees op tafel te zetten en het is gemakkelijk om zelf thuis te doen op je eigen BBQ. Je hebt alleen de juiste BBQ nodig, een goed recept, en wat geduld. Maar dat gaat je zeker lukken! Vergeet trouwens ook niet aan de kwaliteit van je vlees te denken. Dit maak namelijk echt een wezenlijk verschil!

Een aantal voorbeeld recepten waar we low & slow hebben toegepast.

We hebben de low & slow methode al veelvoudig gebruikt in onze eigen BBQ recepten, zie hier een aantal voorbeelden : snelle pulled pork van de BBQ, pulled chicken pita’s, oosterse spareribs van de BBQ. Probeer ze zelf maar eens!
 

Vond je bovenstaand artikel interessant?

Laat het ons dan weten in de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. Zo kunnen wij wellicht ook aanvullend nog van jullie leren en worden we er met zijn allen beter van. Ik zal namelijk de belangrijke comments verwerken in dit artikel zodat het nog completer wordt!

Wil je dit artikel delen of opslaan? Doe dat via onderstaande knoppen!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *