Ga naar de inhoud

De Dutch Oven, buiten koken als een baas!

Bart van Heulen, TurndontBurn

De Dutch Oven ook wel DO genoemd is de meest veelzijdige pan die veelvoudig wordt gebruikt in allerlei situaties als het om BBQ-en en buiten koken gaat. Maar waarom wordt een Dutch Oven zoveel gebruikt? En waar is het nu precies allemaal om te doen? Wij gaan het je hier uitgebreid vertellen en geven je ook meer informatie over het kopen van een juist exemplaar. Zodat jij zowel geïnformeerd bent als dat je de juiste Dutch Oven in huis kunt halen! Super toch? Laten we eerst beginnen met een stukje info over wat een DO nu precies is en waar deze vandaan komt. 

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een veelzijdige, zware gietijzeren pan die gebruikt wordt voor koken, bakken en braden. Het is een onmisbaar item voor elke BBQ-er, outdoor liefhebber of thuis kok die van low & slow koken houdt. Het heeft een platte bodem, hoge wanden en een strakke deksel. De Dutch Oven wordt meestal gebruikt op open vuur, op een barbecue of in een oven maar kan ook heel goed op een gasfornuis gebruikt worden. Vandaar dus ook de veelzijdigheid. Daarnaast vanwege het gebruikte gietijzer geleid de pan erg goed en kan je heel goed verwarmen en warm houden. Gietijzer is daarnaast een van de meest duurzame materialen en met het goed onderhouden van een Dutch Oven kan deze echt vele jaren meegaan. 

De geschiedenis van de Dutch Oven

De Dutch Oven heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. De Dutch Oven is ontstaan in Nederland en werd in die tijd ook wel een braadpan genoemd. Het was een populaire pan onder Nederlandse pioniers die naar de Verenigde Staten emigreerden, omdat het robuust en duurzaam was en gebruikt kon worden om maaltijden te bereiden tijdens lange reizen. Tijdens de kolonisatie van Amerika werd de Dutch Oven door de pioniers naar de Verenigde Staten gebracht. Het werd al snel een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse keuken en werd gebruikt voor het maken van stoofschotels, soepen en brood. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de Dutch Oven ook veel gebruikt door het leger om eten te bereiden voor de soldaten.

Vandaag de dag wordt de DO nog steeds veel gebruikt in verschillende landen over de hele wereld. Het is een veelzijdige pan die perfect is voor het bereiden van maaltijden in de buitenlucht en voor low & slow bereidingen. Sluit dus perfect aan bij het BBQ-en wat wij veelal zelf doen bij Turn Don’t Burn.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Een Dutch Oven is een investering en als je er goed voor zorgt, gaat deze pan een leven lang mee. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de pan niet alleen mooi blijft, maar ook dat deze goed blijft presteren. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je voorkomen dat de pan roest, beschadigd raakt of vies wordt. Er zijn daarbij een aantal onderdelen die met name erg belangrijk zijn. Dat zijn het reinigen van de Dutch Oven en het zogenoemde seasonen van de pan. We gaan de beide onderwerpen hieronder even behandelen.

Het reinigen van de Dutch Oven

Je kan eigenlijk een aantal dingen doen als het gaat om het schoon houden van je gietijzeren pan. Het makkelijkst is om na enkel gebruik en als deze niet al te vies is deze gewoon iets vettig nog weg te zetten. Vet zorgt er namelijk voor dat roest niet kan vormen. En op het moment dat je de pan weer op stookt het volgende gebruik verwijder je alle bacterien toch, aangezien je boven 100 graden kookt of bakt. Je ziet dat dit een manier is die veel wordt toegepast omdat het seasonen van de Dutch oven best een monniken werkje is. Dus is je DO niet heel smerig? En kan je met een doekje de binnenkant goed schoon krijgen? Dan is dit het beste en makkelijkste om te doen. 

Is je DO nu iets smeriger dan vul je hem met een laagje water en afwasmiddel. Maak hem vervolgens goed schoon en droog hem helemaal af. Zet hem na het afdrogen even op het fornhuis of op de nog gloeiende BBQ om er zeker van te zijn dat er geen vocht/water meer op de DO aanwezig is. Dit zou namelijk zorgen voor roestvorming en dat is zonde.

Het seasonen van de Dutch Oven

Het seasonen van een DO is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Het zorgt ervoor dat de pan goed blijft presteren en dat deze niet roest. Dit proces houdt in dat je deze bedekt met een laagje olie en vervolgens in de BBQ plaatst. Dit zorgt ervoor dat er een beschermende laag op de pan ontstaat die voorkomt dat deze gaat roesten. Herhaal dit proces eens in de zoveel tijd om de pan in topconditie te houden.

Hoe season je een Dutch Oven?

We maken een beschermlaagje van plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor altijd zonnebloem olie. Verder heb je er een theedoek nodig en een paar uurtjes de tijd. Neem echt die paar uur de tijd en breng een aantal zeg 4 of 5 laagjes aan. Wanneer de coating dik genoeg is heb je er in de toekomst namelijk niet veel omkijken meer naar. Wanneer je je er te gemakkelijk vanaf maakt zul je na een tijdje het hele proces weer opnieuw moeten doen.

  1. Steek je BBQ aan en maak deze klaar voor indirecte verhitting om +/-250 graden Celsius.
  2. Begin met een volledig schoon gemaakte Dutch Oven. Breng een laagje olie aan met behulp van de doek. Zorg ervoor dat je alle hoekjes meepakt van de pan en het deksel, binnen en buitenkant. Wees niet te zuinig, maar ga ook niet overdreven veel olie smeren. Wrijf het goed na zodat het evenredig verdeeld is en de dutch oven niet extreem vet meer voelt.
  3. Zet de Dutch oven op z’n kop in de BBQ, zo voorkomen we dat de olie toch een plasje gaat vormen op de bodem van de pan. Leg het deksel er naast. Laat de Dutch oven ongeveer een half uur op 250 graden in de BBQ.
  4. Haal de Dutch oven eruit met je handschoen en laat hem even afkoelen. Dit doe je het beste buiten omdat er op dit moment rook zal ontwikkelen.
  5. Breng zodra je kunt een nieuwe laag olie aan zoals in stap 2 omschreven en herhaal de stappen. Herhaal dit tot je 4 tot 5 laagjes hebt.

Dat is het dan ook, het is vooral een intensief klusje omdat je dit een aantal keer moet herhalen. Maar goed, daar heb je zelf natuurlijk heel erg profijt van.

Een roestige niet onderhouden Dutch Oven

Een roestige niet onderhouden Dutch Oven

Roest is echt een killer als het gaat om gietijzer, vandaar ook dat de bovenstaande stappen zo belangrijk zijn.

Wat kan je allemaal met een Dutch Oven?

De Dutch Oven is dus zoals hierboven al gezegd een veelzijdige pan die gebruikt kan worden voor het bereiden van verschillende soorten maaltijden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wat je allemaal met een Dutch Oven kan doen:

  1. Stoven: De Dutch Oven is ideaal en het meest gebruikt voor het bereiden van stoofschotels en soepen. Door het gietijzeren materiaal blijft de warmte goed behouden en worden de smaken goed vermengd. Je kan hier vooral heerlijk draadjesvlees vormen van pulled-pork of pulled chicken mee maken. Je hoeft enkel de ingrediënten toe te voegen en af en toe te roeren en de pan doet verder al het werk.
  2. Bakken: De Dutch Oven kan ook gebruikt worden om brood en cake mee te bakken. Door de gelijkmatige warmteverdeling wordt het deeg gelijkmatig gebakken en krijgt het een heerlijke korst.
  3. Braden: Met de Dutch Oven kan je ook heel erg goed braden. Door de hoge wanden en de strakke deksel wordt het vlees gelijkmatig gebakken en blijven de sappen behouden.
  4. Frituren: Wil jij nu lekker een frikandelletje of patatjes bakken? Dan kan dat ook gewoon met een Dutch Oven. Vanwege de hoge wanden kan je er al snel een behoorlijke hoeveelheid zonnebloemolie of frituur vet in kwijt. Zo kan jij ook heerlijk de weekend snack klaarmaken.
  5. Grillen: De Dutch Oven kan ook gebruikt worden om te grillen. Plaats de pan op het vuur en leg het vlees erop. De hoge wanden zorgen ervoor dat het vlees niet uitdroogt en de strakke deksel zorgt voor een heerlijke rooksmaak. Daarnaast krijg je een mooie maillard reactie wat zorgt voor die perfecte grillsmaak.
 

Recepten voor in de Dutch Oven

Hieronder een aantal recept ideeën die je kunt maken met een Dutch Oven:

  • Chili: Een heerlijke stoofschotel van gehakt, bonen en tomaten. Perfect voor een koude winteravond.
  • Brood: Een knapperig brood dat gebakken wordt in de Dutch Oven. Het resultaat is een heerlijk geurend brood met een knapperige korst.
  • Pulled chicken: Een eenvoudig en smaakvol recept waarbij kip in de Dutch Oven low & slow wordt gegaard en vervolgens wordt gepulled.
  • Lasagne: Een heerlijke lasagne die in de Dutch Oven wordt gebakken. De hoge wanden zorgen ervoor dat de lasagne niet overkookt en de strakke deksel zorgt voor een perfecte gaarheid.
  • Apple Crumble: Een heerlijk dessert van appels en kruimeldeeg dat in de Dutch Oven wordt gebakken. Serveer het met een bolletje ijs voor een verrukkelijk nagerecht.
  • Stoofvlees: heerlijk zacht gegaard vlees dat over een langere periode van tijd wordt gestooft.
 

Dutch Oven kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Dutch Oven, dan is het goed om even te kijken naar een aantal van de volgende dingen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de Dutch Oven. Afhankelijk van het aantal personen waarvoor je eten klaarmaakt, kan je kiezen voor een kleine of een grote Dutch Oven.

Heb je nu vragen?

Laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan deze blog. We staan je via deze weg graag te woord.

Een Dutch Oven is een veelzijdige, zware pan gemaakt van gietijzer die gebruikt wordt voor koken, bakken en braden. Het is een onmisbaar item voor elke BBQ-er, outdoor liefhebber of thuis kok die van low & slow koken houdt. Het heeft een platte bodem, hoge wanden en een strakke deksel. De Dutch Oven wordt meestal gebruikt op open vuur, op een barbecue of in een oven maar kan ook heel goed op een gasfornuis gebruikt worden. Vandaar dus ook de veelzijdigheid. Daarnaast vanwege het gebruikte gietijzer geleid de pan erg goed en kan je heel goed verwarmen en warm houden. Gietijzer is daarnaast een van de meest duurzame materialen en met het goed onderhouden van een Dutch Oven kan deze echt vele jaren meegaan. 

Dat ligt helemaal aan je eigen wensen en de hoeveelheid mensen die je van eten dient te voorzien. De Medium variant heeft een inhoud van 3 liter. Hier kun je dus met gemak 2KG stoofvlees mee klaar maken. de Large variant heeft een inhoud van 4.5 liter waarmee je dus met gemak 3.5-4kg vlees mee klaar kunt maken. Dat geeft je een beetje een beeld wat een passende pan voor jou moet zijn! 

Andere interresante blogs & recepten

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse kipspiesjes met knoflooksaus Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De Griekse keuken, we houden er volgens mij allemaal wel van. Buiten de gyros

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *