Ga naar de inhoud

Runder stoofpot recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Dit is er een voor als het weer het net niet toestaat om te BBQ-en. Eentje waarvan de kans groot is dat die je terug brengt naar vroeger. Mijn oma maakte het vroeger altijd al en dat deed ze fantastisch. Dit runder stoofpot recept is perfect voor de koude en donkere dagen in het jaar. Maar het kan ook prima in de zomer hoor!

Stoofvlees, wie kent het niet

Het mooie aan stoofvlees of draadjesvlees zoals het ook wel wordt genoemd is dat het gigantisch mals is. Vaak worden er sukade of riblappen gebruikt voor het vlees. Deze stukken vlees zijn van zichzelf alles behalve mals maar als je het dus de juiste hoeveelheid tijd geeft en op een laag pitje suddert krijg je een fantastische malse structuur.
 

Waar begin je met dit stoofpot recept? 

Je hebt voor dit recept behoorlijk wat ingrediënten nodig. Wij gaan hier even uit van een recept voor 4-6 personen als je het eet in combinatie met frietjes of met aardappels/rijst en groente.

1,4kg Sukadelappen 
3 normale uien
4 kleine winterwortels
0,7 liter runder bouillon 
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
2 eetlepels bloem of eventueel maïzena 
2 eetlepels zonnebloem olie
Zout en peper naar smaak toevoegen

Stap 1, Sukadelappen bakken

Als eerste stap bak je de sukadelappen aan beide kanten in 2 eetlepels zonnebloem olie. Je bakt ze zodat ze aan beide kanten licht bruin worden. 
stoofpot recept

Stap 2, ui en wortel aanfruiten

Nadat je de sukadelappen hebt gebakken haal je ze uit de pan en bak je de ui en wortel in het vocht van de sukadelappen. Je doet dit voor 5-10 minuten zodat de ui en wortel goed kunnen aanfruiten. Aanfruiten staat voor het zogenoemde ‘zweten’ van de ui. Op het moment dat het een glazig geheel wordt weet je dat het tijd is voor de volgende stap. 

stoofpot recept

Stap 3, toevoegen sukadelappen, runderbouillon laurier en kruidnagel

Nadat de ui en wortel voldoende zijn aangefruit is het tijd om de sukadelappen weer toe te voegen aan de pan. Voeg daarna de 0,7 liter runderbouillon, kruidnagels en laurierblaadjes toe zoals op onderstaande foto. 
stoofpot recept

Stap 4, af en toe even kijken en ruiken

Je zal zien dat na verloop van tijd het stoofvlees er zo uit komt te zien als onderstaand. Zorg ervoor dat het zachtjes blijft bubbelen/sudderen. Geduld is bij dit stoofpot recept een schone zaak. 
stoofvlees klaarmaken

Stap 5, bloem en peper/zout toevoegen naar smaak

Als het vlees gedurende 3-4 uur heeft gesudderd zal het de structuur hebben van onderstaande foto. Een goede regel om te weten of het klaar is, is als je het vlees met je vingers uit elkaar kunt duwen. Het moet echt boter zacht zijn. In deze laatste fase voeg je ook wat bloem toe. Dit doe je om de jus te binden en er voor te zorgen dat het niet een natte kliederboel wordt. Voeg hierna peper en zout toe na smaak. 
stoofvlees klaarmaken

Stap 6, Genieten! 

Eet het stoofvlees in combinatie met belgische frietjes zoals wij dat hier hebben gedaan. Je hoeft dan alleen nog wat mayonaise toe te voegen en manmanman, wat lekker! Je kan dit stoofvlees recept natuurlijk ook heel goed eten met rijst of aardappels en groenten. 
patatje stoofvlees

Wij hopen dat je net zo genoten hebt van dit stoofpot recept zoals wij dat hebben gedaan. Mocht dit nou zo zijn laat het ons dan weten via de website onderaan deze pagina of de verschillende sociale media kanalen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk om te weten te komen wat anderen van onze recepten vinden!

Mocht het mooie Nederlandse weer nou goed gestemd zijn om buiten te koken en de BBQ aan te steken kijk dan eens naar onze knapperige buikspek, shortribs, bavette rollade en gevlinderde kip recepten. Of naar een van onze andere BBQ recepten of BBQ bijgerechten.

Kijk ook gerust eens op de rest van de website waar we nog veel meer andere interessante informatie hebben uitgewerkt.

Adios,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.