Ga naar de inhoud

Temperatuur regelen met je kamado; hoe het werkt!

Bart van Heulen achter de BBQ

Welkom in de wereld van barbecueën met een kamado of keramische BBQ! Als trotse eigenaar van een nieuwe kamado BBQ is het begrijpelijk dat je misschien wat moeite hebt om de temperatuur goed te regelen. Maar maak je geen zorgen, met een beetje oefening en begrip van het proces kun je binnen no-time een meester worden in het beheersen van de temperatuur. In dit blog delen we waardevolle tips en inzichten over hoe je de temperatuur op enkele graden nauwkeurig kunt instellen en behouden op je kamado.

Een rustige start

Voordat je begint met het regelen van de temperatuur, is het essentieel om je kamado rustig op te starten. Neem de tijd om de kolen goed aan te steken en wacht tot de kamado volledig op temperatuur komt. Sluit het deksel en observeer hoe de temperatuur stijgt. Pas wanneer de gewenste temperatuur in zicht is, kun je de schuifjes gaan finetunen. Gebruik ook niet teveel aanmaakwokkels en steek hem de eerste paar keren rustig op 1 plek aan. Zo heb je de tijd om te reageren als de temperatuur stijgt.

Het samenspel van de schuiven

Het regelen van de temperatuur op je kamado draait om het vinden van het juiste evenwicht tussen zuurstof toevoer en -afvoer. De onderste en bovenste schuifjes spelen hierbij een cruciale rol. De onderste schuif fungeert als het gaspedaal, waarmee je de intensiteit van het vuur en daarmee de temperatuur regelt. De bovenste schuif daarentegen werkt als de rem, waarmee je de luchtstroom en daarmee de temperatuur kunt verfijnen. Het is belangrijk om te begrijpen dat beide schuiven met elkaar samenwerken. Als er weinig zuurstof in gaat, kan er ook weinig uit. Hierdoor hebben de schuiven een directe invloed op elkaar.

Temperatuur omhoog, omlaag of stabiel houden?

Het aanpassen van de temperatuur op je kamado is eigenlijk vrij eenvoudig. Om de temperatuur te verhogen, open je simpelweg de schuifjes wat meer, waardoor er meer zuurstof wordt toegevoerd aan de kolen. Je zult direct merken dat de temperatuur stijgt. Wil je daarentegen de temperatuur verlagen, dan kun je de schuifjes iets meer sluiten. Let wel op voor backdraft, een ongewenste steekvlam, die kan ontstaan bij het openen van de deksel als je de schuifjes te snel en te ver dicht doet. Houd hier dus rekening mee.

Als je de temperatuur stabiel wilt houden, is het belangrijk om beide schuifjes niet volledig open of dicht te zetten. Op deze manier kun je kleine aanpassingen maken met de schuifjes om de temperatuur nauwkeurig te regelen wanneer dat nodig is.

Richtlijnen voor de schuifstand

Het is goed om te realiseren dat elk merk kamado zijn eigen unieke eigenschappen heeft, inclusief de schuifjes, de kwaliteit van het keramiek en de luchtstroom. Dit betekent dat de stand van de schuifjes kan variëren. Hieronder geven we je een aantal richtlijnen voor veelvoorkomende barbecue technieken:

 • Low & Slow (indirect) op ongeveer 100 graden: onderste en bovenste schuif op een klein kiertje.
 • Grillen (direct) op ongeveer 250 graden: onderste schuif 1/3 open en bovenste schuif op 1/3e open.
 • Hot & Fast (indirect) op ongeveer 200 graden: onderste schuif halfopen en bovenste schuif halfopen
 • Pizza (indirect) op ongeveer 250-300 graden: onderste schuif helemaal open en bovenste schuif halfopen.
 

Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten

Om een stabiele temperatuur te behouden, is het aan te raden om het deksel van de kamado zoveel mogelijk gesloten te houden. Op deze manier wordt de luchtstroom in de kamado op een consistente manier gecontroleerd. Telkens wanneer je het deksel opent, krijgt de kamado een verse toevoer van zuurstof, wat resulteert in een verhoogde temperatuur. Dit betekent dat je na het openen van het deksel even geduld moet hebben totdat de temperatuur weer stabiliseert. Probeer het openen en sluiten van het deksel zoveel mogelijk te beperken om onnodige temperatuurschommelingen te voorkomen.

temperatuur regelen met de top vent

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Neem simpelweg contact met ons op via de reactie mogelijkheid onderaan deze blog, we staan je vervolgens daar graag te woord!

Andere interessante blogs & recepten

Bart van Heulen achter de BBQ

BBQ Trends en Innovaties 2024

BBQ trends en innovaties 2024 Door Bart van Heulen Ben jij een fervent BBQ liefhebber en ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om

4 reacties op “Temperatuur regelen met je kamado; hoe het werkt!”

 1. 5ab20a646af357a1b7d40815977188fc?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  Hi, sinds kort heb ik een kamado bbq aangeschaft. Hierop wil ik binnenkort ook gaan slow cooken rond de 100 graden. Ik merk dat wanneer ik mijn kamado aansteek de temperatuur snel naar +- 200 graden gaat en hier veelal op blijft. Ik heb de schuifjes vervolgens dicht staan, maar merk dat de temperatuur niet zakt. Hebben jullie tips?

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Hey Bas,

   Bedankt voor je vraag. Een kamado is ver uit de lastigste barbecue om terug te laten zakken op temperatuur vanwege het uitstekende warmtebehoud van het keramiek. Het is daarom belangrijk dat je er goed bij blijft als deze op temperatuur komt. Zodra je ziet dat deze stijgt vanaf de 0 is dat het moment om de schuiven al iets te gaan knijpen als deze volledig open staan. Oftewel, je doet eigenlijk beter voorkomen dan genezen.

   Als je low & slow gaar barbecuen is het ook handig om de kamado maar met 1 wokkel of op 1 punt aan te steken met de one minute lighter. Je zal dan zien dat de temperatuur niet snel stijgt en je er op tijd bij bent om de temperatuur af te stellen.

   Hopelijk heb je hier iets aan gehad.

   Veel succes met je kamado in de toekomst!

   Met smakelijke groet,

   Bart van Turn Don’t Burn

 2. 2f65555b91d47fe7322c2853e8c8d50a?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  Hoi Bart,
  Vandaag voor het eerst een stukje vlees uitgeprobeerd.
  Eerst allerlei filmpjes gezien sits gelezen.
  Het gaat om de temperatuur, boven en de onderste schijf open gelaten. Duurde lang voordat hij naar 200 gr gaat.
  Nu de 2 schijven 1 derde open gezet. Hoop dat het werkt.
  Groetjes Manoëla

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Hey Manoëla,

   Bedankt voor je berichtje! In de basis als je de klep onderaan de barbecue helemaal open laat, en de topvet(schijf bovenop) ook, dan stijgt de barbecue het snelst in temperatuur. Het heeft dan wel te maken met op hoeveel punten je de houtskool van tevoren hebt aangestoken. Hoe meer wokkels of op hoe meer punten je de kolen hebt aangestoken met een ander middel, des te harder stijgt de temperatuur.

   Ik zou voorstellen om de schuif en topvent ten alle tijden helemaal open te zetten op het moment dat je de barbecue aansteekt. Zodra deze dan de gewenste temperatuur nadert ga je hem knijpen met boven en onder.

   Het lijkt overigens ook heel ingewikkeld maar ik weet zeker dat je met een keer of 3 het zelf helemaal onder de knie hebt! Mocht je er nu toch niet helemaal uitkomen laat het me dan even weten!

   Met smakelijke groet,

   Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *