Ga naar de inhoud

Temperatuur regelen met je kamado; hoe het werkt!

Bart van Heulen achter de BBQ

Welkom in de wereld van barbecueën met een kamado of keramische BBQ! Als trotse eigenaar van een nieuwe kamado BBQ is het begrijpelijk dat je misschien wat moeite hebt om de temperatuur goed te regelen. Maar maak je geen zorgen, met een beetje oefening en begrip van het proces kun je binnen no-time een meester worden in het beheersen van de temperatuur. In dit blog delen we waardevolle tips en inzichten over hoe je de temperatuur op enkele graden nauwkeurig kunt instellen en behouden op je kamado.

Een rustige start

Voordat je begint met het regelen van de temperatuur, is het essentieel om je kamado rustig op te starten. Neem de tijd om de kolen goed aan te steken en wacht tot de kamado volledig op temperatuur komt. Sluit het deksel en observeer hoe de temperatuur stijgt. Pas wanneer de gewenste temperatuur in zicht is, kun je de schuifjes gaan finetunen. Gebruik ook niet teveel aanmaakwokkels en steek hem de eerste paar keren rustig op 1 plek aan. Zo heb je de tijd om te reageren als de temperatuur stijgt.

Het samenspel van de schuiven

Het regelen van de temperatuur op je kamado draait om het vinden van het juiste evenwicht tussen zuurstof toevoer en -afvoer. De onderste en bovenste schuifjes spelen hierbij een cruciale rol. De onderste schuif fungeert als het gaspedaal, waarmee je de intensiteit van het vuur en daarmee de temperatuur regelt. De bovenste schuif daarentegen werkt als de rem, waarmee je de luchtstroom en daarmee de temperatuur kunt verfijnen. Het is belangrijk om te begrijpen dat beide schuiven met elkaar samenwerken. Als er weinig zuurstof in gaat, kan er ook weinig uit. Hierdoor hebben de schuiven een directe invloed op elkaar.

Temperatuur omhoog, omlaag of stabiel houden?

Het aanpassen van de temperatuur op je kamado is eigenlijk vrij eenvoudig. Om de temperatuur te verhogen, open je simpelweg de schuifjes wat meer, waardoor er meer zuurstof wordt toegevoerd aan de kolen. Je zult direct merken dat de temperatuur stijgt. Wil je daarentegen de temperatuur verlagen, dan kun je de schuifjes iets meer sluiten. Let wel op voor backdraft, een ongewenste steekvlam, die kan ontstaan bij het openen van de deksel als je de schuifjes te snel en te ver dicht doet. Houd hier dus rekening mee.

Als je de temperatuur stabiel wilt houden, is het belangrijk om beide schuifjes niet volledig open of dicht te zetten. Op deze manier kun je kleine aanpassingen maken met de schuifjes om de temperatuur nauwkeurig te regelen wanneer dat nodig is.

Richtlijnen voor de schuifstand

Het is goed om te realiseren dat elk merk kamado zijn eigen unieke eigenschappen heeft, inclusief de schuifjes, de kwaliteit van het keramiek en de luchtstroom. Dit betekent dat de stand van de schuifjes kan variëren. Hieronder geven we je een aantal richtlijnen voor veelvoorkomende barbecue technieken:

  • Low & Slow (indirect) op ongeveer 100 graden: onderste en bovenste schuif op een klein kiertje.
  • Grillen (direct) op ongeveer 250 graden: onderste schuif 1/3 open en bovenste schuif op 1/3e open.
  • Hot & Fast (indirect) op ongeveer 200 graden: onderste schuif halfopen en bovenste schuif halfopen
  • Pizza (indirect) op ongeveer 250-300 graden: onderste schuif helemaal open en bovenste schuif halfopen.
 

Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten

Om een stabiele temperatuur te behouden, is het aan te raden om het deksel van de kamado zoveel mogelijk gesloten te houden. Op deze manier wordt de luchtstroom in de kamado op een consistente manier gecontroleerd. Telkens wanneer je het deksel opent, krijgt de kamado een verse toevoer van zuurstof, wat resulteert in een verhoogde temperatuur. Dit betekent dat je na het openen van het deksel even geduld moet hebben totdat de temperatuur weer stabiliseert. Probeer het openen en sluiten van het deksel zoveel mogelijk te beperken om onnodige temperatuurschommelingen te voorkomen.

temperatuur regelen met de top vent

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Neem simpelweg contact met ons op via de reactie mogelijkheid onderaan deze blog, we staan je vervolgens daar graag te woord!

Andere interessante blogs & recepten

Bart van Heulen achter de BBQ

BBQ Trends en Innovaties 2024

BBQ trends en innovaties 2024 Door Bart van Heulen Ben jij een fervent BBQ liefhebber en ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.