Ga naar de inhoud

Houtskool of briketten: welke gebruik je wanneer?

Bart van Heulen achter de BBQ

Een van de meest gestelde vragen in BBQ land is toch wel deze vraag. Maar als je net begonnen bent met BBQ-en, hoe moet je dan überhaupt weten wat het verschil is? En waarom zijn er deze 2 verschillende brandstoffen die je kan gebruiken in je BBQ? Ik ga mijn best doen om in onderstaande informatie zo goed mogelijk uit te leggen hoe het zit vanuit mijn eigen ervaring. Dus ga er even voor zitten, het duurt niet lang!

Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Laten we beginnen met de basis. Houtskool en briketten worden allebei gebruikt als brandstof voor de BBQ, maar ze zijn lang niet hetzelfde.

Houtskool wordt gemaakt door hout te verbranden zonder zuurstof, waardoor het vocht en de gassen uit het hout worden verwijderd. Dit resulteert in een brandstof die snel brandt, erg heet wordt en wat natuurlijker brand.Briketten worden daarentegen gemaakt door samengeperst houtskoolstof te mengen met een bindmiddel zoals zetmeel. Dit zorgt ervoor dat de briketten langer branden en meer consistent van temperatuur zijn dan houtskool. Best wel een duidelijk verschil toch? 

Wanneer gebruik je houtskool?

Nu we het verschil tussen houtskool en briketten hebben uitgelegd, is het tijd om te bespreken wanneer je houtskool moet gebruiken. Houtskool werd in het verleden vooral gebruikt voor het direct grillen van vlees zoals een goede ribeye of entrecote. En natuurlijk voor je doorgaanse speklap. Maar dit is tegenwoordig wel iets anders en dit heeft te maken met de komst van de de kamado BBQ. De kamado BBQ is namelijk heel erg zuinig in zijn verbruik en daardoor een super geschikte BBQ om houtskool in te gebruiken. Houtskool heeft als eigenschap dat het niet zo lang brand tegenover briketten maar dit is dus niet meer van toepassing als je een kamado of keramische BBQ hebt. Samenvattend gebruik je houtskool dus altijd in een kamado BBQ en in een open BBQ wanneer je lekker gaat grillen. Dan is dit gewoon veruit de beste brandstof om te kiezen.

Wanneer gebruik je briketten?

Dan rest de vraag nog, wanneer we briketten gebruiken? Dit is met name erg interresant als jij bijvoorbeeld een mooie weber ketel BBQ in je achtertuin hebt staan. Dat komt namelijk omdat een ketel BBQ van staal of RVS lang niet zo’n isolerende werking heeft als een keramische BBQ. Dat betekend dat de consistente afgifte van temperatuur en langere brandduur van de briketten hier super van pas komen. Vooral als je low & slow gaat en een langere sessie hebt gepland voor op je ketel BBQ. Briketten geven wel minder warmte af over het algemeen als houtskool maar worden evengoed 300 graden warm. Dus noodgedwongen kan je hier ook prima een heerlijke steak op grillen! Let wel op, het wordt niet geadviseerd om briketten te gebruiken in je keramische BBQ omdat deze vele malen meer as afgeven als houtskool. Hierdoor kan je luchttoevoer verstopt raken en zal je vuur in de BBQ stikken. Dan is het einde BBQ sessie en vlees. Lekker houtskool gebruiken dus in je kamado!

Houtskool of briketten: wat is beter?

Dit is dus echt afhankelijk van de situatie. Heb jij een kamado of keramische BBQ? Dan lekker houtskool gebruiken! Weet je niet welke? Lees dan eens onze blog over welke houtskool het beste is om te gebruiken voor je kamado. Heb jij een mooie weber of een andere ketel BBQ? Dan is het voor langere sessies het beste om briketten te gebruiken. Ga je grillen? Dan kan dat op een ketel BBQ ook prima met houtskool.

Heb je nu vragen over houtskool of briketten?

Laat dan even een reactie achter onderaan deze pagina. We komen dan zo spoedig mogelijk bij je terug met een antwoord en helpen je dan graag verder op weg!

Brandend houtskool voor de blog houtskool of briketten

Voor een kamado of keramische BBQ kan je het beste houtskool gebruiken. Ga je voor lange sessies op een ketel BBQ zoals bijvoorbeeld een weber? Dan zijn briketten de beste keus. 

Houtskool wordt in de basis vele malen warmer als briketten. Houtskool kan een warmte bereiken van wel 600-700 graden Celsius waar briketten vaak bij 350 graden Celsius wel ophouden.

Andere interresante blogs & recepten

garnalenspies bbq

Garnalenspies van de BBQ

Garnalenspies van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Heerlijke garnalen! Wie lust het niet? Wij bij Turn Don’t Burn namelijk wel! Ze zijn

flat-iron-steak-van-de-bbq

Flat Iron Steak van de BBQ

Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.