Tonijn Tataki van de BBQ
Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept
Ben je op zoek naar de beste houtskool voor je kamado? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Houtskool is een van de belangrijkste ingrediënten voor het bereiden van de meest heerlijke barbecue gerechten. Maar waar komt houtskool vandaan en hoe wordt het gemaakt? En welke houtskoolsoorten zijn er eigenlijk? In deze blog beantwoord ik al deze vragen en geef ik je handige tips om de beste houtskool voor jouw eigen kamado te vinden.
Houtskool wordt zoals het woord al zegt gemaakt van hout en is daarom een natuurlijk product. Het hout dat wordt gebruikt voor houtskool komt vaak uit specifieke gebieden in de wereld, zoals Zuid-Amerika en Afrika. In deze gebieden groeien bomen en struiken die geschikt zijn voor het maken van houtskool, zoals Acacia, Quebracho en Marabu.
Houtskool is al eeuwenlang een belangrijk product voor de mensheid. De oude Egyptenaren gebruikten het al om metalen te bewerken. Later werd houtskool gebruikt als brandstof voor het verwarmen van huizen en het bereiden van voedsel. In de middeleeuwen werd het zelfs gebruikt om buskruit te maken. Tegenwoordig is houtskool vooral bekend als brandstof voor de barbecue. En aangezien we zelf nogal wat te vertellen hebben over dit fenomeen gaan we hieronder lekker verder!
Er zijn een reeds verschillende soorten houtskool verkrijgbaar, maar de meest gebruikte soorten zijn Acacia, Quebracho, Marabu, Eiken en Beuken. Acacia houtskool heeft een milde smaak en is daarom vooral geschikt voor het direct grillen van vlees, vis en groenten. Quebracho & Marabu houtskool is erg hard en brandt daardoor lang en gelijkmatig. Dit maakt het beiden erg geschikt voor het indirect low & slow BBQ-en. Eiken houtskool heeft een sterke smaak en is daarom geschikt voor het grillen van stevige vleessoorten, zoals rundvlees en wild. Beuken houtskool heeft een lichtzoete smaak en is geschikt voor het grillen van kip en varkensvlees. Zo heeft ieder houtskool soort zijn eigen karakteristiek. Ik zou dan ook vooral de meest voorkomende verschillende soorten lekker proberen. Dan kom je er vanzelf achter wat echt bij jou past!
Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten zonder zuurstof. Dit proces wordt pyrolyse genoemd. Het hout wordt in een afgesloten ruimte geplaatst en verhit tot ongeveer 400 graden Celsius. Door het gebrek aan zuurstof wordt het hout niet verbrand, maar verandert het in houtskool. Dit proces kan wel 2 dagen duren. Na het afkoelen wordt de houtskool gesorteerd en verpakt.
Het vinden van de beste houtskool voor jouw kamado kan een uitdaging zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips om de beste houtskool te vinden:
Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neem simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onder deze blog.
Dit is specifiek per gerecht verschillend. Probeer de verschillende soorten van Turn Don’t Burn uit en lees deze blog over meer informatie van de verschillende soorten houtskool voor in jouw kamado.
Dat ligt aan de hoeveelheid die je gaat bereiden en de situatie. Ga je bijvoorbeeld voor 2 personen BBQ-en dan is een halve houtskoolmand voldoende. Ga je pizza’s maken voor meerdere personen op hoge temperaturen? Vul dan de kamado volledig! Je zal zien dat het dan extra hard gaat. Bij Low & Slow vul je de mand ook volledig, dan kan je lekker lang door.
Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept
Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend
Home De BBQ aansteken, hoe doe je dat? Door Bart van Heulen Dat is natuurlijk een hele goede vraag. Veel mensen zullen wel denken, dat
Home De Dutch Oven, buiten koken als een baas! Door Bart van Heulen De Dutch Oven ook wel DO genoemd is de meest veelzijdige pan