Ga naar de inhoud

Hoe kies je de juiste houtskool voor je kamado?

Bart van Heulen, TurndontBurn

Ben je op zoek naar de beste houtskool voor je kamado? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Houtskool is een van de belangrijkste ingrediënten voor het bereiden van de meest heerlijke barbecue gerechten. Maar waar komt houtskool vandaan en hoe wordt het gemaakt? En welke houtskoolsoorten zijn er eigenlijk? In deze blog beantwoord ik al deze vragen en geef ik je handige tips om de beste houtskool voor jouw eigen kamado te vinden.

Waar komt houtskool vandaan?

Houtskool wordt zoals het woord al zegt gemaakt van hout en is daarom een natuurlijk product. Het hout dat wordt gebruikt voor houtskool komt vaak uit specifieke gebieden in de wereld, zoals Zuid-Amerika en Afrika. In deze gebieden groeien bomen en struiken die geschikt zijn voor het maken van houtskool, zoals Acacia, Quebracho en Marabu.

Geschiedenis van houtskool

Houtskool is al eeuwenlang een belangrijk product voor de mensheid. De oude Egyptenaren gebruikten het al om metalen te bewerken. Later werd houtskool gebruikt als brandstof voor het verwarmen van huizen en het bereiden van voedsel. In de middeleeuwen werd het zelfs gebruikt om buskruit te maken. Tegenwoordig is houtskool vooral bekend als brandstof voor de barbecue. En aangezien we zelf nogal wat te vertellen hebben over dit fenomeen gaan we hieronder lekker verder!

Wat zijn de meest voorkomende houtskoolsoorten voor de kamado?

Er zijn een reeds verschillende soorten houtskool verkrijgbaar, maar de meest gebruikte soorten zijn Acacia, Quebracho, Marabu, Eiken en Beuken. Acacia houtskool heeft een milde smaak en is daarom vooral geschikt voor het direct grillen van vlees, vis en groenten. Quebracho & Marabu houtskool is erg hard en brandt daardoor lang en gelijkmatig. Dit maakt het beiden erg geschikt voor het indirect low & slow BBQ-en. Eiken houtskool heeft een sterke smaak en is daarom geschikt voor het grillen van stevige vleessoorten, zoals rundvlees en wild. Beuken houtskool heeft een lichtzoete smaak en is geschikt voor het grillen van kip en varkensvlees. Zo heeft ieder houtskool soort zijn eigen karakteristiek. Ik zou dan ook vooral de meest voorkomende verschillende soorten lekker proberen. Dan kom je er vanzelf achter wat echt bij jou past!

Hoe wordt houtskool gemaakt?

Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten zonder zuurstof. Dit proces wordt pyrolyse genoemd. Het hout wordt in een afgesloten ruimte geplaatst en verhit tot ongeveer 400 graden Celsius. Door het gebrek aan zuurstof wordt het hout niet verbrand, maar verandert het in houtskool. Dit proces kan wel 2 dagen duren. Na het afkoelen wordt de houtskool gesorteerd en verpakt.

5 tips voor het vinden van de juiste houtskool

Het vinden van de beste houtskool voor jouw kamado kan een uitdaging zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips om de beste houtskool te vinden:

  • Ga op zoek naar houtskool van hoogwaardige kwaliteit. Dit betekent dat het hout op een duurzame manier is geoogst en dat er geen chemische toevoegingen zijn gebruikt tijdens het productieproces.
  • De grootte van de houtskool is belangrijk voor een gelijkmatige verbranding. Kies voor houtskool met stukken die ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze gelijkmatig verbranden.
  • Kies voor de houtskoolsoort die het beste past bij het gerecht dat je wilt bereiden. Acacia is bijvoorbeeld geschikt voor vis en groenten, terwijl eiken beter past bij stevige vleessoorten.
  • Houtskool van goede kwaliteit kan prijzig zijn, maar het is de investering waard. Goedkopere houtskool kan namelijk van mindere kwaliteit zijn en kan daardoor sneller opbranden of chemicaliën bevatten die zijn gebruikt om het productieproces te versnellen. Dit wil je absoluut niet in je kamado gebruiken!
  • Probeer verschillende merken houtskool uit om te ontdekken welke het beste bij jou en je keramische BBQ past. Er zijn verschillende merken op de markt, dus er is altijd wel een houtskool die bij jouw smaak en budget past.

Heb je nu vragen?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neem simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onder deze blog.

Dit is specifiek per gerecht verschillend. Probeer de verschillende soorten van Turn Don’t Burn uit en lees deze blog over meer informatie van de verschillende soorten houtskool voor in jouw kamado.

Dat ligt aan de hoeveelheid die je gaat bereiden en de situatie. Ga je bijvoorbeeld voor 2 personen BBQ-en dan is een halve houtskoolmand voldoende. Ga je pizza’s maken voor meerdere personen op hoge temperaturen? Vul dan de kamado volledig! Je zal zien dat het dan extra hard gaat. Bij Low & Slow vul je de mand ook volledig, dan kan je lekker lang door.

Andere interresante blogs & recepten

Tonijn tataki bbq

Tonijn Tataki van de BBQ

Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept klaar

flat-iron-steak-van-de-bbq

Flat Iron Steak van de BBQ

Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.