Winter BBQ
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Dat is natuurlijk een hele goede vraag. Veel mensen zullen wel denken, dat weet iedereen toch? Maar dat is dus echt niet het geval. Meer dan 1500 mensen zoeken hier namelijk maandelijks naar. Met die exacte reden schrijven wij dan ook deze blog. Om jou als zoeker te informeren hoe je nu precies de BBQ op de juiste manier aansteekt, en zijn er eigenlijk foute manieren? Ik neem je in onderstaande tekst mee in het hoe en wat en laat je verschillende methodes zien die je kunt toepassen in je eigen BBQ.
De meest bekende manier om je BBQ aan te steken is de manier met de witte aanmaakblokjes die zo afkorrelen als je ze doormidden breekt. Deze gaan we vooral niet gebruiken, maar hier over later meer. Wat je eigenlijk in huis wilt halen om je BBQ goed aan te steken zijn aanmaakwokkels of aanmaak wol, deze zijn gemaakt van houtkrullen gecombineerd met een natuurlijke bijenwas. Dit zijn cilindervormige rolletjes die erg goed branden, geen hevige rookontwikkeling geven en niet stinken. Daarnaast doordat deze zo goed branden door de bijenwas zijn deze ook helemaal niet zo schadelijk voor het milieu als de witte aanmaakblokjes.
Als je een aanmaakwokkel gebruikt, dan draai je deze eerst uit elkaar tegen de richting in. Zodat de wokkel van binnen ook goed kan ademen als je deze aansteekt. Zuurstof is namelijk erg belangrijk voor een goede ontbranding van een aanmaakwokkel. Vervolgens maak je een aantal kuiltjes in je houtskool waar je deze inlegt. Ga je voor een lange bereidingstijd op een lage temperatuur? Dan is vaak 1 wokkel in het midden van de houtskool voldoende om de BBQ op gang te krijgen. Ga je grillen en wil de de BBQ snel op temperatuur hebben? Dan kan je gerust 2 of 3 aanmaakwokkels verdelen over de houtskool. Zo kan je sneller aan de gang.
Je kan bij het aansteken van de BBQ eventueel de houtskool ook nog iets over de ontbrande aanmaakwokkels heen leggen zodat het sneller aan gaat, maar let wel op dat je het vuur niet laat stikken. Zoals eerder vermeld is voldoende zuurstof namelijk heel erg belangrijk. Zie hieronder een afbeelding van de duurzame aanmaakwokkels die we bedoelen.
Sinds een aantal jaar is er naast de mooie aanmaakwokkels ook een looftlighter op de markt. Deze aansteker steek je simpelweg in het stopcontact en door het gloeispiraal en het 2000watt vermogen blaas je als het ware je houtskool aan. Het heeft een beetje de werking en het principe van een warme föhn. Het enige nadeel hiervan is dat je alvorens je de BBQ aan wil steken je eerst een haspeltje moet trekken naar je BBQ. Maar goed, dit is natuurlijk ook zo geregeld in de praktijk. Een one minute lighther is daarnaast wel wat duurder in aanschaf als een zak aanmaakwokkels maar dit heeft natuurlijk ook een langere levensduur en kan je als het goed is vaker gebruiken.
Het is naast het hebben van het juiste aanmaak materiaal ook heel erg belangrijk wat voor brandstof je gebruikt in je BBQ. Heb jij een van de hedendaagse kamado BBQ’s? Dan is het een goed idee om hier houtskool in te gebruiken. Heb je een ketel BBQ als bijvoorbeeld een weber of een Napoleon? Dan is het een heel goed idee om briketten te gebruiken. Nu heb je in houtskool en briketten land natuurlijk ook nog een hele berg aan verschillende soorten. Zo heb je harde en zachte houtsoorten die ieder weer geschikt zijn voor low & slow of hot & fast. We zullen hieronder een aantal van deze verschillende aan te raden houtskool soorten vermelden;
Dit lijkt misschien een hele onbelangrijke maar dat is echt niet het geval. We zien namelijk nog te vaak foto’s voorbijkomen van mensen waarbij er iets vlam heeft gevat of dat bijvoorbeeld de kamado stuk is gevallen op de grond. Voordat je begint met het aansteken van de BBQ, is het dus belangrijk om een geschikte plek te kiezen. Plaats de BBQ op een vlakke ondergrond en zorg dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn. Niemand wil immers dat zijn BBQ eindigt in een grote vlammenzee. Staat je BBQ nu dus in de buurt van een droge heg of schutting? Kijk dan even extra uit als je hem weer in de fik zet. Een brandende schutting of heg is natuurlijk het laatste wat je wilt!
Niet geheel onbelangrijk om de BBQ steeds weer goed aan te kunnen steken in het schoonmaken van de BBQ. Je wilt namelijk eigenlijk elke keer als je hem aansteekt dat je eerst het restje oude houtskool opbrand. Leeg van te voren ook de asbak aan de onderkant, en zorg dat je de houtskool mand even flink schud. Zo zorg je ervoor dat de zuurstof weer goed door de BBQ kan gieren en heb jij zelf de beste ervaring tijdens het BBQ-en. Wil jij nu meer weten over het fenomeen schoonbranden van je kamado? Lees dan het blog even.
Dat is een hele goede vraag, wij nemen zelf altijd een half uurtje de tijd om de BBQ goed om temperatuur te laten komen. Hou daar dus ongeveer rekening mee. Doe je het voor de eerste keer? Dan kan je misschien beter nog iets meer de tijd nemen. Je moet het namelijk zo gemakkelijk mogelijk maken voor jezelf!
Het gebruiken van witte aanmaakblokjes. Deze bevatten kerosine wat schadelijk is voor je keramische BBQ. Heb jij dus een kamado dan raad ik je aan dit absoluut niet te gebruiken. Deze zorgen er namelijk voor dat dit in je keramiek trekt en dat je in de toekomst continue deze lucht en misschien zelfs smaak aan je eten krijgt. Dat wil je niet.
Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op via de reactie mogelijkheid onderaan deze blog. We staan je via deze weg graag te woord!
Winter BBQ | Tips & Inspiratie Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het
Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer
Warm gerookte zeebaars met kruidenolie van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Nieuwe week, nieuw recept! We zijn deze week aan de
Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend