Ga naar de inhoud

Wat is de beste houtskool voor jouw BBQ?

Bart van Heulen achter de BBQ
Inhoudsopgave

Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het internet als je naar de barbecue wereld kijkt. Facebook groepen staan er dagelijks vol meer waar mensen elkaar frustrerend verwijzen naar reeds eerder geposte antwoorden op deze veelgestelde vraag. Met die reden dacht ik dat het een goed idee was om hier zelf maar eens een ei over te leggen. Ik ging vervolgens op zoek en vond in BBQ experience center een partij die mij wilde helpen in mijn onderzoek. Aangezien ze een mooi assortiment houtskool in eigen beheer hebben (van hetzelfde merk) en bereid waren mij dit op te sturen kon ik aan de gang! Wil jij nu weten wat de beste soorten houtskool zijn voor jouw situatie? Lees dan lekker verder!  

Het belang van hoogwaardige houtskool in je eigen barbecue 

Je hebt het vast zelf wel eens meegemaakt. Je koopt een zak houtskool, maakt deze al martelend met het touwtje open en vervolgens vind je een dikke zak met gruis en kruimels. Je weet dit vakkundig in je barbecue te krijgen en gooit er een paar wokkels bij. Vervolgens begint de ellende en rook je de hele straat uit waarnaar de rook op houdt en je er achter komt dat je houtskool al vervlogen is vanwege de lichte kwaliteit van het hout. Nu schets ik hier wel echt de slechts mogelijke situatie natuurlijk, maar dit gebeurt. Dit kan ook de reden zijn dat jij dit nu leest natuurlijk? Maar goed, er zijn dus wel degelijk producenten en houtsoorten die beter geschikt zijn voor barbecue als andere. Zuivere rook, lange brandduur en soorten die duurzaam gewonnen worden van bomen of struikgewassen die hier ultiem voor zijn. 
 

De meest gebruikte houtskool soorten

We hebben in deze test een 3 tal houtskool soorten waar we mee aan de slag zijn gegaan. 2 van deze 3 soorten vallen ook onder de meeste gebruikte soorten in de markt als we de zoekvolumes op het internet moeten geloven. De 3e variant is redelijk onderbelicht omdat dit nog niet zo lang op de markt bestaat. Maar puur om een beeld te krijgen van de situatie.

  1. Marabu houtskool(1400 zoekopdrachten per maand)
  2. Quebracho houtskool(600 zoekopdrachten per maand) 
  3. Eiken houtskool(30 zoekopdrachten per maand)
 
Al met al best wel wat mensen die zoeken naar specifieke houtskool soorten zoals je ziet. En er zijn ook al behoorlijk wat mensen die weten wat ze willen hebben. Om het plaatje compleet te maken zoeken er ongeveer 5500 mensen naar ‘houtskool’ per maand. Dit zijn dan dus de mensen die nog niet weten wat ze nodig hebben. Aan der hand van deze informatie zullen we de 3 soorten reviewen na populariteit, beginnende dus met de marabu variant. 
 

Nog even wat randinformatie

Ik testte deze houtskool soorten in een large formaat kamado barbecue aangezien dit momenteel een van de meest gebruike BBQ soorten en maten is. De brandtijd kan daarom ook bij jou iets anders zijn mocht je een hele kleine of een XL formaat hebben. Je krijgt na het lezen van deze informatie in ieder geval een goed beeld van de karakteristieken en de potentiële brandduur van de houtskool soorten. 

Marabu

Het meeste populaire houtskool soort in de markt, dat moet haast wel betekenen dat dit een echte topper is. En ik moet zeggen, hij stelt me niet teleur. Maar laat ik je eerst eens wat informeren over Marabu, en waar het vandaan komt. 

Een struikgewas uit Zuid-America

Marabu is een struikgewas dat groeit in Zuid-America en op Cuba. het is een invasieve soort dat met die redenen noodgedwongen moet worden gekapt omdat dit anders echt de pan uit groeit. Het is voor de landen zoals Cuba dan ook een mooie bijkomstigheid dat ze dit hout kunnen gebruiken bij het maken van houtskool. Zo hebben ze daar 2 vliegen in 1 klap. 

Gemiddelde smalle stukken

Vanwege dat de Marabu een struikgewas is, heeft de houtskool hiervan geen grote brokken zoals je wel eens bij Quebracho of eiken houtskool ziet. Het bevat gemiddelde stukken die zoals op de afbeelding tak-vormig zijn. 

Hard en ‘neutraal’ 

Het hout van de Marabu struik is erg hard, dit is daarmee een mooie bijkomstigheid want hard hout betekend lange brandduur. Dit zal dan ook een van de redenen zijn dat BBQ experience center op hun verpakking vermeld dat de marabu 8 uur lang brand. Wat echt lang is in vergelijking met andere soorten. Het houtsoort is daarnaast ‘neutraal’ van smaak en geeft een lichte rooksmaak. Iets wat voor vele een belangrijk punt is. 

Nu weten we wat over marabu, maar wat vind ik?

Marabu is een houtskool soort dat zoals we hebben gezien hebben veel wordt gebruikt door menig BBQ-er in Nederland. En ik heb na het gebruiken en testen wel echt een gevoel gekregen waarom. De stukken zijn van prima formaat en mooi evenredig wat zorgt voor een goede luchtflow door je barbecue. In mijn ervaring is dit soort met name erg geschikt voor lange sessies voor bijvoorbeeld pulled pork of buikspek aangezien dit heel goed op temperatuur te houden is en zoals de verpakking al verklapt, erg lang brand. Het lukte mij zelfs om een sessie te doen van 12 uur zonder dat ik mijn kamado heb hoeven bijvullen. Het soort heeft daarnaast een hele lichte rooksmaak. Dit bied perspectief voor degene die graag zelf zijn rooksmaak bepaald door rookhout toe te voegen. 
 
Dan zal je wel denken, die Bart is echt alleen maar positief, maar dat is dus niet helemaal zo. Er zijn 2 nadelen wat mij betreft en dat is dat dit soort zich niet zo makkelijk aan laat steken. Zelfs met 3 aanmaakwokkels duurde het toch best wel even (+/- 45 min tot 1 uur) voordat de houtskool goed op temperatuur is. Dit is dus iets waar je wel rekening mee moet houden als je gaat barbecuen. Daarnaast op hele hoge temperaturen knettert het flink als de gehele houtskool lading nog niet volledig aanstaat. Niet ultiem voor het maken van pizza’s op hoge temperatuur bijvoorbeeld. Of je moet echt even wachten tot het uitgeknetterd is. 
 
Als we bovenstaand samenvoegen tot een conclusie geef ik de marabu houtskool als cijfer een 8,2 op een schaal van 10. Dit soort komt hiermee wel echt in de top 3 van mijn meest favoriete houtskool soorten. 

Quebracho blanco

Houtskool soort nummer 2, de Quebracho blanco. Dit soort komt 2e in de rij van meest populaire houtskool soorten in Nederland en wij gaan is even aan de tand voelen waarom. Maar eerst wat meer informatie over dit soort en wat de redenen kunnen zijn dat dit zoveel gebruikt wordt. 

De witte steeneik uit Argentinië 

In tegenstelling tot de Marabu is Quebracho blanco niet gemaakt van een struikgewas maar van een serieuze boomsoort. De witte steeneik. Deze boomsoort groeit hoofdzakelijk in Zuid-amerika en om precies te zijn veel in Argentinië. Het hout wordt veel gebruikt in hele robuuste houtbouw en er wordt zelfs gezegd dat dit hout zo hard is dat dit bewerkt wordt met een staaldraaibank in plaats van een houtdraaibank omdat dit zo ongelofelijk hard hout is.  

Grote en gemiddelde stukken

Doordat Quebracho blanco wordt gewonnen van de witte steeneik(die wel 30 meter kan worden) Varieert het formaat van deze houtskool van hele grote stukken, tot gemiddelde stukken. Ik heb op het internet wel eens echte knotsen voorbij zien komen maar dat was in deze zak van Smokin’ Flavours niet het geval. 

Kanon hard en ‘stevige smaak’ 

Het hout van de Quebrancho blanco is echt kanon hard zoals ik hierboven al vermeld had. Dit zorgt ervoor dat het houtskool van dit soort nog langer brand als dat de Marabu doet. Het heeft daarentegen wel een licht rokerige smaak zoals de verpakking doet vermoeden. Dit is iets wat persoonlijk is maar gaan we natuurlijk wel testen. 

Nu we wat weten over Quebracho, wat vind ik van dit soort?

Na een aantal sessies te hebben gedaan met dit houtskool soort ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Quebracho brand inderdaad nog veel langer dan Marabu. Sessies van 16 uur kan je halen met je kamado barbecue zonder dat je deze hoeft bij te vullen. In mijn ervaring is dit met andere houtsoorten nog niet eerder gelukt dus als je echt lange sessies draait is dit een kanshebber. De sortering is gelijk met die van de Marabu en bevat gemiddeld grote stukken. De luchtlfow is hierdoor ook vergelijkbaar met Marabu en doet het prima. 
 
Maar er zijn wat mij betreft een aantal dingen die ik persoonlijk minder vind. Ik houd zelf van vrijheid als het barbecuen betreft. En daarom voeg ik geregeld zelf verschillende soorten rookhout toe aan mijn bereidingen. Dat is wat mij betreft geen goed idee als je Quebracho als houtskool gebruikt. Dit was in mijn beleving namelijk ’teveel’ van het goede. Mocht je dit niet willen toevoegen dan moet dit geen probleem zijn en hebben je gerechten een mooie rooksmaak zonder hier extra rookhout te gebruiken. 
 
Verder gaat ook de quebracho best lastig aan. En dat zal komen om dezelfde reden waarom we Marabu niet gemakkelijk aan kregen. Het hout is namelijk kanon hard. Logisch ook natuurlijk, hoe wil ik anders van deze lange sessies kunnen doen. Maargoed, het is daarmee niet de meest geschikte houtskool soort als je even snel wat klaar wilt maken op je BBQ. Lekker gebruiken met lange sessies! 
 
Als we bovenstaand samenvoegen tot een conclusie geef ik de Quebracho blanco houtskool als cijfer een 7.5 op een schaal van 10. Een mooie voor low & slow maar wel met wat minder vrijheid voor smaaktoevoegingen als bij Marabu. 

Europese eik

Houtskool soort nummer 3, de Europese eik. Dit houtskool soort is nog niet zo heel erg bekend in Nederland(onder deze noemer) en is door BBQ experience center ook vrij recentelijk geïntroduceerd. Zoals het vermeld is wordt dit soort meer gebruikt voor andere vormen van bereiding maar hierover meer. 

Europese eik, dus wel vlakbij verkregen. 

Dit soort zegt het al in de naam wordt gewonnen van Europese eiken bomen. En daarmee legt de houtskool een stuk minder kilometers af voordat het bij ons in Nederland is gearriveerd. Wat dat betreft wel een stukje duurzamer als de andere soorten. Lokaal eikenbomen hout is ook geclassificeerd als hardhout en ook behoorlijk hard. 

Gemiddelde en kleinere stukken

Doordat Europese eik wordt gewonnen van eiken bomen varieert het formaat van deze houtskool meer als bij Marabu maar over het algemeen heb je mooie gelijkmatige gemiddelde en iets kleinere stukken in de zak. 

Iets zachter en ‘lichter van smaak’ 

Als we de grootte van de zak bekijken in tegenstelling tot de andere 2 geteste soort zien we het eigenlijk al. Er zit namelijk veel meer in de zak van de Europese eik om tot hetzelfde gewicht van 10kg te komen. Dit betekend dat het hout minder volume heeft en lichter van zichzelf is. Er word daarnaast op verpakking vermeld dat de houtskool een lichte rooksmaak meegeeft. 

Nu we wat weten over deze Europese eik, wat vind ik van dit soort?

Dit houtskool soort is waarschijnlijk perfect voor vele BBQ-ers. Het gaat namelijk met zoveel meer gemak aan als de andere 2 soorten. Dit komt voornamelijk door de dichtheid van het hout wat het veel vluchtiger maakt om aan te gaan. In mijn beleving is dit na testen dus ook echt een goede kandidaat voor snelle bereidingen. De rooksmaak is daarnaast zoals bij Marabu heel licht. Wat me de mogelijkheid geeft om te experimenteren met verschillende soorten rookhout. Hij was qua rooksmaak wel iets meer aanwezig als bij Marabu maar dit viel alsnog heel erg mee. 
 
Het enige nadeel wat mij betreft is de brandduur bij het maken van pizza’s bijvoorbeeld. Dan merk je dat de houtskool echt wel een stuk sneller opgaat als de Quebracho en de Marabu soorten. 
 
Als we bovenstaand samenvoegen tot een conclusie geef ik de eiken houtskool als cijfer een 8 op een schaal van 10. Een topper voor de snelle hap en een mooie voor de langere sessies waarbij je zelf wat rookhout toe wilt voegen. Gewoon echt een goede allrounder al zeg ik het zelf. 

Dus, wat is het uiteindelijke resultaat?

Wat mij betreft is het als we naar de cijfers kijken vrij duidelijk wat ik de beste houtskool soort vind. De Marabu houtskool kwam persoonlijk het beste uit de test met een 8.2 van 10 omdat ik zelf echt fan ben van lange sessies en een bijna neutrale smaak. Dit geeft me de vrijheid om te variëren met verschillende soorten rookhout. Daarnaast is wat mij betreft de eiken houtskool met een 8.0 van 10 ook een blijvertje. Helemaal voor de snelle sessies kan je deze met een gerust hart aanschaffen. De Quebracho komt op de laatste plek van deze 3 soorten wat mij betreft met een 7.5 van 10. En dat is puur persoonlijk. Hij heeft voor mijn doen net teveel rooksmaak van zichzelf, maar mocht je dit niet erg vinden is dit ook een goede kanshebber. 

Geschreven vanuit eigen ervaring

Dit blog is geschreven vanuit mijn eigen mening en is bedoeld om jou als lezer te informeren en om te helpen een keuze te kunnen maken in deze veelgestelde vraag. De houtskool voor deze test is voorzien door BBQ experience center maar dit heeft geen invloed gehad op het resultaat, ik heb namelijk de soorten algemeen getest en heb niet merk specifiek vergeleken. 

Heb je nu vragen?

Hopelijk heb je iets aan mijn blog gehad! Mocht je nu vragen hebben? schroom dan niet en neem gerust contact met mij op via de reactie mogelijkheid onder dit blog. Ik sta je via deze weg graag te woord!

Andere interresante blogs & recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een

varkenswangen stoofvlees van de barbecue

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *