Snelle Pulled Pork van de BBQ
Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een
Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het internet als je naar de barbecue wereld kijkt. Facebook groepen staan er dagelijks vol meer waar mensen elkaar frustrerend verwijzen naar reeds eerder geposte antwoorden op deze veelgestelde vraag. Met die reden dacht ik dat het een goed idee was om hier zelf maar eens een ei over te leggen. Ik ging vervolgens op zoek en vond in BBQ experience center een partij die mij wilde helpen in mijn onderzoek. Aangezien ze een mooi assortiment houtskool in eigen beheer hebben (van hetzelfde merk) en bereid waren mij dit op te sturen kon ik aan de gang! Wil jij nu weten wat de beste soorten houtskool zijn voor jouw situatie? Lees dan lekker verder!
We hebben in deze test een 3 tal houtskool soorten waar we mee aan de slag zijn gegaan. 2 van deze 3 soorten vallen ook onder de meeste gebruikte soorten in de markt als we de zoekvolumes op het internet moeten geloven. De 3e variant is redelijk onderbelicht omdat dit nog niet zo lang op de markt bestaat. Maar puur om een beeld te krijgen van de situatie.
Ik testte deze houtskool soorten in een large formaat kamado barbecue aangezien dit momenteel een van de meest gebruike BBQ soorten en maten is. De brandtijd kan daarom ook bij jou iets anders zijn mocht je een hele kleine of een XL formaat hebben. Je krijgt na het lezen van deze informatie in ieder geval een goed beeld van de karakteristieken en de potentiële brandduur van de houtskool soorten.
Het meeste populaire houtskool soort in de markt, dat moet haast wel betekenen dat dit een echte topper is. En ik moet zeggen, hij stelt me niet teleur. Maar laat ik je eerst eens wat informeren over Marabu, en waar het vandaan komt.
Marabu is een struikgewas dat groeit in Zuid-America en op Cuba. het is een invasieve soort dat met die redenen noodgedwongen moet worden gekapt omdat dit anders echt de pan uit groeit. Het is voor de landen zoals Cuba dan ook een mooie bijkomstigheid dat ze dit hout kunnen gebruiken bij het maken van houtskool. Zo hebben ze daar 2 vliegen in 1 klap.
Vanwege dat de Marabu een struikgewas is, heeft de houtskool hiervan geen grote brokken zoals je wel eens bij Quebracho of eiken houtskool ziet. Het bevat gemiddelde stukken die zoals op de afbeelding tak-vormig zijn.
Het hout van de Marabu struik is erg hard, dit is daarmee een mooie bijkomstigheid want hard hout betekend lange brandduur. Dit zal dan ook een van de redenen zijn dat BBQ experience center op hun verpakking vermeld dat de marabu 8 uur lang brand. Wat echt lang is in vergelijking met andere soorten. Het houtsoort is daarnaast ‘neutraal’ van smaak en geeft een lichte rooksmaak. Iets wat voor vele een belangrijk punt is.
Houtskool soort nummer 2, de Quebracho blanco. Dit soort komt 2e in de rij van meest populaire houtskool soorten in Nederland en wij gaan is even aan de tand voelen waarom. Maar eerst wat meer informatie over dit soort en wat de redenen kunnen zijn dat dit zoveel gebruikt wordt.
In tegenstelling tot de Marabu is Quebracho blanco niet gemaakt van een struikgewas maar van een serieuze boomsoort. De witte steeneik. Deze boomsoort groeit hoofdzakelijk in Zuid-amerika en om precies te zijn veel in Argentinië. Het hout wordt veel gebruikt in hele robuuste houtbouw en er wordt zelfs gezegd dat dit hout zo hard is dat dit bewerkt wordt met een staaldraaibank in plaats van een houtdraaibank omdat dit zo ongelofelijk hard hout is.
Doordat Quebracho blanco wordt gewonnen van de witte steeneik(die wel 30 meter kan worden) Varieert het formaat van deze houtskool van hele grote stukken, tot gemiddelde stukken. Ik heb op het internet wel eens echte knotsen voorbij zien komen maar dat was in deze zak van Smokin’ Flavours niet het geval.
Het hout van de Quebrancho blanco is echt kanon hard zoals ik hierboven al vermeld had. Dit zorgt ervoor dat het houtskool van dit soort nog langer brand als dat de Marabu doet. Het heeft daarentegen wel een licht rokerige smaak zoals de verpakking doet vermoeden. Dit is iets wat persoonlijk is maar gaan we natuurlijk wel testen.
Houtskool soort nummer 3, de Europese eik. Dit houtskool soort is nog niet zo heel erg bekend in Nederland(onder deze noemer) en is door BBQ experience center ook vrij recentelijk geïntroduceerd. Zoals het vermeld is wordt dit soort meer gebruikt voor andere vormen van bereiding maar hierover meer.
Dit soort zegt het al in de naam wordt gewonnen van Europese eiken bomen. En daarmee legt de houtskool een stuk minder kilometers af voordat het bij ons in Nederland is gearriveerd. Wat dat betreft wel een stukje duurzamer als de andere soorten. Lokaal eikenbomen hout is ook geclassificeerd als hardhout en ook behoorlijk hard.
Doordat Europese eik wordt gewonnen van eiken bomen varieert het formaat van deze houtskool meer als bij Marabu maar over het algemeen heb je mooie gelijkmatige gemiddelde en iets kleinere stukken in de zak.
Als we de grootte van de zak bekijken in tegenstelling tot de andere 2 geteste soort zien we het eigenlijk al. Er zit namelijk veel meer in de zak van de Europese eik om tot hetzelfde gewicht van 10kg te komen. Dit betekend dat het hout minder volume heeft en lichter van zichzelf is. Er word daarnaast op verpakking vermeld dat de houtskool een lichte rooksmaak meegeeft.
Wat mij betreft is het als we naar de cijfers kijken vrij duidelijk wat ik de beste houtskool soort vind. De Marabu houtskool kwam persoonlijk het beste uit de test met een 8.2 van 10 omdat ik zelf echt fan ben van lange sessies en een bijna neutrale smaak. Dit geeft me de vrijheid om te variëren met verschillende soorten rookhout. Daarnaast is wat mij betreft de eiken houtskool met een 8.0 van 10 ook een blijvertje. Helemaal voor de snelle sessies kan je deze met een gerust hart aanschaffen. De Quebracho komt op de laatste plek van deze 3 soorten wat mij betreft met een 7.5 van 10. En dat is puur persoonlijk. Hij heeft voor mijn doen net teveel rooksmaak van zichzelf, maar mocht je dit niet erg vinden is dit ook een goede kanshebber.
Dit blog is geschreven vanuit mijn eigen mening en is bedoeld om jou als lezer te informeren en om te helpen een keuze te kunnen maken in deze veelgestelde vraag. De houtskool voor deze test is voorzien door BBQ experience center maar dit heeft geen invloed gehad op het resultaat, ik heb namelijk de soorten algemeen getest en heb niet merk specifiek vergeleken.
Hopelijk heb je iets aan mijn blog gehad! Mocht je nu vragen hebben? schroom dan niet en neem gerust contact met mij op via de reactie mogelijkheid onder dit blog. Ik sta je via deze weg graag te woord!
Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een
Home Houtskool of briketten: welke gebruik je wanneer? Door Bart van Heulen Een van de meest gestelde vragen in BBQ land is toch wel deze
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash
Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico