Ga naar de inhoud

Kamado schoonbranden; hoe en waarom?

Bart van Heulen achter de BBQ

Welkom BBQ enthousiast! In dit artikel ga ik je vertellen wat er precies allemaal te doen is om het schoonbranden van je kamado. De meningen zijn hier namelijk heel erg over verschild. Want is het wel goed voor je keramiek om zo lang en op zo’n hoge temperatuur je kamado te laten fikken? En wat is het uiteindelijke doel van het schoonbranden van je kamado BBQ. We gaan het hieronder eens even bespreken, ik hoop dat je er wat aan hebt! 

Je kamado is vies geworden

Ongetwijfeld is de reden dat je hier terecht komt omdat je kamado behoorlijk vies is geworden na een paar lange sessies. Je wilt heb na deze sessies natuurlijk het liefst weer zo schoon mogelijk hebben, dat is begrijpelijk. Maar is het echt nodig? Als we er even een stuk theorie bij pakken dan weten we dat alle bacterieen die op je vieze rooster zitten doodgaan bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Er zijn veel fanatieke barbecuers die met die reden hun rooster eigenlijk nooit echt brandschoon maken maar simpelweg alleen borstelen na gebruik om het grove vuil eraf te halen. Het voordeel hiervan is dat het rooster vet blijft en er ook geen kans is dat deze gaat roesten. Je moet het zien als een soort natuurlijke variant van WD40 haha. 

Als je gewoon zorgt dat je elke keer als je de kamado aansteekt je hem eerst naar 100 graden brengt voordat je je nieuwe vlees of vis er op legt komt het op deze manier altijd goed. 

Wil je toch je kamado schoonbranden?

Doe dit dan niet te lang en al helemaal niet op de abseurde temperaturen die ik wel eens in facebook groepen voorbij zie komen. Dit is echt helemaal niet nodig. Als jij je kamado eens in de 4 sessies een half uur tot 3 kwartier laat gaan op 250 graden dan is dit meer dan zat. Je zal zien dat je na deze korte periode ook met gemak alle resten van je roosters afborstelt met een goede borstel. Het is dus echt niet nodig om je kamado naar 400 of 500 graden te brengen, dit zorgt alleen maar voor onnodige stress op het materiaal en maakt de kans op het scheuren van je keramiek onnodig groter.

Dus als je er echt een zooitje van hebt gemaakt in je kamado zoals ik had met het maken van candied bacon zoals onderstaand. Dan kan je best even je kamado schoonbranden. Maar doe het dus niet te lang! Dat is de tip van de dag.

Je kamado schoonmaken 

Wil je naast de binnenkant van je kamado ook de buitenkant en de tafeltjes schoonmaken? Gebruik hier dan simpelweg wat water en een schone doek. Ga hier niet met alles reiniger en dat soort fratsen aan de haal want dat kan je keramiek maar ook de bamboe zijtafels aantasten en beschadigen. Mocht je er nu echt een smeerboel van hebben gemaakt? Maak dan een verdund sopje met groene zeep. Hiermee moet het uiteindelijk ook wel lukken en behoud je de kwaliteit van je product het beste. 

Een beetje vuil is niet erg

En onthoud vooral dat een klein beetje vuil op je barbecue echt niet erg is. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp! En een beetje vuil past ook wel bij de wat ruige identiteit van barbecue zelf. Geniet vooral van je BBQ zelf en steek hem lekker vaak aan! 

candied-bacon-bbq-recept (1)

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Laat gerust een reactie achter in de reactie sectie onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord om eventuele onduidelijkheden te verhelpen. Veel plezier gewenst met BBQ-en op je kamado in ieder geval! Gaat vast helemaal goed komen.

Andere interessante blogs & recepten

loaded nachos

Kamado recepten voor beginners

Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het voordeel

4 reacties op “Kamado schoonbranden; hoe en waarom?”

 1. a1dd423ad4a0cf98cd96486f62c2b1a8?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  Tja…. maar die 250 graden haal ik zelden…. Alle kleppen vol open, horeca kwaliteit houtskool van de groothandel…. grootste moeite om tot de 200 te komen!

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Hey Kas,

   Bedankt voor je reactie! Laat me je een beetje helpen om er achter te komen waar dat eventueel aan kan liggen. We zien soms in de praktijk dat de platesetter (de keramieke steen die je gebruikt om indirect te barbecuen) en drip pannen er voor zorgen dat de temperatuur beperkt op kan lopen. Mocht je deze er nog in hebben op het moment dat je hem op stookt dan is het aan te raden deze er eens uit te halen en dus enkel de roosters er in te hebben. Op het moment dat de schuiven onder en boven volledig openstaan en de doorgangen goed vrij zijn(ook de onderste van eventuele houtskool resten ophoping) dan moet een kamado met gemak richting en door die temperatuur heen kunnen.

   Mocht dit nou niet lukken om wat voor reden, wees niet getreurd. Zoals ik eerder in het artikel al vermelde is het eigenlijk helemaal niet belangrijk op de kamado schoon te branden. Zolang je hem voor elke sessie maar weer boven de 100 graden krijgt om eventuele bacteriën te doden komt alles goed.

   Hopelijk kun je hier iets mee!

   Groeten,

   Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *