Ga naar de inhoud

De beste vleessoorten voor beginners op de BBQ

Snelle Pulled Pork
Bart van Heulen, TurndontBurn

Fijn om te zien dat je meer te weten wilt komen over wat voor vlees jij nou als eerst moet bereiden op de BBQ. We zijn allemaal namelijk eens bij het begin begonnen, dat is voor mij niet anders. Het is voor mij alleen al weer enige tijd geleden. Laat me je dan ook vertellen wat ik vind dat de beste stukken vlees zijn om je BBQ avontuur mee te beginnen. Vlees soorten waarmee je wel wat ruimte hebt om iets fout te doen. Zodat je na de bereiding toch heerlijk kan eten als je net iets gemist hebt of een paar graden te lang hebt door gegaard. 

Wat zijn die vleessoorten dan?

Dat is dan natuurlijk de vraag. Laat ik ze eens even voor je onder elkaar zetten. Dit doe ik wel in willekeurige volgorde omdat ik vind dat je ze allemaal wel een keer moet proberen. Zo kom je er zelf ook achter hoe de verschillende stukken vlees werken en wat de karakteristieken zijn. 

Kipdijfilet

Als we kijken naar alle gedeeltes van de kip is kipdijfilet bij uitstek toch wel het beste stuk om klaar te maken op de BBQ. Dit heeft te maken met een aantal zaken maar voornamelijk met 1 heel belangrijk ding, namelijk vet. Je zal het namelijk zelf wel eens hebben gezien in de supermarkt dat kipdijfilet veel meer van die witte stukjes bevat als kipfilet. En deze witte gedeeltes laten zien dat het vlees zelf ook vetter is. Waarom is dit dan belangrijk zal je jezelf afvragen? Nou dat komt omdat vet vlees veel meer vergevingsgezind is als mager vlees. En dat betekend dan weer dat als je kipdijfilet iets te lang op de BBQ laat liggen het niet gelijk droog is zoals dat bij kipfilet wel het geval is. Ga je dus zelf kipspiesjes maken? Of andere gerechten met kip? Gebruik dan zeker lekker kipdijfilet. Je zal zien dat dit vele malen malser is en de smaakbeleving verbeterd! Wil je wat inspiratie het gebruik van kipdijfilet op de BBQ? Kijk dan eens naar ons Griekse kipspiesjes met zelfgemaakte knoflooksaus. Echt een topper met kipdijfilet als je het mij vraagt. Of pita broodjes met pulled chicken, ook echt een topper.

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Procureur

De volgende op de lijst is ook wel een hele bekende. En nu mag de naam procureur je misschien niets zeggen maar het fenomeen pulled pork waarschijnlijk wel. Dat heerlijke draadjes achtige vlees wat bijna smelt in je mond? Dat dacht ik al! Vast wel eens van gehoord haha. Procureur komt van het varken en wordt gesneden uit de nek van het dier. De plek waar ook de schouder karbonades vandaan komen. Ook bij dit stuk vlees is het vooral het vet dat zorgt voor de vergevingsgezindheid. Het bereiden van pulled pork met procureur is wel een iets tijdrovendere klus als kipdijfilet simpelweg omdat je het echt door wilt garen naar 95 graden Celsius kerntemperatuur voordat je het kunt ‘pullen’. Het mooie hieraan is wel dat als je een graadje te ver door gaat dit niet zo’n heel groot probleem is. Echt een mooi stuk vlees dus om als beginner eens te proberen. Wil je inspiratie om zelf pulled pork te maken? Kijk dan eens naar ons recept voor snelle pulled pork van de BBQ. Je maakt hem dan in zo’n 6-7 uur. Heerlijk de hele dag BBQ-en!

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Spareribs

Misschien nog wel de meest bekende op deze lijst, de welbekende spareribs. Spareribs behoort tot een van de meest gemaakte gerechten op de BBQ en dit heeft denk ik vooral te maken met de bekendheid van het vlees en de associatie met de BBQ. Als mensen aan BBQ denken, dan vliegen de ribbetjes natuurlijk voorbij in gedachten. Spareribs zijn naast gigantisch lekker ook best wel straight forward te bereiden. Je doet dit veelal op 2 verschillende manieren. De low & slow manier wat bij de mensen vaak wordt genoemd als 3-2-1 spareribs. Of de Hot & Fast manier. Waarbij spareribs op een hogere temperatuur worden bereid en dus sneller klaar zijn. Als je net begonnen bent met BBQ-en adviseer ik je dan vooral om veel low & slow toe te passen. Zo gaat het vlees het minst hard en heb jij zelf het meest controle. Ben je benieuwd hoe het werkt om 3-2-1 spareribs te maken? Kijk eens naar ons 3-2-1 spareribs recept

spareribs BBQ 3 2 1 met Rub

Rib Fingers

Rib fingers. Het is eigenlijk geen vlees soort, maar meer een commerciële naam voor lange strookjes vlees die tussen het buikspek en de ribben van het iberico varken komen. Dat gezegd hebbende zijn deze strookjes buikspek vanwege het vetgehalte van het iberico varken zo gigantisch mals dat ze bijna smelt in je mond. Deze typische BBQ snack is daarnaast ook nog eens in een mum van tijd klaar. Echt een heel mooi stukje vlees om je BBQ avontuur mee te beginnen dus. En vooral heel geschikt als jij eens iets anders als een bitterbal wilt serveren op een verjaardag of feestje! Benieuwd hoe je ze klaar maakt? Kijk naar ons rib fingers recept. Mocht je je nu afvragen waar je deze rib fingers kan kopen? Je lokale slager weet er vast meer van. Mocht dit niet zo zijn dan heb je ook verschillende partijen die online ribfingers verkopen. Je krijgt ze dan ingevroren thuis afgeleverd. 

Iberico rib fingers

Kippenvleugels

We kennen deze natuurlijk allemaal wel. Gigantisch veel geserveerd door verschillende fastfood restaurants omdat ze zo heerlijk wegkluiven. Kippenvleugels kan je ook geweldig klaarmaken op de BBQ en omdat kip zo veelzijdig is kan je het ook nog een in 1001 verschillende smaken op tafel zetten. Kippenvleugel vlees is van zichzelf ook heel vet en het heeft daarnaast dat velletje wat je zo heerlijk krokant kan maken. Ben je nu benieuwd hoe je dat zelf op de BBQ kan regelen? Kijk een naar ons recept voor sweet & spicy chicken wings van de BBQ. En zie hoe wij maiszetmeel gebruiken om het velletje uit te drogen en zo heerlijk krokant krijgen! Echt een top beginners BBQ recept

Slightly Crispy Chicken Wings

De keuze is reuze

Zoals je hierboven al wel ziet zijn er mogelijkheden zat als je net begonnen bent met BBQ-en. Je zal je misschien wel afvragen waarom we geen rundvlees hebben meegenomen in de 5 bovenstaande vleessoorten? Hier hebben we wel een uitleg voor. Rundvlees is toch over het algemeen wel wat bewerkelijker dan varkensvlees en kip doordat het minder vet bevat. Daarnaast is het ook vaak wel een stuk duurder vlees. Vooral omdat je net begonnen bent met BBQ kan je beter beginnen met wat minder duur vlees en lekker oefenen. Maar wees niet bang, met een stuk procureur van relatief weinig geld kan je een overheelijke pulled pork klaarmaken. Je hebt alleen tijd en liefde nodig! Als je dat beide gebruikt gaat het helemaal goedkomen. Veel succes!

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je doet dit simpelweg door onderaan deze pagina te reageren in de reactie. We komen dan zo spoedig mogelijk bij je terug.

Ga uit van zo’n 100-125 gram pulled pork per broodje en 2 broodjes per persoon. Procureur verliest vocht & daarmee gewicht tijdens de bereiding. Heb jij een stuk van 2kg dan is hier nog zo’n 1.5kg van over na de bereiding. Houdt hier dus rekening mee.

400-500 gram per persoon. Voor de grote eters kan je hier gerust 600-700 gram van maken. Het lijkt in eerste instantie veel maar vanwege het bot valt er een hoop van dit gewicht weg. En beter iets te veel als je weinig dacht ik zo!

Andere interresante blogs & recepten

rookhout chunks bbq whisky vaten

Must have BBQ accessoires

Must have BBQ accesoires Door Bart van Heulen We zijn nu al zo’n 6 maanden online en dachten dat het wel het juiste moment was

98714 ambiente 4 - Turn Don't Burn

10 BBQ tips voor beginners

10 BBQ tips voor beginners Door Bart van Heulen BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje door

Smokin_-Flavours-5x650-giftbox-rooksnippers

De beste BBQ Vaderdag cadeaus

De beste BBQ Vaderdag cadeaus Door Bart van Heulen Zondag 16 Juni is het weer zo ver, Vaderdag! Wil jij je vader of schoonvader nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *