Spareribs! Wie houdt hier nou niet van? Wij bij Turn Don’t Burn hebben naast onze voorliefde voor mooie BBQ spullen natuurlijk ook oprechte interesse in het bereiden en eten van de juiste gerechten voor de BBQ. We gaan je hier onderstaand laten zien hoe wij ons 3 2 1 spareribs recept bereiden. Deze spareribs vallen na de bereiding echt van het bot zo lekker.
Wat houdt 3-2-1 precies in?
Waar begin je?
We zijn begonnen bij één van de belangrijkste aspecten van de spareribs, de kwaliteit. Je kan natuurlijk je spareribs bij de supermarkt halen maar het probleem met deze is dat ze vaak al voor gegaard zijn en de 3-2-1 manier komt te vervallen. Deze dikbevleesde spareribs van The Butchery zijn daarentegen perfect geschikt voor deze methode en zijn van uitstekende kwaliteit.
Kruiden.
Roken
Stomen
Afbakken
Smeer ze voordat je de ribs op de BBQ legt goed in en daarna elke 15-20 minuten dit herhalen totdat de ribs een uur hebben gelegen.
Genieten
Mocht je het BBQ-en nou lekker in de vingers hebben en kan je wel wat mooie accessoires gebruiken die je BBQ ervaring verbeteren? kijk dan gerust eens op onze volgende blog over onze leren BBQ schorten: leren bbq schort kopen.
Vindt je dit recept nou interessant? Kijk dan eens naar een van onze vele andere recepten op de BBQ recepten pagina boven in het menu. Of kijk naar onze bife de tira, tomahawk, buikspek, short ribs en pulled pork recepten. Deze 5 recepten liggen ongeveer de zelfde moeilijkheid graad en zijn zeker het proberen waard!
Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan horen we het natuurlijk graag en kunnen jullie ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Spareribs recept volgens de 3-2-1 methode
Ingrediënten
- 1 streng baby back spareribs
- 3 eetlepels dry rub varken
- 200 ml laksaus/BBQ saus
Instructies
- Waar begin je? We zijn begonnen bij één van de belangrijkste aspecten van de spareribs, de kwaliteit. Je kan natuurlijk je spareribs bij de supermarkt halen maar het probleem met deze is dat ze vaak al voor gegaard zijn en de 3-2-1 manier komt te vervallen. Deze dikbevleesde spareribs van The Butchery zijn daarentegen perfect geschikt voor deze methode en zijn van uitstekende kwaliteit.
- Kruiden.Wij hebben hier gekozen voor de Dry rub varken van Van Beekum specerijen. Deze kruidenmix is speciaal gemaakt voor varkensvlees wat goed past op deze spareribs. Wij adviseren om de ribs met rub een nacht te laten rusten in de koelkast maar als je deze tijd niet hebt zorg er dan voor dat je minimaal 3-4 uur marineert. Wees vooral niet zuinig met de rub want het is wel echt de bedoeling dat de smaken in het vlees trekken dus je mag het best royaal toepassen.
- Roken Zorg dat je de BBQ opstookt tot een temperatuur van rond de 100-120 graden. In ieder geval niet boven de 130 graden want dan gaat het vlees te hard en begin je dus eigenlijk te vroeg met afbakken. Het is belangrijk dat je voor deze 3 uur durende fase je spareribs indirect verhit, dus niet direct boven de kolen. Dit is ook de fase dat je rookhout toevoegt aan je kolen. Wij hebben hier gekozen voor eikenhout maar er zijn een scala aan verschillende soorten rookhout waar je uit kunt kiezen dus het is maar net wat je lekker vindt.
- StomenNa het roken komt de volgende fase, het stomen. Je zorgt in deze fase dat je de spareribs goed inpakt in aluminium folie zodat er geen vocht uit kan lopen en de spareribs het vocht behouden. Voordat je de spareribs inpakt voeg je nog extra smaak toe. Wij hebben hier gekozen voor een mengsel van Laphroagh Quarter Cask whisky, honing en ruwe rietsuiker. Je smeert de spareribs hier wederom royaal mee in voordat je ze inpakt. In deze fase gaan ze dus tussen de 1 en 2 uur op 100-120 graden boven indirect vuur op de BBQ. Hou hierbij in gedachten dat 1 uur stomen zorgt voor bite en 2 uur voor vlees dat van het bot valt.
- Afbakken De laatste fase ofwel het afbakken is aangebroken. Voordat je de folie verwijderd en de ribs weer terug legt op de BBQ dien je ze in te smeren met een ´glaze´ ofwel een laksaus. Wij hebben hier gekozen voor een glaze van cola, rietsuiker, sambal en een klein beetje sojasaus. Dit dien je na het samenvoegen wat in te laten koken zodat je een mooie dikke glaze krijgt. Smeer ze voordat je de ribs op de BBQ legt goed in en daarna elke 15-20 minuten dit herhalen totdat de ribs een uur hebben gelegen.
- Genieten Laat de ribs gedurende 5 minuten even rusten nadat je ze van de BBQ afhaalt, op deze manier kan het vocht mooi terug in het vlees trekken en heb je de optimale malsheid. Zie het resultaat in onderstaand youtube filmpje
Duurde even maar was zeker de moeite!
Thanks Frans!
Fase 4, stomen is te kort of de vermeldde temperatuur is te laag. Het vlees was na 2 uur nog zeker niet gaar. (Ik heb de oven ipv de bbq gebruikt en die kan ik op de graad nauwkeurig instellen.) Google leert dat bij slowcooking op 100grC de bereidingstijd minstens 5 uur is. Fase 4 zou volgens mij bij ca. 180grC moeten. En dan klopt 1 uur stevig, 2uur valt van het bot.
Goedemorgen Sjoerd,
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten. Had je voorafgaand aan fase 4, fase 3 en 5 ook nagebootst in de oven? Het 3 uur roken gedeelte en het 1 uur inlakken en garen aan het eind? Al met al is de volledige bereiding van dit recept namelijk 5 tot 6 uur uur wat er zeker voor zorgt dat de spareribs mooi mals zijn.
Dus 3 uur roken op 100-120 graden, 1-2 uur verpakt ‘stomen’ op 100-120 graden en als laatst zonder verpakking nog een uur geregeld insmeren met lak op 100-120 graden.
Op deze manier moet het zeker lukken. Ik zou zeker de temperatuur niet verhogen naar 180 graden want dan heb je de kans dat je vlees uitdroogt.
Mocht ik bovenstaand niet helemaal goed hebben toegelicht of er toch nog niet niet duidelijk zijn laat het me dan zeker weten.
Ik sta je graag te woord,
Met vriendelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn