Snacks van de BBQ, wij zijn er dol op! Het mooie aan snacks maken op de BBQ is dat je het vaak voor een gezelschap doet, een feestje of een verjaardag. Hoe gaaf is het dan als je indruk kunt maken op je gasten door eens iets anders neer te zetten als een standaard bittergarnituur met mayonaise? Niet dat daar wat mis mee is, maar de mogelijkheden zijn zo groot. Tijd dus om eens iets anders klaar te maken, denk dan bijvoorbeeld aan deze fantastische rib fingers gemaakt van het iberico varken. Heerlijk malse stukjes varkensvlees met een prachtige kruiden rub. Lees snel verder als je te weten wil komen hoe je deze iberico rib fingers klaar maakt op de BBQ.
Wat zijn iberico rib fingers?
Allereerst wat meer informatie over het iberico varken. Dit varkens ras wordt hoofdzakelijk gefokt in Spanje waar ze door een heel bijzonder dieet een geweldige structuur en smaak krijgen. De iberico varkens krijgen namelijk hoofdzakelijk eikels te eten. Door dit bijzondere dieet heb je een intramusculair vet in het vlees waar je u tegen zegt. Dit intramusculaire vet zorgt vervolgens weer voor een heel bijzonder mals mondgevoel en een smelten op de tong ervaring. Het iberico varken is hoofdzakelijk bekend door zijn ham. De kans is groot dat je daar namelijk al wel eens van gehoord hebt. De rib fingers zijn nog niet zo erg bekend als de ham maar dit zijn uitzonderlijke stukjes vlees die worden gesneden uit het gedeelte tussen de spareribs en buik. Deze stukjes laten ze in Nederland gewoon aan het buikspek zitten. Vandaar dat je de rib fingers over het algemeen alleen kan kopen van het iberico ras. Wellicht dat de toekomst daar verandering in brengt! Ben je nu nog op zoek naar kwalitatief goede rib fingers? Koop dan deze Iberico rib fingers van The Butchery. Echt een kwalitatief product wat rechtstreeks van de bron wordt ingekocht.
Indirecte bereiding
We bereiden deze iberico rib fingers indirect op de BBQ wat betekend dat we ze niet rechtstreeks boven de kolen plaatsen maar er een stuk vanaf. Dit doen we in onze kamado door middel van een platesetter. Bij een kogel barbecue of andere BBQ zorg je gewoon dat je de rib fingers zo ver mogelijk van de kolen vandaan legt. Als we dan de deksel sluiten creëren wij op deze manier een soort oven effect wat er voor zorgt dat de rib fingers rondom mooi gegaard worden i.p.v. dat het aan een kant heel hard gaat.
Gebruik van rookhout
We maken in dit recept gebruik van rookhout. Aangezien dit een indirecte bereiding is waarbij we de deksel van de BBQ sluiten is dit een uitgelezen kans om ook wat rooksmaak toe te voegen aan deze snack. Dit doen we in deze bereiding met de kersenhouten chunks van BBQ experience center. Je hebt aan 1 chunk in principe voldoende aangezien de bereiding geen uren duurt. Kersenhout geeft een mooie zachte rooksmaak af die perfect bij varkensvlees past en dus uitermate geschikt is bij de bereiding van deze iberico rib fingers.
BBQ Rub
We maken in dit recept gebruik van de pink devil van No Rubbish. Deze BBQ rub heeft als hoofdsmaken gerookte knoflook en peper. Meer heb je ook echt niet nodig bij vlees dat van een prachtig ras komt als dit. De gerookte knoflook is echt een mooie toevoeging aan de rib fingers en het geeft daarnaast ook nog een heel tof kleurtje! Zeker eens proberen dus.
Dus, hoe maak je deze iberico rib fingers van de BBQ?
Iberico Rib Fingers van de BBQ
Uitrusting
- 1 BBQ met deksel
- 1 chunk kersen rookhout
- 1 saté prikker of kernthermometer
Ingrediënten
- 550 gram iberico rib fingers
- 3 eetlepels pink devil BBQ rub
- 2 eetlepels olijfolie
Instructies
- Haal de rib fingers uit de verpakking en dep deze goed droog. Smeer vervolgens 2 eetlepels olijfolie over de ribfingers en voeg de rub toe. Meng dit vervolgens goed door zodat alle rib fingers op alle plekken voorzien zijn van de BBQ rub.
- Steek vervolgens de BBQ aan en maak deze klaar voor indirecte bereiding. Ga vervolgens voor een koepel temperatuur van 140 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur heeft bereikt voeg je het rookhout toe en leg je de rib fingers op het rooster. Hierna sluit je de deksel voor minimaal 1 uur en 15 minuten. Na de 1 uur en 15 minuten doe je de deksel open en voel je met de sate prikker of kernthermometer door in een van de rib fingers te prikken. Ga je er doorheen alsof je prikt in een pakje boter? Dan zijn de rib fingers klaar om geserveerd te worden. Is dit nog niet het geval? Sluit dan nog even de deksel voor een minuut of 10 en probeer het nogmaals.
- Serveer de rib fingers vervolgens op zichzelf of lekker op een broodje met wat BBQ saus. Eetsmakelijk!
Heb je de iberico rib fingers zelf op de BBQ gemaakt?
Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Ben je naast dit ribfinger recept ook geïnteresseerd in andere soorten snacks voor de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ snacks die je kan bereiken via het hoofdmenu. Je kan ook één van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen: kip-bacon bites, shotgun shells, moink balls, cote de boeuf of lamsrack van de BBQ.
Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Smakelijke groet,
Turn Don’t Burn