Ga naar de inhoud

Lamsrack met kruidenkorst van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Wat een heerlijk delicaat stuk vlees is dit, lamsrack! Mensen zijn vaak wat sceptisch over de bereiding van dit stuk vlees omdat het vrij kwetsbaar en kostbaar is. Lamsrack kost namelijk toch al snel tussen de 30-40 euro voor 2 rackjes. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de kerntemperatuur goed in de gaten houdt tijdens de bereiding van deze lamsracks. Op het moment dat je deze lamsrack namelijk te ver door gaart veranderd de smaak gigantisch en smaakt het eigenlijk helemaal niet meer. Maar wees niet getreurd. We gaan namelijk in dit recept perfect uitleggen waar je op dient te letten en hoe je een perfecte lamsrack klaarmaakt op de BBQ.

Wat is lamsrack?

Lamsrack is afkomstig van de rug van het lam. Het vlees zit hier om de ribben heen en heeft een klein laagje vet. De lamsrack die wij hebben gebruikt in ons recept is de zogenoemde frenched rack. Wat eigenlijk alleen inhoudt dat deze schoongemaakte botjes heeft. Daarnaast wordt lamsrack in culinaire termen ook wel eens lams carré genoemd. Lamsrack heeft verder een hele unieke smaak die heel makkelijk te onderscheiden is met rund en varkensvlees. Het is wel belangrijk dat je een lamsrack hebt van de juiste kwaliteit. Is dit niet het geval dan heb je kans dat het vlees echt naar schaap smaakt, terwijl een echte goede lamsrack heerlijk zacht van structuur en smaak is.
 

Indirecte bereiding

We grillen deze lamsracks indirect wat betekend dat we ze niet rechtstreeks boven de kolen plaatsen maar ervan af. Dit doen we in een kamado doormiddel van een platesetter. Bij een kogel barbecue of andere BBQ zorg je gewoon dat je de lamsrack zo ver mogelijk vandaan legt als waar de kolen liggen. Op deze manier als we de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat er voor zorgt dat de lamsrack rondom mooi gegaard wordt.

Een kleine toelichting voordat je aan het recept begint.

We hebben in dit recept gebruik gemaakt van maar een paar ingrediënten. We vinden het namelijk belangrijk op het moment dat we een kwalitatief stuk vlees eten dat we ook niet te veel kruiden en gebeuren gebruiken. In dit geval hebben we maar 4 ingrediënten. Lamsrack, panko, The Looks BBQ rub en een beetje zout. The Looks BBQ rub bevat de hoofdsmaken mosterd en anijs. Deze 2 smaken gaan perfect bij lamsvlees en daarom is het lamsrack ook een perfecte kandidaat voor deze rub. Zeker het proberen waard dus!
 

Dus, hoe maak je deze lamsrack met kruidenkorst van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Lamsrack met kruidenkorst van de BBQ

Dit geweldige delicate stuk vlees gemaakt op je eigen BBQ? Jazeker! Met een overheerlijke kruidenkorst die in balans is en niet te overheersend.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Frans
Trefwoord lamsrack bbq, lamsrack met kruidenkorst, lamsrack van de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen
Calorieën 600kcal
Kosten 40 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Instructies

  • Haal de lamsracks 3-4 uur voor bereiding uit de koelkast om op kamer temperatuur te komen en verwijder vervolgens de verpakking. Verwijder hierna het vlies aan de achterkant van de botjes. Dit doe je met de achterkant van een lepel of vork. Je wipt er gemakkelijk tussen en haalt dan zo het vlies er vanaf. Kijk hier wel uit dat je het vlees tussen de botjes niet beschadigd.
    Hierna zet je een pannetje op laag vuur en smelt je de boter. Als dit gesmolten is zet je het vuur uit en voeg je de panko en the looks BBQ rub toe. Roer dit goed door elkaar en zet dit aan de kant.
    Spreid het mengsel uit het pannetje vervolgens over de lamsracks heen en verdeel het goed zodat het gehele oppervlakte goed bedekt is met de kruidenkorst.
    Lamsrack van de BBQ
  • Vervolgens is het tijd om de BBQ klaar te maken voor indirecte bereiding. Het is de bedoeling dat we de temperatuur van de BBQ rond de 90 graden Celsius houden gedurende de hele bereiding. Dit kan best lastig zijn maar probeer in ieder geval niet boven de 100 graden te komen. Stel de kernthermometer vervolgens in op 54 graden kerntemperatuur en prik deze in het dikste punt van het lamsrack. Sluit vervolgens de deksel.
    Het kan op deze temperatuur rustig 2 uurtjes duren voordat je de temperatuur hebt bereikt. Neem rustig de tijd met dit delicate stuk vlees.
    Lamsrack van de BBQ
  • Nadat het lamsrack de kerntemperatuur van 54 graden heeft bereikt is het tijd deze van de BBQ af te halen. Je laat het vlees dan vervolgens nog 10 minuten rusten onder wat aluminium folie.
    Lamsrack van de BBQ
  • Hierna is het klaar om de lamsrack aan te snijden en te serveren.
    Even ter informatie, bij 54 graden kerntemperatuur is de lamsrack nog rosé van binnen en is deze op de beste gaarheid voor dit stuk vlees naar ons idee. Mocht je het toch iets verder willen garen doe dit dan op eigen risico maar weet wel dat de smaak van het vlees drastisch veranderd boven de 60 graden kerntemperatuur. Naar ons idee wordt het er namelijk niet lekkerder op!
    Maar dat even ter zijde, geniet ervan!
    Lamsrack van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 600kcal

Heb je bovenstaande lamsrack nou zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit lamsrack BBQ recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens onder de categorie BBQ recepten in ons hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : de tiger burger, ossenhaaspuntjes in hoisin marinade, jerk chicken, tonijn tataki, rosbief van de BBQ en chimichurri recept.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch? dachten wij zo.

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept