Ga naar de inhoud

Sweet & Spicy Chicken Wings

Bart van Heulen, TurndontBurn

Chicken wings, wie kent ze niet! Bijna iedereen houdt wel van kip en al helemaal kip op de BBQ. Het mooie van chicken wings is dat je ze op 1001 verschillende manieren kan bereiden en dat er wel degelijk processen zijn om de wings nog lekkerder te maken dan dat je al deed! We gaan je hier in dit BBQ chicken wings recept daar meer over laten zien.

Wat is er zo anders aan dit chicken wings recept?

We willen natuurlijk allemaal graag onze chicken wings zo krokant mogelijk. Het krokante velletje zorgt namelijk voor dat heerlijke mondgevoel waar we naar op zoek zijn als we in onze chicken wings bijten. We maken daarom gebruik van maiszetmeel in dit recept. Maiszetmeel zorgt er voor dat de velletjes van de chicken wings gedeeltelijk uitdrogen en daardoor veel knapperiger kunnen worden dan chicken wings waar je het niet bij doet.

Waar begin je bij dit chicken wings BBQ recept?

Je begint met het kopen van een aantal boodschappen. Deze zal ik hier even voor je onder elkaar zetten. Je hebt producten nodig om de wings te kruiden en voor de glaze/laksaus die je uiteindelijk over de wings heen smeert in de laatste fase.

Voor de wings


Voor de glaze/laksaus

 • 150ml BBQ saus, wij hebben hier deze smokey BBQ saus gebruikt.
 • 100 ml honing
 • 2 eetlepels franks red hot original sauce

Stap 1, Bedek de chicken wings met maiszetmeel

De eerste stap is het bedekken van de chicken wings met maiszetmeel/maizena. Je zorgt er voor dat je de wings lichtjes bedekt en dat er niet een hele dikke laag achterblijft op de wings. Het maiszetmeel zorgt ervoor dat het vel uitdroogt en straks verder in de bereiding knapperiger wordt. Nadat je de maiszetmeel hebt toegepast bewaar je de chickenwings onafgedekt in koelkast voor het liefst toch wel minimaal 4 uur maar één nacht in de koelkast is het beste. 
BBQ chicken wings

Stap 2, Rub toevoegen en inmasseren 

Nadat de wings minimaal 4 uur met de maiszetmeel in de koelkast hebben gestaan is het tijd om de rub naar keuze toe te passen en licht in te masseren. Je laat dit vervolgens nog minimaal 2 uur onafgedekt in de koelkast staan. 
BBQ chicken wings

Stap 3, BBQ fase

Vervolgens is het tijd om de BBQ fase te beginnen. Je stookt de BBQ op voor indirecte hitte met een keteltemperatuur van 200 graden Celsius. Ik voeg op het moment dat de BBQ op temperatuur is wat snippers toe van kersen hout, dit is voor extra rook smaak. Leg de chicken wings vervolgens zoals onderstaande foto op het indirecte gedeelte van de BBQ en sluit de deksel. De chicken wings hebben zo’n 45 minuten nodig voordat ze klaar zijn voor de volgende fase. Als je zeker wil zijn dat de chicken wings klaar zijn gebruik dan een kernthermometer en stel deze in op 72 graden Celsius. 
BBQ chicken wings

Stap 4, kipvleugels aflakken

Nadat de chicken wings 45 minuten indirect op de BBQ hebben gelegen zijn de vleugels klaar om gelakt te worden met de laksaus die je hebt gemaakt. Smeer ze aan beiden kanten goed in en sluit de deksel voor ongeveer 10 minuten terwijl de ketel nog steeds 200 graden temperatuur heeft. Op deze manier geef je de glaze de kans om te karamelliseren en krijg je dat sticky effect waar je naar op zoek bent. Je wil uiteindelijk de kip op 75 graden kerntemperatuur hebben voordat je ze van de BBQ afhaalt. 

Kipvleugels afgelakt

Stap 5, genieten

Na het karamelliseren is het tijd om de chicken wings van de BBQ te halen. Je hebt vervolgens als het goed is chicken wings die er ongeveer uit zien zoals op onderstaande foto is te zien. Mocht je nou meer van pittig houden dan kan je natuurlijk altijd nog meer hot sauce toevoegen aan de glaze. Ik raad aan de glaze van tevoren even te proeven en dan te bepalen of je er nog meer pittigheid aan toe wil voegen. De pittigheid van de saus gaat wel wat verloren tijdens de bereiding dus houdt daar rekening mee. 

Kipvleugels afgelakt

Heb je bovenstaande chickenwings zelf gemaakt?

En vond je het wat of vond je het juist helemaal niets? Laat het ons dan weten en laat een review achter onderin deze post. We zijn namelijk erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Ben je door dit recept benieuwd naar meer van dit soort BBQ snack recepten? Kijk dan eens naar onze BBQ snacks pagina. Hier vindt je allerlei kleine BBQ gerechten die perfect zijn voor als er visite komt! Zoals shotgun shells, atomic buffalo turds, moink balls en zalm-bacon bites.

Mocht je nou op zoek zijn naar de wat grotere BBQ gerechten? Kijk dan eens naar de shortribs, tri tip, bife de tira, bavette rollade, pulled pork of buikspek recepten.

Heb je vragen, tips of tricks voor ons laat het dan gerust weten! Wij zijn altijd wel in om wat te leren!

Enjoy!

Turn Don’t Burn

BBQ chicken wings
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Sweet & Spicy Chicken Wings van de BBQ

Dit sweet & spicy chicken wings recept is top voor als late night snack of als er visite over komt. Je kan ze natuurlijk ook allemaal zelf op eten haha!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord BBQ chicken wings, bbq kipvleugels, chicken wings, chicken wings bbq, kip van de bbq, kipvleugels bbq, kipvleugels van de bbq
Voorbereidingstijd 5 uur
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 450kcal
Kosten 10

Ingrediënten

 • 1 KG Kipvleugels
 • 4 eetlepels maiszetmeel
 • 5 eetlepels kip it real
 • 150 ml smokey BBQ saus
 • 100 ml Honing
 • 2 eetlepels franks redhot original sauce

Instructies

 • Bedek de chicken wings met maiszetmeel
  De eerste stap is het bedekken van de chicken wings met maiszetmeel/maïzena. Je zorgt er voor dat je de wings lichtjes bedekt en dat er niet een hele dikke laag achterblijft op de wings. Het maiszetmeel zorgt ervoor dat het vel uitdroogt en straks verder in de bereiding knapperiger wordt. Na dit maiszetmeel toe te passen bewaar je de chicken wings onafgedekt in koelkast voor het liefst toch wel minimaal 4 uur. Een nacht in de koelkast is het beste. 
  BBQ chicken wings
 • Rub toevoegen en inmasseren 
  Nadat de wings minimaal 4 uur met de maiszetmeel in de koelkast hebben gestaan is het tijd om de rub naar keuze toe te passen en licht in te masseren. Je laat dit vervolgens nog minimaal 2 uur onafgedekt in de koelkast staan. 
  BBQ chicken wings
 • BBQ fase
  Vervolgens is het tijd om de BBQ fase te beginnen. Je stookt de BBQ op voor indirecte hitte met een keteltemperatuur van 200 graden Celsius. Ik voeg op het moment dat de BBQ op temperatuur is wat kersen houten rookhout snippers toe voor extra rook smaak. Leg de chicken wings vervolgens zoals onderstaande foto op het indirecte gedeelte van de BBQ en sluit de deksel. De chicken wings hebben zo'n 45 minuten nodig voordat ze klaar zijn voor de volgende fase maar als je zeker wilt zijn gebruik dan een kernthermometer en stel deze in op 72 graden Celsius. 
  BBQ chicken wings
 • Kipvleugels aflakken
  Na de 45 minuten indirect op de BBQ zijn de vleugels klaar om gelakt te worden met de laksaus die je hebt gemaakt. Smeer ze aan beiden kanten goed in en sluit de deksel voor ongeveer 10 minuten terwijl de ketel nog steeds 200 graden temperatuur heeft. Op deze manier geef je de glaze de kans om te karamelliseren en krijg je dat sticky effect waar je naar op zoek bent. Je wilt uiteindelijk de kip op 75 graden kerntemperatuur hebben voordat je ze van de BBQ afhaalt. 
  Kipvleugels afgelakt
 • Genieten
  Na het karamelliseren is het tijd om de chicken wings van de BBQ te halen. Je hebt vervolgens als het goed is chicken wings die er ongeveer uit zien zoals onderstaande foto. Mocht je nou meer van pittig houden dan kan je natuurlijk altijd nog meer hot sauce toevoegen aan de glaze. Ik raad aan hem van te voren even te proeven en dan te bepalen of je er nog meer pittigheid aan toe wilt voegen. De pittigheid van de saus gaat wel wat verloren tijdens de bereiding dus houdt daar rekening mee. 
  Kipvleugels afgelakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.