Nieuwe week, nieuw stuk vlees! Deze keer gaan we aan de haal met het prachtige stuk vlees genaamd Tri-Tip. Dit driehoekige stuk vlees gaat in Nederland vaak onder de noemer maminha, liesstuk of ezeltje en heeft een fantastische structuur. Wellicht hier en daar wat ondergewaardeerd maar echt het proberen waard! Ben je dus op zoek naar een BBQ Tri-Tip recept? Lees dan verder!
Wat is dat nou precies Tri-Tip?
Tri-Tip ofwel Maminha bevindt zich in de lies van de koe. Het is een stuk vlees met een lange draad die halverwege het vlees ook nog eens verloopt. Het is erg belangrijk om hier op te letten met aansnijden aangezien je dit mooie stuk vlees tegen de draad wil snijden voor de optimale malsheid.
Waar begin je bij dit BBQ Tri-Tip recept?
Je hebt voor deze bereiding een aantal producten nodig. Deze zal ik even voor je onder elkaar zetten.
Voor de Tri-Tip/Maminha
– 1 Tri-Tip/maminha van ongeveer +/- 1kg. Tri-Tip kan je kopen bij de lokale slager of een van de vele vlees webwinkels zoals bijvoorbeeld The Butchery. Daar hebben ze deze Black Angus tri-tip. Deze is echt mega, ik spreek uit ervaring.
– 2 eetlepels milde mosterd
– 4 eetlepels black out rub van Van Beekum specerijen. Deze BBQ rub is uitsluiten te gebruiken op steaks en rundvlees en deze tri tip leent zich daar perfect voor. De rub geeft het vlees ook nog eens een heel gaaf kleurtje. Echt een aanrader!
Stap 1, Maak de Tri-Tip schoon waar nodig.
Stap 2, Bovenkant/Vet kap insnijden.
Stap 3, Mosterd en rub toepassen
Stap 4, BBQ fase 1
We gaan de Tri-Tip klaar maken volgens de reverse sear manier wat betekend dat we het vlees eerst vanuit binnen gaan garen voordat we de buitenkant af grillen. We maken de BBQ klaar voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van 150 graden Celsius en leggen de tri tip vervolgens op de BBQ totdat deze een interne temperatuur van 52 graden heeft bereikt. Hierna is het tijd om deze van de BBQ af te halen en kort te laten rusten terwijl jij de BBQ klaar maakt voor het af grillen in fase 2.
Stap 5, BBQ fase 2
Nadat de Tri-Tip 52 graden temperatuur heeft bereikt halen we het vlees van de BBQ af en maken we onze BBQ klaar voor een directe bereiding. We gaan in deze laatste fase de maminha af grillen en dat doen we boven de hete kolen zonder plate-setter of dergelijk. Je hebt gedurende deze fase de kernthermometer nog in het vlees en wil in deze fase dat de temperatuur niet boven de 56 graden komt. Zo blijft het vlees mooi medium/rare en heb je er naar mijn weten het meeste plezier van. LET OP, tijdens het af grillen van de vet kant kan je te maken krijgen met hoge vlammen door het smeltende vet. Hierdoor kan je vlees erg hard gaan en verbranden. Beweeg het vlees dus actief over het rooster als er vlammen ontstaan. Grill beide kanten 1-2 minuten per kant en wissel steeds totdat je de gewenste grill look hebt behaald.
Stap 5, laten rusten
Vervolgens als de kerntemperatuur is bereikt kan de Tri-Tip van de BBQ. Het is nu tijd om het vlees lichtjes te bedekken met aluminiumfolie en te laten rusten voor 10 minuten. Deze 10 minuten geven het vocht dat aan de oppervlakte ligt de tijd om terug te trekken in het vlees. Wat uiteindelijk de smaakbeleving weer ten goede gaat.
Stap 6, Snijden in plakken, serveren en genieten!
Na het rusten snijden we het vlees in mooie dunne plakken. We zorgen dat we de plakken tegen de draad van het vlees in snijden. Let op, de draad van het vlees verloopt in de Tri-Tip. Grote kans dat je dus in een andere hoek eindigt met snijden dan waar je begonnen bent.
Et voilà! Een prachtig stuk vlees en super mals. Geniet ervan!
Heb je bovenstaand tri tip recept nu zelf gemaakt?
Laat ons dan weten wat je ervan vindt via de review mogelijkheid onderaan de pagina. We waarderen dit enorm!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je naast tri-tip/maminha ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort BBQ recepten? Kijk dan eens naar de picanha, shortribs, bavette rollade, pulled pork of buikspek recepten. Stuk voor stuk uniek en anders te bereiden maar zo lekker!
Heb je vragen, tips of tricks voor ons laat het dan gerust weten! Wij zijn altijd wel in om wat te leren!
Denk eraan,
Turn Don’t Burn
Reverse seared Tri-Tip/Maminha BBQ recept
Ingrediënten
- 1 KG Tri-Tip/Maminha
- 2 eetlepels milde mosterd
- 4 eetlepels Black out BBQ rub van Van Beekum Specerijen
Instructies
- Maak de tri-tip schoon waar nodig.We beginnen in dit recept met het schoonmaken van de Tri-Tip. Vooral op de vleeskant kan het voorkomen dat er oneffenheden zijn. Deze snij je weg zoals op onderstaande foto. Vervolgens wil je dat de Tri-tip er netjes schoongemaakt uitziet zoals op de 2e foto.
- Bovenkant/Vet kap insnijden. We snijden vervolgens de vet kap van het vlees in zoals we dat ook doen bij Picanha. Dit doen we om bolling van het vlees tegen te gaan tijdens de bereiding. Vet krimpt namelijk vele malen sneller dat vlees en we willen natuurlijk wel een mooi stuk overhouden na de bereiding. Zorg dat je bij het insnijden niet door de huid heen snijd. Je wil er dus geen vlees doorheen zien.
- Mosterd en Rub toepassenVervolgens is het tijd om de gehele Tri-Tip in te smeren met mosterd. Voordat je dit doet dep je hem eerst met keukenpapier goed droog. Masseer de mosterd in het vlees en bedek het volledig. Hierna is het tijd om de BBQ rub toe te passen. Dit doe je ook rondom en je zorgt dat je gehele Tri-Tip bedekt is. Doordat je hiervoor mosterd hebt toegepast hecht de rub ook goed en krijg je een mooi geheel zoals op de 2e foto hieronder. Laat dit gedurende minimaal 4 uur en maximaal 24 uur in de koelkast staan zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.
- BBQ fase 1We gaan de tri tip klaar maken volgens de reverse sear manier wat betekend dat we het vlees eerst vanuit binnen gaan garen voordat we de buitenkant af grillen. We maken de BBQ klaar voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van 150 graden Celsius en leggen de Tri-Tip vervolgens op de BBQ totdat deze een interne temperatuur van 52 graden heeft bereikt. Hierna is het tijd om deze van de BBQ af te halen en kort te laten rusten terwijl jij de BBQ klaar maakt voor het af grillen in fase 2.
- BBQ fase 2Nadat de tri tip 52 graden temperatuur heeft bereikt halen we het vlees van de BBQ af en maken we onze BBQ klaar voor een directe bereiding. We gaan in deze laatste fase de Tri-Tip af grillen en dat doen we boven de hete kolen zonder plate-setter of dergelijk. Je hebt gedurende deze fase de kernthermometer nog in het vlees en wil in deze fase dat de temperatuur niet boven de 56 graden komt. Zo blijft het vlees mooi medium/rare en heb je er naar mijn weten het meeste plezier van. LET OP, tijdens het af grillen van de vet kant kan je te maken krijgen met hoge vlammen door het smeltende vet. Hierdoor kan je vlees erg hard gaan en verbranden. Beweeg het vlees dus actief over het rooster als er vlammen ontstaan. Grill beide kanten 1 minuut per kant en wissel steeds totdat je de gewenste grill look hebt behaald.
- Laten rustenVervolgens als de kerntemperatuur is bereikt kan de Tri-Tip van de BBQ. Het is nu tijd om het vlees lichtjes te bedekken met aluminiumfolie en te laten rusten voor 10 minuten. Deze 10 minuten geven het vocht dat aan de oppervlakte ligt de tijd om terug te trekken in het vlees. Wat uiteindelijk de smaakbeleving weer ten goede gaat.
- Snijden in plakken, serveren en genieten!Na het rusten snijden we de Tri-Tip in mooie dunne plakken. We zorgen dat we de plakken tegen de draad van het vlees in snijden. Let op, de draad verloopt in de Tri-Tip. Grote kans dat je dus in een andere hoek eindigt met snijden dan waar je begonnen bent. Et voilà! Een prachtig stuk vlees en super mals. Geniet ervan!
We hebben genoten van dit mooie stukje vlees….bereid zoals beschreven, tegen de draad van het vlees gesneden en het was mals en heel smakelijk. Voor herhaling vatbaar !
Bedankt voor je mooie review Gerda! Fijn om te lezen dat jullie er van genoten hebben!