Ga naar de inhoud

Vlees marineren voor de BBQ doe je zo!

Bart van Heulen achter de BBQ

Gezellig de BBQ aansteken is een van de favoriete bezigheden van veel mensen tijdens de zomer. Niets gaat boven de geur van gegrild vlees, de rooksmaak en de gezelligheid van het samen zijn met vrienden en familie. Maar om het meeste uit de gerechten te halen die je klaar maakt, moet je weten hoe je vlees moet marineren. In dit artikel zal ik de verschillende manieren bespreken die je kan toepassen en daarnaast gaan we ook in op kruiden en smaken. Want wat past nou bij jou? En wat wordt over het algemeen nou echt lekker bevonden! Ik ga het je vertellen.

BBQ rubs en kruiden

De eerste meest voorkomende manier om vlees te marineren is met behulp van BBQ rubs en kruiden. Een BBQ rub is een mix van droge kruiden, specerijen en in veel gevallen suiker. Deze mix wordt over het vlees gestrooid en zorgt voor een smaakvolle ‘bark’ of ook wel korst genoemd. Deze kruiden korst zorgt voor een waanzinnige smaak als je het vlees of het gerecht van de BBQ afhaalt. BBQ rubs kunnen verschillende smaken hebben, afhankelijk van de kruiden die worden gebruikt. Je ziet ze met de meest uitlopende kruiden combinaties en er komen ook steeds veel nieuwe soorten bij. Een populaire mix is de klassieke BBQ rub, die bestaat uit paprikapoeder, knoflookpoeder, uien poeder, zout, suiker en zwarte peper. Maar je kunt ook experimenteren met andere kruiden zoals koriander, komijn of rozemarijn om een unieke smaak te creëren. Ben je nu niet van het zelf experimenteren? Kijk dan eens in ons assortiment professionele BBQ rubs en kruiden. Dit loopt flink uiteen en wordt steeds groter.

Natte marinades

Een andere manier om vlees te marineren is met behulp van een natte marinade. Natte marinades zijn vloeibare mengsels van kruiden en specerijen die vaak worden gecombineerd met olies of andere vormen van om zo gedurende langere tijd vlees in te marineren. Het vlees wordt vaak in een gesloten zak of bak gedaan samen met de natte marinade en deze zorgt er vervolgens voor dat de smaak uit de marinade werkelijk overal komt doordat deze nat is. Hierdoor krijgt het gerecht vaak een mooie smaak en doet dit ook nog het een en ander met de malsheid en structuur van het vlees, maar hierover later meer. Natte marinades kunnen daarnaast verschillende smaken hebben, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt. 2 veelgebruikte natte marinades zijn de teriyaki marinade, die bestaat uit sojasaus, honing, gember en knoflook. Of onze hoisin marinade die we hebben gebruikt bij ons ossenhaaspuntjes recept. Het mooie aan marineren is dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Zo kan je ook heel goed zelf een marinade maken op basis van olijf of zonnebloemolie zoals bijvoorbeeld bij onze jerk chicken. Of simpel en van ouds een echte BBQ klassieker, de beenham honing-mosterd

Injectie marinades

Injectie marinades zijn een beetje anders dan andere standaard natte marinades. Het is namelijk een methode waarbij je de marinade in het vlees injecteert met behulp van een injectiespuit of ook wel een marinade injector genoemd. Dit zorgt ervoor dat de smaak dieper doordringt in het vlees en het ook malser maakt. Injectie marinades kunnen verschillende smaken hebben, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt. Een populaire injectie marinade is mijn gebruikte pulled pork injectiemarinade. Deze bestaat uit 100ml appelsap, 50ml appelcider azijn, 50ml honing, 30ml worchestershire sauce en 20ml maggi. Daarnaast kan je natuurlijk ook experimenteren met andere ingrediënten zoals wijn, bouillon of zelfs fruitpuree. Maar let wel op, er zijn bepaalde fruit soorten die veel zuur bevatten. Hierover later meer.

Soorten smaken die je toe kan voegen

Met marinades kun je verschillende smaken toevoegen aan je vlees. Hieronder vind je een lijst met smaken die je kunt maken met behulp van marinades:

  • Zoet: door het toevoegen van suiker, honing of siroop
  • Pittig: door het toevoegen van cayennepeper, chilipoeder of sauzen zoals sambal en sriracha
  • Zuur: door het toevoegen van citroen, ananas of azijn
  • Kruidig: door het toevoegen van kruiden zoals basilicum, tijm, oregano en kruidnagel
  • Rokerig: door het toevoegen van gerookte kruiden zoals gerookt paprikapoeder of chipotle peper
 

Je kunt vervolgens experimenteren met verschillende combinaties van deze smaken om jouw perfecte marinade te creëren. Probeer bijvoorbeeld vooral eens zoet en pittig uit, of kijk eens naar gerookte kruiden. Je zal zien dat deze ook echt een wezenlijk verschil hebben met de normale versie van de kruiden.

Hoe lang moet je vlees marineren?

De tijd die je nodig hebt om te marineren hangt af van het soort vlees en de bereiding die je gaat toepassen. Over het algemeen geldt dat hoe groter en dikker het vlees is, hoe langer het moet marineren om de smaak goed door te laten trekken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je vlees toch wel minimaal 4 uur moet marineren in mijn ogen, maar doe dit het liefst langer. Ga je nu dunne filet lapjes op kippenpootjes marineren dan kan dat ook wel iets korter maar in de basis is het goed om dit gewoon minimaal 4 uur te doen. Dan heb je echt die top smaak te pakken die je wilt hebben.

De invloed van zuur in marinades

Dan nu een hele belangrijke die vooral betrekking heeft tot natte en injectie marinades. Zuur is namelijk een belangrijk ingrediënt in veel marinades en kan helpen bij het malser maken van het vlees. Dit komt omdat zuur de eiwitten en het weefsel in het vlees afbreekt en de textuur van het vlees zachter maakt. Echter, te veel zuur kan het vlees juist taai maken of in snot veranderen en daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Citrusvruchten, zoals limoen of citroen en ananas zijn vaak populaire ingrediënten in zuurhoudende marinades. Probeer zelf maar eens een van deze vruchten in je marinade toe te voegen. Ik adviseer je dan ook om dit eerst eens bij een goedkoop stuk vlees te doen. Dit zijn ook vaak de stukken die het meest profiteren van een marinade met zuur omdat ze vaak veel spierweefsel bevatten. 

Kip marineren

Een van de meest voorkomende toepassingen van marineren is natuurlijk wel voor kip. Dit komt omdat kip van zichzelf vrij smakeloos is en omdat je er op die manier heel erg goed een smaak aan toe kan voegen. Onze favoriete manieren van het marineren van kip is wel met een droge kruiden rub. Op deze manier krijg je een heerlijk krokant laagje zoals bij onze beer can chicken of krokante drumsticks. Dit is er echt een om je vingers bij af te likken. Heb je simpele kipfilets of kip dijfilet en wil je deze lekker marineren? Ga dan voor de combinatie sojasaus, ketjap, knoflook en gember. Dit is echt een topper voor op kip. 

Tips voor het marineren van vis

Vis is een andere groep die vaak op de BBQ wordt bereid en dan ook goed gemarineerd kan worden. Bij het marineren van vis is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de vis niet te lang en te heftig te marineren, aangezien vis een delicate en zachte textuur heeft. Een combinatie van kruiden en olie in bijvoorbeeld ons warm gerookte zeebaars recept is ook erg lekker en daarbij heeft het dus helemaal niet veel nodig!

Marinades voor de BBQ kopen

Mocht je nu na het lezen van bovenstaande tekst toch zo iets hebben van woahhh, dit is vrij overweldigend haha. Dan kan je bij ons ook terecht voor kant en klare droge marinades en injectiemixen. Ik zal er hier onder een aantal voor je onder elkaar zetten maar we hebben er natuurlijk nog veel meer. Onderstaand zijn de meest toegankelijke om mee te beginnen als je zelf nog nooit vlees hebt gemarineerd. Dan kan je daarna altijd nog verder kijken hoe of wat!

Heb je nu vragen?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten zitten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. 

Marineren is een kooktechniek waarbij je vlees, vis, of groenten gedurende een langere periode in een vloeistof mengsel van verschillende kruiden en specerijen laat staan om smaken op te nemen. Een marinade kan vlees naast smaak meegeven ook malser maken, doordat er zuur in de marinade gebruikt kan worden die het spierweefsel afbreekt.

Je wil vlees minimaal 4 uur marineren om het de tijd te geven om de smaken uit de marinade goed op te nemen. Eigenlijk is het beter om dit langer te doen tot aan 24 uur omdat dit de smaken nog beter tot zijn recht laat komen. Marineer vlees niet langer dan 24 uur omdat dit de eiwitten in het vlees teveel afbreekt en dan veranderd in een soppig geheel.

Andere interresante blogs & recepten

picanha BBQ

Picanha met Cowboy boter saus

Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.